luni, 30 martie 2009

Inmultirea plantelor de apartament

Inmultirea plantelor de apartament se realizeaza printr-o serie de metode, asadar este important sa le cunoastem pe fiecare in parte daca dorim sa ne bucuram de cat mai multe exemplare dispuse in intreaga locuinta.

Exista doua categorii majore de inmultire a plantelor de apartament: sexuata si asexuata. Prima metoda se realizeaza prin intermediul semintelor iar cea de-a doua prin butasi, in acest articol urmand sa le prezentam pe fiecare.

Semanatul

Semintele se recomanda a fi semanate in ghivece ori ladite special concepute, prevazute cu orificii de scurgere a apei. Grosimea pamantului cu care se acopera semintele trebuie sa fie aproximativ de doua ori cat diametrul semintei. In ceea ce priveste semintele foarte mici acestea nu se vor acoperi deloc.

Cu scopul de a facilita incoltirea, este nevoie de temperaturi de 20 de grade Celsius si un nivel ridicat de umiditate, in vederea acestui lucru acoperirea rasadnitelor cu folie de plastic sau sticla este cat se poate de eficienta.

Pentru ca plantele sa aiba spatiu suficient de dezvoltare, semintele trebuie asezate la distante generoase, acest lucru realizandu-se prin folosirea unei folii de plastic prevazuta cu orificii. Dupa semanat mediul trebuie sa fie aerisit cu scopul de a preveni eventualele boli.

Udarea in aceasta perioada trebuie facuta mai des deoarece plantele tinere au radacini putine si se pot usca mult mai repede.

Butasirea

Butasirea este cea mai folosita metoda de inmultire a plantelor de apartament. In cazul acestui procedeu, alegerea unei parti sanatoase este esentiala, deoarece in conditii optime va dezvolta radacini, devenind cu timpul o planta de sine stataoare.

Butasirea prin segmente de tulpina

Aceasta metoda de inmultire se obtine prin sectionarea tulpinii in portiuni care vor cuprinde cativa muguri , din orice parte a plantei. Inradacinarea se va face intr-un amestec in proportii egale de turba si nisip dur, lipsit de ingrasaminte artificiale. Pentru ca butasii sa dezvolte cat mai repede radacini se recomanda acoperirea ghivecelor cu folie de plastic prevazuta cu orificii pentru aerisire. Mai apoi, butasii proaspat plantati se plaseaza intr-un loc calduros, cu lumina difuza. In momentul in care apar radacinile si mladitele noi, planta trebuie sadita in pamant de flori.

Inradacinarea poate fi obtinuta si prin plasarea butasilor intr-un vas cu apa.

Printre plantele ce pot fi inmultite astfel se numara si dracaena sau filodendronul.

Butasirea prin frunze

Plantele la care se foloseste aceasta metoda de inmultire sunt de obicei begoniile, violetele si plantele cu frunze suculente. Procedeul consta in recoltarea de pe planta-mama a unor frunze cu petiol, care se vor introduce intr-un amestec de turba si nisip dur, acoperindu-se mai apoi cu o folie de plastic prevazuta cu orificii pentru aerisire, pastrandu-se astfel pana apar radacinile. Acesti butasi, precum si cei de tulpina pot fi pusi in apa.

Butasirea prin lastari

Majoritatea speciilor de plante de apartament pot fi inmultite prin aceasta tehnica, muscata, cercelusul, tradescantia fiind doar cateva exemple. Este suficient sa se taie un segment de 10-15 cm din lujer, in functie de numarul internodurilor care dorim sa le aiba. Sectiunea se va face deasupra frunzelor. Acest lucru favorizeaza de asemenea aparitia unor noi lujeri pe planta-mama. Butasul va fi pus in argila moale sau apa iar frunzele de la baza vor fi indepartate pentru a evita evaporarea excesiva.

Butasirea prin mladite

Deseori, in jurul unor plante apar mladite, precum la bromelii sau cactusi. Aceasta metoda de inmultire se recomanda doar in situatia in care mladitele sunt bine dezvoltate. In unele cazuri ele pot fi inlaturate foarte usor, dar in anumite situatii se poate intampla sa fie necesara taierea lor, caz in care se recomanda folosirea unui cutit foarte ascutit. De cele mai multe ori aceste mladite au deja radacini, situatie in care se planteaza direct in pamant, fiind recomandata udarea in mod repetat pana dezvolta radacini corespunzatoare.

Inmultirea prin diviziune

O serie de plante perene pot fi inmultite prin diviziune, un proces destul de rapid, ce consta in separarea tufelor adulte sau a celor periferice tinere, crescute in cursul unui an. Cum se procedeaza? Se scoate planta din ghiveci si se separa anumite parti in asa fel incat fiecare sa contina cateva radacini bine formate.

Care este perioada recomandata pentru inmultirea plantelor de apartament?

In ceea ce priveste perioada de inmultire, cel mai indicat este sa se faca primavara sau la inceputul verii, atunci cand plantele beneficiaza de temperaturi mai crescute si un nivel optim de iluminare.

Niciun comentariu: