duminică, 11 aprilie 2010

Alcoolul si muschii

Te-ai intrebat vreodata cat de mult afecteaza alcoolul procesul de crestere al muschilor? Este chiar atat de daunatoare o noapte in care am baut cateva beri cu colegii dupa job? Care este legatura dintre alcool si muschi? Cum afecteaza procesul de crestere al muschilor?

Alcoolul si hormonii de crestere

Unul din efectele majore ale consumului de alcool este eliberarea hormonului de crestere. Hormonul de crestere este substanta care joaca un rol major in cresterea musculaturii, stimuland alte celule de crestere si dezvoltare, promovand cresterea optima a oaselor. Cand acest hormon este in proportii mici, nu vei avea parte de o dezvoltare a musculaturii asa cum trebuie.

Hormonul de crestere este secretat in proportii foarte mari in timpul somnului de noapte. Din cauza faptului ca alcoolul tinde sa inrerupa ritmul natural al somnului, va inhiba eliberarea acestui hormon cu aproximativ 70%.

Alcoolul si testosteronul

Urmatorul factor de luat in seama este efectul alcoolului asupra testosteronului. Asa cum se stie, testosteronul este un alt hormon asociat cu cresterea musculaturii, de aceea barbatii au o masa musculara mai mare decat femeile.

In momentul in care consumi alcool, in ficat se elibereaza o substanta toxica ce inhiba producerea testosteronului. Aceasta substanta scade concentratia de testosteron din corp, rezultatul fiind o masa musculara redusa.

Alcoolul si recuperarea

O alta zona afectata de alcool cand vine vorba de cresterea musculara este abilitatea de recuperare. Din moment ce alcoolul este o toxina pentru organism, energia va trebui sa se extinda ca sa o elimine din organism si sa se recupereze in urma efectelor negative produse asupra tesuturilor.

De vreme ce acest proces ia timp si energie, nu vei mai avea energie pentru a te recupera dupa efortul depus la sala de forta.

Alcoolul si deshidratarea

Deshidratarea este un alt aspect de care trebuie sa ai grija cand alegi sa consumi alcool. Alcoolul actioneaza ca un diuretic in corp, daca nu inlocuiesti fluidele pierdute cu apa sau orice alt lichid non-alcoolic, care sa nu contina cofeina, echilibrul hidric va fi afectat.

Deshidratarea are numeroase efecte secundare asupra organismului, de la stari de ameteala, pana la o slaba activitate fizica. Mai mult de atat, iti va crea senzatia de foame.

Alcoolul si grasimea

Alcoolul contine calorii...multe si din acelea care se depun imediat. La 7 calorii pe gram, dupa 3 sau 4 bauturi, aceste calorii vor fi echivalentul unui pranz destul de bun. Daca nu vei renunta la ceea ce aveai de gand sa mananci, vei ajunge sa te procopsesti cu cateva kg in plus, deloc de laudat.

Asadar, data viitoare cand te aflii in fata catorva beri, gandeste-te la ceea ce se poate intampla dupa ce le bei. Fii moderat si bea multa apa dupa ce ai consumat alcool, mananca legume si dormi cateva ore in plus daca poti dupa ca ai baut.

Niciun comentariu: