marți, 5 martie 2013

Retete pentru copii




Vinete umplute (dupa 6 luni)
1 vanata mica
2 tomate bine coapte
1/4 de hasma
cateva fire de tarhon proaspat (sau congelat)
mirodenii (cimbrisor, foi de dafin)
putina sare
Se incalzeste cuptorul la 210 ° C (termostat 7). Vanata se spala bine, se inteapa cu o furculita si se coace in cuptor in jur de 20 de minute. Intre timp, se cufunda tomatele cateva secunde intr-o cratita cu apa fierbinte pentru ca pielita sa li se desprinda usor. Apoi, se curata tomatele de coaja si li se scoate partea centrala. Dupa aceea, tomatele se taie pe latime pentru a li se scoate samburii cu o lingurita. In final, se taie tomatele in bucatele mici. Se taie marunt hasma si se rumeneste putin intr-o tigaie cu foarte putin ulei. Se adauga tomatele, cimbrisorul, foile de dafin si sarea, si se lasa pe foc cam 10 minute. Cand vanata este coapta, se taie pe lungime, se acopera cu sosul de tomate, iar deasupra se presara tarhon. Se serveste.

Pireu de dovleac si galbenus de ou (dupa 5 luni)
140 g de dovleac
1 ou tare (din care pana la varsta de 1 an nu se da bebelusului decat galbenusul)
Se curata dovleacul, se elimina fibrele, samburii si, bineinteles, coaja, apoi se taie in bucati. Se fierb bucatile de dovleac in oala sub presiune. Intre timp se fierbe un ou tare. Dupa ce au fiert legumele, se scurg si se adauga galbenusul, apoi se zdrobesc toate. Se pune o bucatica de unt cat o nuca si se serveste. Reteta se prepara repede si este ideala pentru bebelusi.

Mancarica de legume cu mamaliguta (dupa 8 luni)
Mancarica de legume :
o tomata
1/4 de ardei iute verde
1/2 de dovlecel
40 g de vanata
1/2 de ceapa
1 lingurita cu ulei de masline
3-4 masline negre fara samburi
1 frunza mica de dafin si un fir de cimbrisor
Mamaliga:
200 ml de lapte (semismantanit)
40 g de gris de porumb
o bucatica de unt de dimensiunile unei alune
putina nucsoara
putina sare
Se spala si se curata toate legumele (cu exceptia dovlecelului). Se fierb vanata, ceapa, ardeiul iute, dafinul si cimbrisorul in baie de aburi timp de un sfert de ora. Se adauga tomata, dovlecelul si maslinele si se lasa sa fiarba inca 15 minute. Intre timp, se fierbe laptele pana da in clocot, intr-o craticioara impreuna cu sarea si nucsoara. Se micsoreaza focul si se toarna grisul de porumb in ploaie (treptat). Se lasa sa fiarba 5 minute, amestecand in continuu cu o lingura de lemn. Cand mamaliga se desprinde de peretii cratitei, se opreste focul, se amesteca cu untul si se toarna intr-un tipar micut cu forma amuzanta/nostima, si se lasa sa se raceasca. Dupa ce mancarica de legume a fiert, se scot frunza de dafin, firul de cimbrisor si se jupoaie pielita tomatei. Se zdrobesc toate legumele cu o furculita si se aseaza pe farfuria bebelusului. Se scoate mamaliga din tipar si se pune alaturi. Se serveste.


Niciun comentariu: