joi, 12 iulie 2012

GOGOSARI IN OTET



Ingrediente

1 l otet, 1/2 kg zahar, sare, foi de dafin, 300-400 g hrean, 20 boabe de piper, 7-8 kg gogosari.

Mod de preparare

Gogosarii se pun in otet, (se adauga la 1 l de otet 2 l de apa) si ca sa se reduca din taria otetului se adauga la cei 3 l de lichid 1/2 kg zahar. Se mai adauga 10 g sare pentru fiecare l de lichid, iar pentru tot lichidul, 1-2 foi de dafin si o frunza de telina si circa 300-400 g hrean si 20 boabe de piper sau 1/2 lingurita cu piper macinat, la 7-8 kg gogosari. Se spala gogosarii si se scurg. Cind se conserva intregi, i se face fiecarui gogosar cite o taietura de 3-4 cm chiar la mijloc, pe partea opusa cozii. Este mai practic sa se puna toti gogosarii taiati in felii, economisind astfel borcane si spatiu de depozitare. Intr-o cratita de 6-7 l se pun 1 l de otet si 2 l de apa, plus zaharul, sarea si condimentele mentionate mai sus , si se lasa sa fiarba acoperite. Cind lichidul clocoteste, se pune un rind de gogosari intregi sau, daca sint taiati in felii, se pun citi cuprinde lichidul; se acopera si se lasa sa se infierbinte, pina cind fierb in clocote 1- 2 minute. Daca gogosarii sint intregi, se intorc un minut si pe partea cealalta. Daca sint taiati felii, se scot imediat si se impart in borcanele caldute, asezate pe o tava din tabla smaltuita, pe marginea sobei la foc mic. Borcanele se umplu fara a-i presa, lasindu-i asa cum se aseaza ei. Gogosarii se pot pune toti intr-o cratita acoperita. Oparirea are scopul de a le reduce din rigiditate, astfel intrind in numar mai mare din borcane. Dupa ce se mai racesc, se completeaza continutul borcanelor cu continutul unuia din ele. Dupa ce toti au fost asezati in borcane, deasupra lor se pun in cruce, cite 2-3 felii de hrean la fiecare borcan sau cite o lingurita cu virf de saminta de mustar pentru fiecare litru calculat dupa volumul borcanului. Otetul in care au fost opariti se imparte imediat in toate borcanele. Borcanele se leaga cu celofan dublu si se pastreaza in camara.

Niciun comentariu: