miercuri, 23 iunie 2010

Dependenta de televizor ne scurteaza viata


Cei care petrec ore in sir pe canapea, uitandu-se la televizor, traiesc mai putin, arata un studiu efectuat in Australia. Iar rezultatele sunt valabile si pentru sedentarii care stau zilnic, ceasuri intregi, in fata calculatorului.

Studiul, realizat pe un grup de 8.800 de adulti cu varsta de peste 25 de ani, din Australia, a produs rezultate ingrijoratoare. Astfel, conform calculelor specialistilor, fiecare ora de "zacut pe canapea" in fata televizorului mareste cu 11% riscul de deces din orice cauze si cu 18% riscul de a muri din cauza unei boli cardiovasculare.

Cei care petrec zilnic patru ore sau mai mult uitandu-se la TV prezinta un risc cu 80% mai mare de a deceda din cauza unei maladii cardiovasculare, comparativ cu cei care se uita la televizor timp de maximum doua ore pe zi - independent de alti factori de risc precum fumatul, colesterolul marit, alimentatia nesanatoasa, hipertensiunea arteriala si depunerile de grasime in jurul taliei.

Rezultatele se aplica si celor care petrec mult timp stand pe scaun in fata calculatorului. In plus, nici persoanele zvelte nu sunt scutite de riscuri: chiar in lipsa unui exces de greutate, faptul de a sta jos timp de multe ore pe zi afecteaza negativ starea de sanatate.

Cercetatorii atrag atentia asupra faptului ca numeroase activitati care, in trecut, presupuneau miscare si consum de energie fizica au fost inlocuite, in societatea dezvoltata de tip occidental, cu activitati sedentare, iar pentru unii oameni viata, in timpul zilei, inseamna, practic, mutarea de pe un scaun pe altul: de pe scaunul masinii pe scaunul de la birou, apoi din nou in masina si, in cele din urma, acasa, in fotoliu sau pe canapea - cu consecinte negative asupra starii de sanatate si duratei de viata.

Sursa: FOXNews

Un comentariu:

Televizoare Plasma spunea...

In cazul asta, ar trebui sa renunt la el, pentru ca ma uit cam mult!