joi, 19 iulie 2012

DULCEATA DE VISINE SAU DE CIRESE, ALBE, NEGRE SAU AMARE



Ingrediente

Circa 1,3 kg fructe, 1 kg zahar, zeama de la o lamiie (50 ml) sau 100 g glucoza, vanilie.

Mod de preparare

Dupa ce au fost spalate, fructele mari se curata de codite si de simburi cu un cleste special sau cu o sirma inoxidabila, indoita ca un ac de par, iar cele mici (cirese amare) cu o scobitoare.Pe masura ce se curata, se pun intr-o cratita smaltuita de 3-4 l, ca sa nu se piarda sucul din ele.Dupa eliminarea simburilor va ramine cca 1 kg.Peste ele se presara zaharul tos, se adauga zeama de lamiie sau glucoza, 2-3 cm dintr-un baton de vanilie si se amesteca usor, prin rasturnare , cu lingura.Se lasa sa stea 2-3 ore, ca sa-si lase zeama apoi zeama, apoi cratita se pune pe foc tare (nu direct pe flacara).Fructele se fierb ca pentru orice dulceata; nu se mai adauga apa (vor lasa destul suc).Cind fructele plutesc in tot siropul, pina in fundul cratitei, se ia dulceata de pe foc, se aduna spuma, se acopera, si dupa ce s-a racit, se pune in borcane.

Niciun comentariu: