duminică, 23 ianuarie 2011

Cum am grijă de pantofi și ghete?

Incălțămintea e o investiție serioasă. De fiecare dată când luăm o pereche de pantofi ne gândim mult și bine înainte să scoatem protofelul. Însă faptul că facem un târg bun la cumpărare e doar jumătate din soluție. Cealaltă jumătate este să lungim la maxim durata de viață a încălîmintei.

Pentru că majoritatea bărbaților nu știu mai nimic despre asta (în afară de clasicul datului cu cremă pe pantofi sau spălatul adidașilor), există câteva trucuri care pot dubla sau tripla această durată de viață… iar dacă facem un calcul, banii economisiți sunt destul de mulți.

Secretul #1: Poartă pantofii prin rotație

Știu că ai o pereche de pantofi preferată, pe care o porți până se rupe. Însa o să ai ocazia să o porți mult mai mult timp dacă achiziționezi mai multe perechi de încălțăminte, apoi le porți prin rotație.

E simplu: nu purta aceeași pereche de pantofi două zile consecutiv. Astfel vei da ocazia pantofilor/ghetelor/tenișilor timp să ”respire”.

Secretul #2 Folosește corect crema de pantofi

Poate nu îți dai seama dar pantofii plini de praf sau cu pete de noroi arată nasol… E comod să sărim peste datul pantofilor cu cremă însă e un detaliu crucial.

Pe lângă că pantofii vor arăta bine (contribuind la întreaga ținută), crema de pantofi are rol și în prelungirea duratei de viață:

- Diferitele pete, noroiul și mizeria sunt îndepărtate prin acest proces de dat cu cremă.
- Crema de pantofi formează un strat protector împotriva prafului.
- Tot crema contribuie la hidratarea pielii pantofului, mărindu-i astfel durata de viață

Procesul de ”dat cu crema” este simplu, format din trei pași. Dacă ai timp, îți recomand să-ți dai toț pantofii cu cremă când o faci (și, în plus, ori de câte ori crezi că e nevoie).

Pasul 1: folsoește o cârpă moale sau o perie de pantofi ca să îndepărtezi praful și mizeria acumulată. Nu folosi cârpe îmbibate cu apă pentru că vei deteriora pielea.
Pasul 2:
Folosește crema de pantofi și lasă pantofii 15 minute să se usuce
Pasul al 3-lea:
după 15 minute îndepărtează crema în plus tot cu o cârpă moale sau o perie

Dacă nu găsești cremă de pantofi, iată câteva alternative:

Cremă de pantofi lichidă

crema pantofi lichida

Varianta lichidă face mai puține să protejeze pielea însă poate fi o alternativă rapidă dacă vrei ca pantofii tăi să arate bine. Și în acest caz e nevoie să folosești peria înainte și după. În plus, trebuie să ai grijă să nu curgă prea mult lichid prin burete.

Burete de silicon

burete siliconic pentru curatat pantofi

O variantă mai rapidă decât precedentele două, acest burete, conform etichetei, conține substanțe care îngrijesc și protejează pielea. Util dacă ești pe fugă însă acest burete nu face o treabă bună în a îndepărta petele de mizerie. Tot ai nevoie de o cârpă sau de o perie pentru a face asta.

Secretul #3: Păstrarea încălțămintei

În momentul în care nu mai porți o pereche o perioadă mai lung de timp, îți recomand să o depozitezi separat. Unu la mână pentru că nu te va mai încurca și doi la mână pentru că ți vei prelungi durata de viață cu sfaturile de mai jos.

Înainte de depozitare, pantofii sau ghetele trebuie curățate și date cu cremă. Nu e bine să-i depozitezi cât timp au mizerie în ei care, treptat, își va face loc și în piele.

După curățare, pune hârtie sau, și mai bine, un suport special de lemn înăuntrul pantofului pentru ai-i menține forma. Pantofii tind să se deformeze în timp, deci e nevoie de așa ceva. Lemnul e de preferat când vine vorba de astfel de suporți pentru că vor absorbi din umiditate, care altfel ar intra direct în piele.

sport pantofi

foto: dreamstime.com

Și că veni vorba de umiditate, depozitează-i în spații cât mai uscate.

Cam asta a fost legat de lungirea duratei de viață la maxim a pantofilor. Nu sunt idei noi dar de multe ori uităm să le punem în practică.

Niciun comentariu: