duminică, 5 iunie 2011

Cele mai bune filme despre oameni geniali

În cinematografia modernă, indivizi cu o capacitate intelectuală extraordinară au devenit sursa de inspirație pentru mulți regizori și scenariști care fie au realizat filme bazate pe genii din viața reală, fie au creat personaje similare înzestrate cu abilițati uimitoare. În acest articol special am ales să vă prezentăm cele mai reprezentative 10 ecranizări care au făcut o incursiune în viața unor matematicieni, artiști, muzicieni sau copii genii.

Finding Forrester

finding forrester

În Finding Forester ni se conturează o frumoasă poveste de prietenie dintre un tânăr de culoare extrem de talentat într-ale scrisului și un nuvelist tăcut și retras – interpretat magistral de Sean Connery – care a renunțat să mai scrie după ce a câștigat un Premiu Pulitzer cu mulți ani în urmă. Diferența de vârstă pălește în fața pasiunii pe care amândoi o manifestă pentru scris, iar Jamal și Will ajung să se redescopere în mai multe feluri și să își acccepte în final propriile identitați. Cand abilitățile scriitoricesti ale lui Jamal sunt puse la îndoială de un profesor care îl acuză de plagiat, mentorul său mai în vârstă îi sare în ajutor. Mulți cred că personajul interpretat de Sean Connery ar fi inspirat de J.D. Salinger, autorul romanului “The Catcher in the Rye”.

A Beautiful Mind

a beautiful mind

Bazat pe cartea cu același nume scrisă de Sylvia Nasar, A Beautiful Mind spune povestea matematicianului și economistului John Forbes Nash, câștigator al premiului Nobel pentru Economie în 1994. Inițial, Tom Cruise a fost distribuit în rolul principal, însa Russell Crowe a primit în cele din urmă rolul, după ce regizorul Ron Howard a fost puternic impresionat de interpretarea lui din Gladiatorul. Filmul urmărește anii petrecuți de acest geniu la universitatea Princeton, conturarea relației cu soția lui și lupta lui cu paranoia și schizofrenia.

Good Will Hunting

good will hunting

Good Will Hunting este filmul care le-a adus lui Ben Affleck și lui Matt Damon primul Oscar din carieră pentru scenariu în 1997, într-o perioadă în care amândoi erau actori aspiranți. Will Hunting, personajul central interpretat de Matt Damon este un geniu matematician care dintr-o turnură nefavorabilă a sorții, ajunge să lucreze pe post de om de serviciu la prestigioasa universitate Massachussetts Institute of Technology. Potențialul său este descoperit de un profesor care îl surprinde pe acesta rezolvând o dificilă problemă de matematică, dată spre rezolvare studenților din utlimul an. Will nu le-a spus niciodată prietenilor săi nimic despre capacitatea extraordinară pe care o poseda și a refuzat propunerea profesorului de a se afirma în acest domeniu. O situație tensionată îl aduce în cele din urmă față în față cu un psiholog care îl va ajuta să se deschidă ți să-și accepte potențialul.

Pollock

pollock

Regizat de Ed Harris, filmul Pollock spune povestea de viață a pictorului abstract Jackson Pollock, care, ajutat de o artistă, interpretată de Marcia Gay Harden, a reușit să-și descopere adevăratul potențial, devenind unul dintre cei mai reprezentativi pictori ai secolului 20. Dependența de alcool a pus o amprentă negativă asupra vieții lui și a fost în cele din urmă și cauza morții sale premature, la doar 44 de ani. Pentru rolul secundar feminin din acest film, Marcia a fost distinsă cu premiul Oscar, iar Ed Harris a primit o nominalizare pentru regie. În perioadele de sobrietate, Pollock a realizat un stil revoluționar de pictură, operele sale fiind expuse și apreciate în toată America.

Dark Matter

dark matter

Bazat într-o anumită masura pe povestea lui Gang Lu, absolvent al unui doctorat în fizica din cadrul Universitatii din Iowa, care, nemulțumit de rezultatul primit pentru teza sa a omorât patru profesori, filmul Dark Matter prezinta o poveste similară, axându-se mai mult pe anii de studiu și mai puțin pe crimele sale.Personajul central al filmului – Liu Xing este un tanar inteligent venit în America să studieze fizica la un nivel mai înalt. Aici potențialul său este observat la scurt timp de Jacob Reiser, un cosmolog renumit, care îl ia sub aripa lui și il include într-un studiu de creare a unui model pentru originea universului. Obsesia pe care tânărul o dezvoltă pentru “materia întunecată” – o substanță nevăzută despre care crede că dă formă universului va marca o schimbare radicală în comportamentul său.

Rain Man

rain man

Distins cu patru premii Oscar în 1989, Rain Man îl are în centru pe Raymond, un geniu autist, a cărui capacitate intelectuală i-a uimit pe mulți. Inspirat din viața reală a unui savant pe nume Kim Peek, filmul surprinde abilitățile extraordinare ale acestuia prin prisma unei povești ficționale cu Tom Cruise și Dustin Hoffman în rolurile principale. Odata cu moartea tatălui lor, Charlie, fratele mai mare al lui Raymond îl răpește pe acesta din instituția în care era internat, orbit de furie pentru că nu a fost menționat în testament. Pe parcursul filmului,însă, acesta descoperă capacitatea intelectuală uluitoare a fratelui său și ajunge să se atașeze foarte mult de el.

Amadeus

amadeus

Amadeus este una dintre cele mai bune drame muzicale realizate vreodată. Nominalizată la 53 de premii dintre care a fost distinsă cu 40, inclusiv 8 premii Oscar, aceasta peliculă se inspiră din viețile compozitorilor Antonio Salieri și Wolfgang Amadeus Mozart. Regizat de Milos Forman, filmul prezintă povestea de viața a lui Mozart la Viena din perspectiva lui Salieri, care, internat într-un spital de nebuni dupa o tentativă de suicid, ii povestește preotului detalii despre viața lui și a lui Mozart și despre invidia pe care i-o purta din cauză că Dumnezeu l-a inzestrat cu atât de mult talent. Mozart a fost un copil geniu care la doar 5 ani a început să compună piese pentru pian și vioara, realizând de-a lungul vieții peste 600 de compoziții.

Searching for Bobby Fischer

searching for bobby fischer

Searching for Bobby Fischer este un film inspirat din viața unui tânăr jucator de șah, Joshua Waitzkin, care descoperă la o vârstă fragedă că are potențial de mare șahist. Titlul filmului face referire la lupta băiatului de a-l ajunge pe celebrul șahist Bobby Fischer, astfel, ajutat de părinți, acesta ajunge sub îndrumarea instructorului de șah Bruce Pandolfini. Bruce va încerca să îl învețe pe Joshua să fie la fel de agresiv ca Fischer, însă tânărul refuză să adopte metodele acestuia din dorința de a caștiga campionatele de șah prin propriile metode.

Little Man Tate

little man tate

Un alt film despre un copil înzestrat, ale cărui capacități intelectuale sunt dezvoltate mult peste nivelul vârstei lui este și Little Man Tate. Regizată de Jodie Foster, această peliculă spune povestea lui Fred Tate, un băiat care, la doar 7 ani este un pianist talentat, un geniu matematician și un artist uimitor. Cazul său este similar cu cel al majoritatii geniilor, care întampină dificultăți în a se integra și a fi acceptați de societate. Mama lui, interpretată de Jodie Foster este determinată să facă tot posibilul ca micul Fred să nu ajungă pe mâini nepotrivite.

Powder

powder

Cu toate că nu e un geniu într-un anume domeniu, personajul interpretat de Sean Patrick Flanery este un adolescent suferind de albinism, cu un intelect incredibil și puteri telepatice uimitoare. Toate aceste abilitați le-a dobândit dupa ce mama lui a fost lovita de fulger, în timp ce era însărcinată cu el, însă, în loc să se poată bucura de ele, este exclus de societate, și îi este foarte greu să se integreze din cauza prejudecăților oamenilor și a bolii de care suferă. După ce bunicii săi mor, tânărul, poreclit Powder este dus la o instituție publică locală, unde intră în contact cu oameni noi şi își descoperă limitele.

Niciun comentariu: