duminică, 19 decembrie 2010

Semnele zodiacale si calitatile de tata


In functie de zodia in care s-a nascut, fiecare barbat poate fi un tata mai mult sau mai putin bun

BERBEC

Caracterul nativului acestei zodii il arata a fi, de regula, un idealist. Barbatul din aceasta zodie isi poate consacra copilului sau toate fortele sale si timpul de care dispune sau, dimpotriva, poate uita cu desavirsire de existenta acestuia. Raceala subita fata de copil si educatia lui poate alterna cu perioade de cautare asidua a unei variante optime de comunicare cu odrasla proprie, insotite de indoieli privind corectitudinea comportamentului propriu. Numai ca nativul din Berbec uita repede toate. El se straduieste sa fie cinstit cu copiii, exigent, deschis, sa aiba cu ei relatii prietenesti. Copiii pot exploata cu usurinta un tata de acest fel, caci, desi vrea sa para sever, ii este greu sa spuna nu copiilor.

TAUR

Acest tata se va stradui sa-si educe copilul la fel cum l-au educat, la vremea lui, parintii, desi viata este astfel acum. Isi va promova linia cu duritate si exigenta, fara sa admita contraziceri. Nativul din Taur se va stradui sa-i dea copilului sau cunostintele si deprinderile necesare, in opinia sa, pentru a avea succes in viata, bazindu-se pe propria-i experienta. Si copilul, si ceilalti membri ai familiei vor protesta la pretentiile si interdictiile cel putin discutabile ale tatalui, ceea ce va fi permanent sursa de conflict. Nu trebuie sa uitam ca Taurul isi iubeste odrasla, iar in viata de familie reprezinta un sprijin solid, ca o stinca de granit.

GEMENI

Prefera sa nu se grabeasca sa aiba copii. Pentru un nativ din Gemeni este mult mai simplu sa stabileasca un contact la nivelul intelectului cu odrasla, sa o convinga cu ajutorul argumentelor rationale, decit sa caute sa inteleaga ce anume are copilul pe suflet.

Fiind el insusi un model de spirit activ si minte ascutita, acest tata va incerca sa-i formeze copilului priceperea de a obtine maximum cu eforturi minime, precum si o comportare echilibrata, moderata si obiectiva in raporturile cu ceilalti. El va da urmasilor permanent teme de gindire: cunostinte noi, carti noi, deprinderi de viata si contacte noi. Dar educatie propriu-zisa si romantism vom gasi prea putin in tot ceea ce le va transmite copiilor sai.

RAC

Acest tata iubeste copiii si rolul de tata de familie. Gaseste cu usurinta contactul emotional necesar cu copilul si-i cistiga increderea. In procesul educatiei un rol important il are contactul verbal. In educarea progeniturilor sale Racul planifica destinul copilului sau cu luciditate, fara a lasa sentimentele sa domine ratiunea, si stabileste, cu mult simt practic, obiectivele pe termen scurt si cele mai indepartate in timp. Legatura stabilita intre copii si tatal-Rac este profunda si se mentine ani multi. Poate fi o simpatie si o iubire reciproca, mai rar un sentiment de respingere, dar niciodata nu va fi indiferenta.

LEU

Datorita felului sau autoritar de a gindi, tatal-Leu poate dovedi o autoritate de necontestat pentru copilul sau sau poate sa provoace proteste, pe care insa omuletul le va tainui pentru o vreme, din cauza faptului ca in prezent este lipsit de aparare. Aceasta are un efect negativ asupra psihicului copilului si relatiilor sale cu adultii. Un astfel de parinte se straduieste sa largeasca orizontul gindirii copilului sau, ii da posibilitatea sa riste sa incerce, sa greseasca si sa invete din greseli, pentru a putea merge mai departe, asa cum si-o doreste copilul. In relatiile barbatului-Leu cu urmasii sai, romantismul si simtul practic vor fi prezente in egala masura. Dar tatal-Leu intelege cu greu nuantele ce se impun in educatie si sensibilitatile psihicului copiilor.

FECIOARA

Nu se grabeste sa aiba copii, dar priveste cu multa seriozitate rolul de tata. Este gata sa reglementeze educatia copiilor in cele mai mici amanunte sau o lasa sa se desfasoare de la sine, pentru ca si copiii lui sa aiba ce au ceilalti, sa nu fie mai prejos. Tatal-Fecioara cauta sa le insufle copiilor sai acuratete si pragmatism si ii ajuta sa se orienteze in munca de mai tirziu.

Acestui tata i se pot incredinta sarcini privind igiena, alimentatia si educatia fizica a celor mici. De la el nu trebuie sa ne asteptam la excese de tandrete fata de copii, dar este un parinte pe deplin capabil sa aiba grija de scutecele celor mici, ca si de temele dificile de la matematica.

BALANTA

Lasa impresia unui tata blajin, dar isi educa progeniturile intr-un spirit de strictete rezonabila. Poate sa aplice foarte bine metoda zaharul si biciul, ca in dresaj - recompensind sau pedepsind, dupa cum este nevoie. Aspira ca urmasii sai sa ajunga oameni remarcabili, iesiti din comun. Uneori, fara sa se gindeasca la urmari si impotriva vointei sale, ii face pe copiii sai sa cunoasca viata reala. Tatal-Balanta este inclinat sa joace rolul de profesor sau judecator care stie totul dinainte. Ca o particularitate a metodei sale educative putem sublinia faptul ca recurge mai mult la argumentele ratiunii, decit la sentimente. De aceea, copilul isi respecta foarte mult tatal, dar ii va fi mai greu sa il iubeasca.

SCORPION

Prin natura nerabdator, pasional si cu o vointa de invidiat, tatal-Scorpion poate alege pentru a-si educa odrasla metoda dictatului, cind nu se admit contraziceri. In adincul sufletului Scorpionul este foarte atasat de copil si, chiar daca se arata sever, este doar pentru ca el considera ca severitatea este spre binele celui mic. In acelasi timp, o caracteristica a tatalui-Scorpion este bunatatea sufleteasca si emotivitatea, precum si capacitatea de intelegere intuitiva a sufletului de copil. Cu aceasta arma secreta el poate cistiga increderea copilului si, de cele mai multe ori, iubirea acestuia. Iar mama poate deveni de multe ori geloasa pe relatia exceptionala dintre tatal-Scorpion si copil.

SAGETATOR

Rolul de tata este pentru el o indatorire dificila si de neinteles, cu care nu se poate obisnui prea lesne. Poate, subit, sa simta o sincera dragoste pentru copilul lui si, la fel de subit, sa dea la o parte problemele pe care i le-a generat micutul.

Isi poate educa odrasla pe baza exemplului propriu, dar nu are nici un fel de sistem educativ. Simtul datoriei, responsabilitatea, grija permanenta, munca fara preget sint prea dificile pentru Sagetator, de aceea va incerca sa se eschiveze sub orice pretext. Este foarte bine daca tatal-Sagetator are un fiu, caci vor putea fi, in acest caz, prieteni si camarazi.

CAPRICORN

Trateaza cu seriozitate problema educatiei copilului, uneori exagerind chiar. Ii pune copilului obiective si probleme pe care acesta nu le intelege totdeauna. Tatal-Capricorn este inclinat sa se poarte foarte retinut cu progeniturile sale, motivind aceasta prin duritatea vietii. In adincul sufletului este sincer in sentimentele sale calde pentru copii. Chiar daca cel mic va primi mai putina caldura de la tatal sau, acesta ii va crea totusi baza necesara viitoarelor succese, facindu-i anii copilariei plini de sens si evenimente.

VARSATOR

In rolul de tata se straduieste sa le insufle copiilor sai o gama larga si variata de interese, desi departe de a avea ceva in comun cu romantismul. In relatiile cu copiii, tatal-Varsator este retinut, chiar rece, dar acesta nu este altceva decit stilul sau obisnuit, aparentele care nu reflecta defel realitatea sentimentelor sale. Varsatorul stie sa-si iubeasca copilul, fara sa o arate, sa-i dirijeze comportamentul fara a exercita presiuni asupra lui, ci doar explicindu-i tot ce este necesar. Desigur, barbatul-Varsator gindeste logic si se lasa condus de ratiune, dar pentru un copil aceasta atitudine este cam rigida, lipsita de emotie, care nu-i prea ajuta si din punct de vedere sufletesc. In schimb, tatal-Varsator stie sa stimuleze fantezia copilului. In plus, tatal este gata sa-i ofere copilului sau posibilitatea de a-si dovedi talentele in domenii in care el insusi este strain, ba chiar ii va oferi ajutorul si sprijinul sau neconditionat.

PESTI

Acest tata isi iubeste copiii, dar adesea ii rasfata cam mult. Poate acumula o inexplicabila exigenta, dusa la extrem (este un cusurgiu fara pereche), cu o totala nepasare fata de omuletul ce-i este copil. Aceasta poate avea urmari foarte neplacute, tratate cu totala iresponsabilitate de acest tata. El lasa educatia copilului sa mearga la intimplare si, daca se hotaraste sa-si indeplineasca datoria de parinte, o face doar pe baza emotiilor si total dezordonat. Principalul este sa fie oprit sa-si rasfete copiii si sa nu i se dea ocazia sa devina si el un copil in compania lor, facind efectiv pozne impreuna cu ei. In general insa nu este chiar atit de usuratic ca tata, desi nu este totdeauna serios, cit ar trebui. El stie cum sa-si faca odrasla sa se simta bine, se va preocupa de fericirea viitoare a copilului si ii va asigura tot ce va trebui pentru aceasta.

Niciun comentariu: