duminică, 21 iulie 2013

12 Years a Slave (2013)


Solomon Northup e un negru liber care trăieşte în statul New York în perioada de dinaintea Războiului Civil din SUA, în urma căruia s-a abolit sclavia. 

Solomon trăieşte de pe urma a două meşteşuguri: e un tâmplar priceput şi un lăutar talentat. Doi angajaţi ai unui circ îl descoperă şi îi propun să se alăture lor pentru a da spectacole bine plătite de cântat la vioară. 

Bucuros de aprecierea ce i se arată şi de posibilitatea de a câştiga mai mult, Solomon pleacă într-o scurtă călătorie cu cei doi străini spre Washington DC, fără să-şi anunţe soţia, care e plecată la muncă. 

A doua zi de dimineaţă el se trezeşte drogat, legat şi închis într-o celulă a unui negustori de sclavi. Când Northup declară că e un om liber şi îi sunt încălcate drepturile, e bătut şi avertizat să nu mai vorbească vreodată de viaţa sa la New York. 

Alături de alţi sclavi de culoare, Solomon e transportat cu un vapor spre New Orleans, iar pe drum unii mor de la o epidemie. Un marinar îl ajută pe Solomon şi îi duce soţiei sale o scrisoare din care aceasta să afle ce s-a întâmplat, însă cum Northup nu ştie să spună care îi va fi destinaţia, familia nu poate ajunge la el să-l salveze. 

Timp de 12 ani, Solomon rămâne sclav şi are mai mulţi stăpâni, printre care deosebit de crudul Edwin Epps, care are o plantaţie de bumbac. Când ajunge să lucreze ca tâmplar alături de canadianul Samuel Bass, care e un aboliţionist, Solomon are în sfârşit încredere să-şi spună povestea. 

Bass îi trimite o scrisoare soţiei lui Solomon, care-l trimite la plantaţie pe Henry Northup, un avocat alb, a cărei familie l-a avut cândva sclav pe tatăl lui Solomon şi l-a eliberat. Avocatul va contacta autorităţile pentru a-l elibera pe Solomon.

Niciun comentariu: