joi, 28 ianuarie 2010

Chiftelute de somon cu sos de patrunjel


Preparare: 15 minute, plus optional 1 ora pentru racire
La foc: 1 ora
Se obtin 4 portii

O portie contine:
Calorii 463
Glucide 54 g
Proteine 28 g
Grasimi 16 g (grasimi saturate 3 g)

Ingrediente

750 g cartofi, curatati si taiati bucati
350 g file de somon
300 ml lapte degresat
2 linguri ketchup
1 lingura esenta de ansoa, optional
1 lingura chives, tocate sau patrunjel
Sare si piper negru

1 ou
90 g pesmet
Pentru sos:
25 g faina alba
25 g produs tartinabil cu 70% grasime
2 linguri patrunjel proaspat, tocat

Preparare

1. Se pun cartofii intr-o cratita mare, se acopera cu apa sarata si se asaza pe foc. Se lasa sa fiarba 15 minute sau pana cand devin moi. Dupa ce s-au fiert, se scurg, se zdrobesc si se lasa deoparte.
2. Intre timp, se pune somonul intr-o tigaie, se acopera cu laptele degresat si se fierbe inabusit 8-10 minute, pana cand carnea devine opaca.
Se scoate pestele din tigaie si se pastreaza laptele pentru prepararea sosului.
3. Se incalzeste cuptorul la 190 de grade. Se indeparteaza oasele, pielea si se faramiteaza carnea pestelui. Se pune intr-un castron si se combina cu cartofii zdrobiti, ketchupul, esenta de ansoa, daca se foloseste, si verdeturile proaspete. Se sareaza si se pipereaza dupa gust si se formeaza 8 chiftelute de peste. Chiftelutele sunt mai usor de pregatit daca sunt lasate 1 ora la frigider, dar acest lucru nu este obligatoriu.
4. Se bate oul intr-un castron adanc si se adauga 2 linguri de apa rece. Se pune pesmetul intr-un vas adanc. Se dau chiftelutele mai intai prin ou, apoi prin pesmet, dupa care se aranjeaza in hartie pentru copt, care nu lipeste, si se dau la cuptor 20-30 de minute.
5. Se incalzeste gratarul din cuptor la temperatura medie. Pentru prepararea sosului de patrunjel, se strecoara laptele intr-o cratita mica, se adauga faina si produsul tartinabil si se pune la fiert, amestecand in permanenta, pana cand sosul devine gros si omogen. Se reduce flacara si se lasa sa fiarba incet, 20 de minute. Se potriveste gustul, apoi se adauga patrunjelul.
6. Pentru a da o culoare aurie chiftelelor, acestea se vor plasa sub gratarul din cuptor 5 minute. Se servesc pe un pat de sos.

Sfat pentru reducerea grasimilor
Daca in loc sa fie prajite se coc la cuptor, chiftelutele vor avea un continut redus de grasimi, desi somonul este un peste gras.

Niciun comentariu: