luni, 11 octombrie 2010

Topul celor mai proaste filme care au dat lovitura la Box Office

New Moon este un film despre care e dificil sa nu vorbesti frumos. Fanii cartilor lui Stephenie Meyer sunt multi. La fel de multi sunt si fanii lui Robert Pattinson. Daca spun ca filmul lui Chris Weisz nu merita un asemenea succes, spun o blasfemie. Cel putin in opinia fanilor. Fani care prefera sa ignore minusurile filmului. Daca e Pattinson pe ecran, totul e numai bine. Nu mai conteaza nimic altceva. Sunt convins ca exista si variatiuni. Fani ai cartilor dezamagiti de film. Fani ai filmului care nu sunt curiosi de carti. Si fani ai lui Pattinson, care nu sunt curiosi de nimic altceva. Sa vorbesti despre calitatea textelor sursa este ridicol si lipsit de sens. Sa vorbesti de calitatea scenariului e la fel de lipsit de sens. Dar exista si cei oripilati de succesul francizei. Cei care considera filmele niste produse penibile. Cei pentru care succesul francizei este jenant. Din aceasta a doua categorie fac si eu parte. Altfel pelicula lui Weisz n-ar fi aparut in acest articol despre filme esentialmente proaste. Minusurile filmului sunt multe. Scenariu slab si neconvingator. Performante actoricesti in cel mai bun caz mediocre. Regie lipsita de vitalitate. Efecte speciale ridicole. Vampiri care stralucesc in soare, si varcolaci pufosi. Filmul este lipsit de orice vitalitate.

Buget de productie: 50 milioane $

Incasari in SUA: 293 milioane $

Incasari internationale: 410 milioane $

new-moon

Night at the Museum :Battle of the Smithsonian, in regia lui Shawn Levy, desi porneste de la o premisa cu mult potential, e un film completamente neinspirat. E de neinteles pentru unii cum o poveste cu o asemenea intriga poate sfarsi intr-o amestecatura narativa lipsita de orice noima. Un muzeu in care toate prind viata, de la personajele istorice pana la fosilele paleozoice, e locul in care totul e posibil. Trecad peste fiasco-ul scenaristic, trebuie sa recunoastem ca Ben Stiller nu se descurca deloc rau. Dar nu interpretarile sunt minusurile filmului. E doar o opinie perfect personala, dar filmul comedie nu e, desi se vrea cu disperare. Ii lipseste umorul. Sau ii lipseste umorul de buna calitate.

Buget de productie: 150 milioane $

Incasari in SUA: 177 milioane $

Incasari internationale: 236 milioane $

night_at_the_museum_2

Hancock, in regia lui Peter Berg, e un film care, in opinia autorului acestui articol, incepe excelent si se prosteste lamentabil pe parcurs. Cu totii ne asteptam la o altfel de abordare a super-eroului. Suprasaturati de imaginea justitiarului nobil, virtuos, si perfect in toate cele, ne-am distrat de minune cu un Hancock anti-eroic, grobian, badaranoid si aparent nesincronizat cu propriile-i puteri supranaturale. A fost o prima jumatate de ora de film cu adevarat revigoranta. Am inteles ca Hollywood-ul se poate lua peste picior, poate crea povesti si filme usor post-moderne. Insa minunea nu a tinut foarte mult. Pelicula a dat-o pe filonul sentimentalismului, din super-erou nemotivat Hancock a ajuns zeu, am aflat despre cuplurile divine, am vazut-o si pe Charlize Theron in ipostaza de super-eroina maritata cu un muritor etc.

Buget de productie: 150 milioane $

Incasari in SUA: 228 milioane $

Incasari internationale: 396 milioane $

hancock

Men in Black II in regia lui Barry Sonnenfeld, e un film care n-a mai avut acelasi impact ca originalul. Daca primul a fost foarte distractiv si proaspat in abordarea bufa a SF-ului, sequelul nu a reusit s-aduca nimic nou. Poate tocmai asta e principala problema a filmului. De Will SmithTommy Lee Jones nu se poate spune nimic rau. S-au achitat de datorie excelent. Si se potrivesc de minune pe ecran. Insa nu e vorba de performantele actoricesti. E vorba de umorul care pare reciclat. De povestea care nu mai surprinde. A surprins doar in primul film. In opinia mea, minusul major al acestei comedii SF e ca nu a mers mai departe decat filmul original. Nu a indraznit fie creativa. A folosit aceleasi ingrediente pentru a face mai mult sau mai putin aceeasi placinta. si

Buget de productie: 140 milioane $

Incasari in SUA: 190 milioane $

Incasari internationale: 151 milioane $

MenInBlack2

Fantastic Four in regia lui Tim Story, e un film minor, sters si plat. Principala problema e in chimia grupului. Sau mai bine zis in non-chimia grupului. Nu “pusca” unul cu altul. Singurul personaj mai de dai doamne de pe-acolo e Johnny Storm, interpretat cu eleganta de Chris Evans. Insa si acesta pare o suma de clisee, ceea ce nu e in mod necesar rau, daca e sa luam in considerare materialul sursa. Un alt minus al acestui film e super-villain-ul, care nu se desprinde din peisaj, nu are personalitate, nu e “zemos” cum ar trebui sa fie orice infam super-criminal. Povestea e mediocra, iar suspansul lipseste cu desavarsire.

Buget de productie: 100 milioane $

Incasari in SUA: 154 milioane $

Incasari internationale: 175 milioane $

fantasticgroup

The Da Vinci Code in regia lui Ron Howard, chiar daca nu e un film completamente prost, nu-si merita succesul fulminant de box office. Nu si-l merita in raport cu multele filme infinit mai valoroase care din pacate au fost ignorate de publicul platitor de bilete. Se intelege de ce s-a imbulzit lumea crestina la acest film. Controversa biblica plasata intr-un context detectivistic e foarte antrenanta. Din pacate filmul e foarte superficial, sau cel putin da senzatia de gaunos. Tom Hanks, nu intr-unul din cele mai bune roluri ale sale, Audrey Tatou, mai mult sau mai putin irelevanta,Paul Bettany, relativ convingator, un mister care de fapt nu e un mister atat de mare, un suspans nu tocmai bine construit, iata oferta acestui film. Dar totul e o chestiune de gusturi.

Buget de productie: 150 milioane $

Incasari in SUA: 217 milioane $

Incasari internationale: 540 milioane $

the_da_vinci_code

National Treasure : Book of Secrets in regia lui John Turteltaub, e un film care nu aduce absolut nimic nou francizei pe care originalul vroia s-o lanseze. Si, ca totul sa fi mirobolant, s-a irosit o distributie stelara pe o pelicula mai mult decat mediocra: Nicolas Cage, Diane Kruger, Helen Mirren, Jon Voight, Ed Harris si Harvey Keitel. Din pacate pentru cinefilii cu standarde estetice putin mai ridicate, acestia actori exceptionali n-au reusit sa salveze un film ridicol, improbabil, chiar pueril, si de-a dreptul plictisitor.

Buget de productie: 150 milioane $

Incasari in SUA: 177 milioane $

Incasari internationale: 235 milioane $

national-treasure-2

Alvin and the Chipmunks in regia lui Tim Hill, e plin ochi de un umor de situatie fumat, si de cantaturi mult prea ascutite pentru a nu deranja auzul spectatorului. S-ar putea spune ca e un film pentru copii, si ca adultul nu poate percepe entertainmentul simplu fara a-l filtra critic. O astfel de argumentare improbabila ar fi complet eronata. Adultul e foarte in stare sa rezoneze cu un film pentru copii. Daca e bine facut. Daca e pentru copii nu inseamna ca trebuie sa fie prost. Alvin and the Chipmunks e un film prost. Are un scenariu stupid, animalutele nu prea conving, sunt exagerate si artificiale ( si nu ma refer la faptul ca sunt create pe computer).

Buget de productie: 70 milioane $

Incasari in SUA: 217 milioane $

Incasari internationale: 143 milioane $

Alvin-and-the-chipmunks

Niciun comentariu: