marți, 17 martie 2009

Tocana spanioleasca cu carne de iepure si naut

Ingrediente: 2 linguri ulei de masline extra virgin, 350 g carne de iepure dezosata taiata bucati, 2 cepe tocate mai mare, 3 catei de usturoi tocati 1 ardei gras rosu mare curatat de seminte si tocat, 1 lingura paprika, 1/2 lingurita ardei iute uscat si pisat, 1/2 lingurita seminte de chimen macinate, 1/4 lingurita scortisoara macinata, 2 foi de dafin, 250 ml vin alb sec, 250 ml bulion de pui, 1 cutie rosii tocate, circa 225 g, 2 linguri pasta de rosii, 3 linguri patrunjel proaspat tocat, 1/4 lingurita firisoare de sofran, 4 linguri apa fierbinte, 1 cutie naut, circa 400 g, scurs si clatit, 250 g cartofi noi curatati si taiati in jumatate, 2 fire de oregano sau maghiran proaspete, frunzele tocate, 1 portocala mica (preferabil una rosie), coaja rasa si sucul sare si piper.

Preparare: Se incinge uleiul intr-o tigaie, se adauga bucatile de carne si se prajesc pana se rumenesc uniform. Se adauga ceapa, usturoiul si ardeiul gras si se prajesc, ameste-cand des, timp de 5 minute sau pana cand ceapa s-a inmuiat. Se adauga paprika, ardeiul iute, scortisoara si foile de dafin, se amesteca bine si se gatesc 1 minut. Se adauga vinul, bulionul de carne, rosiile cu suc cu tot, pasta de rosii si jumatate din patrunjel. Se acopera caserola si se da totul in clocot, apoi se micsoreaza flacara la minimum si se fierbe inabusit 40 de minute, sau pana cand carnea de iepure se face foarte frageda. Intre timp, se sfarama sofranul intr-un castronel, se pune apa fierbinte si se lasa la inmuiat 15-20 de minute. Se adauga la tocana nautul si cartofii, sofranul si apa in care a fost inmuiat, oregano sau maghiran si coaja si sucul de lamaie. Se amesteca, apoi se fierbe tocana 25-30 de minute, sau pana ce sosul s-a ingrosat. Se potriveste de sare si piper si se scot foile de dafin. Se serveste tocana fierbinte, presarata cu restul de patrunjel. Se serveste cu bucati de paine de casa, care sa poata fi inmuiate in sosul delicios.

Timp de preparare: 20 de minute

Timp de gatit: circa 1 1/2 ore

Se obtin 4 portii.

Fiecare portie contine 417 kcal; 33 g proteine; 15 g grasimi (din care 3 g grasimi saturate); 41 g carbohidrati (din care 14 g zahar); 9 g fibre.

Avantaje:

- Nautul este, in multe parti ale lumii, o sur­sa importanta de proteine vegetale, ca si o buna sursa de fibre. In mod surprinzator, in aceasta reteta nautul aduce o cantitate mai mare de fier - calculata per portie - decat carnea de iepure. Absorbtia de fier este ajutata de cantitatea generoasa de vitamina C adusa de vegetale, mai ales de ardeiul gras.

- Carnea de iepure este o sursa excelenta de proteine fiind, in acelasi timp, extrem de saraca in grasimi. Poate fi inlocuita in multe retete cu piept de pui, pentru ca aspectul si gustul sunt asemanatoare. Din punct de vedere nutritional, contine insa de doua ori mai mult fier decat pieptul de pui.

O idee:

- In loc de carne de iepure, foloseste file de porc sau de miel, sau pulpa dezosata, curatata de grasime si taiata bucatele.

Niciun comentariu: