vineri, 4 decembrie 2009

BOALA ULCEROASA


1. FAZA ACUTA DUREROASA (aproximativ 3 saptamani)

Regim lactat-primele 3 zile de la debut:

1.5-2 lapte dulce fiert, administrat din 2 in 2 ore, aproximativ 9 mese/zi

smantana, frisca

Regim ovolactofainos- intre ziua a4-a si ziua a 6-a (1700-1800 calorii/zi)

1 litru lapte dulce rece sau caldut fainos cu lapte ou in creme cu lapte

branza de vaci

smantana

frisca

unt

Regim normocaloric, normolipidic, normoglucidic - ziua a 7-21-a

paste fainoase fierte

carne slaba fiarta si tocata

paine veche de 1 zi, alba

biscuiti

aluaturi nedospite: ecler, chec, placinta cu branza de vaci, bezele

legume si fructe cu celuloza fina, prelucrate termic: piure, budinci, sufleuri, mere coapte, gelatina de fructe si lapte

2. FAZA DE ACALMIE : regim de crutare gastrica- durata regimului 3-6 luni

Principii:

mese mici (250-300 ml) si frecvente (4-5 mese/zi)

orar fix de masa: dimineata, ora 11, 14, 17, 20

lichidele se beau la sfarsitul mesei (ceai de musetel, tei, menta)

masticatie buna, dentitia sa fie completa

alimentele si lichidele consumate sa fie calde

relaxare psihica

repaus postprandial (in fotoliu, nu intins in pat)

Crutare mecanica: SE INTERZIC:

fasolea boabe, lintea, mazarea

praz, varza, gulii, ridichi, ardei, ceapa, usturoi, castraveti

nuci, arahide, alune, fistic, migdale

paine proaspata, paine neagra

carne de la animale batrane, carne grasa, afumaturi, vanat, peste gras sau afumat

Crutare chimica: SE INTERZIC:

condimente iritante: piper, boia, ardei iute, hrean

cafea, cacao, ceai chinezesc, alcool, ape carbogazoase si clorurosodice

prajeli, rantasuri, sosuri

borsuri, supe

conserve

crustacee

paine prajita

Crutare termica: alimente caldute

Crutare osmotica: SE INTERZIC:

dulciuri concentrate (bomboane, gem, dulceata, miere, siropuri), inghetata, muraturi, alimente sarate, branzeturi fermentate

ALIMENTE PERMISE:

carne slaba de vaca, vitel, pasare-fiarta, fripta, tocata

peste slab: salau, stiuca, pastrav, calcan, crap

lapte dulce ca atare, creme, fainos cu lapte

branza de vaci, cas, urda dulce, telemea de vaca degresata

smantana, frisca, unt, margarina, ulei

oua fierte moi, omleta dietetica, budinci

paine alba veche de 1 zi

pesmet, biscuiti

aluaturi nedospite : chec, ecler, placinta cu branza de vaci

orez, gris, paste fainoase

legume cu celuloza fina: dovlecei, conopida, fasole verde, spanac, rosii, morcov, loboda, salata verde- se consuma fierte sub forma de soteuri, budinci, sufleuri

fructe cu celuloza fina fierte, coapte, sucuri de fructe

supe de zarzavat strecurate, cu cereale (de cereale, sau de carne)

creme de zahar ars, lapte de pasare

condimente aromate: patrunjel, marar, cimbru, leustean, dafin, sare

ceaiuri medicinale: tei, menta, musetel, ceai gastric

ape alcaline

Regimul in urmatoarele 6 luni: se adauga treptat

fructe crude: piersici, cirese, pere pergamute

salata verde

morcov, telina fiarta

rosii 50-100 grame

suc de morcov

suc de portocale, grapefruit

Dupa 1 an se reia alimentatia obisnuita!



Niciun comentariu: