sâmbătă, 28 noiembrie 2009

Ce se intampla de Sfantul Andrei

Pe data de 30 noiembrie se sarbatoreste in calendarul crestin ortodox Sfantul Andrei, ocrotitorul Romaniei.

In aceasta noapte se spune ca spiritele mortilor ies din morminte si, impreuna cu strigoii vii, "care in aceasta noapte isi parasesc culcusurile lor, fara sa aiba vreo stiinta despre aceasta" (Pamfile, 1914, p. 127), se iau la bataie pe la hotare, raspantii de drumuri si prin alte locuri necurate. "Cand strigoii morti nu au cu cine sa se razboiasca, se duc pe la casele oamenilor unde incearca sa suga sangele celor ce au nenorocul sa le cada in maini.

Pentru ca sa nu se poata apropia de case, oamenii, - e grija gospodinelor mai ales -, mananca usturoi in aceasta seara, se ung pe corp tot cu usturoi, sau numai pe frunte, in piept, pe spate si pe la incheieturile trupului. La casa se ung cercevelele ferestrelor, pe unde strigoii ar putea sa intre sau sa se uite in casa, facandu-se semnul crucii si tot astfel urmeaza si la usa si horn, pe unde de asemenea ea crede ca strigoii pot intra si iesi din casa" (Pamfile, 1914, p. 128).

In traditia noastra, strigoii sunt oameni carora la miezul noptii, la primul cantat de cocosi, le iese sufletul. Sufletul lor colinda lumea ca o umbra calare pe un toiag sau pe o pasare maiastra furand mana vitelor, a recoltelor, pedepsindu-si dusmanii etc. La al treilea cantat de cocosi, sufletul se intoarce in corpul care doarme bustean.

Batranii povestesc ca de Santandrei cerul se deschide, iar cei curati si drepti pot vedea aceasta. Lor li se arata semne, o pata rosie pe cer, o dunga rosie, o raza de soare cazand oblic pe pamant. Cerul se deschide ca o balta de lumina sau ca un pervaz si dincolo se vad sfintii care sed la masa cu bunul Mnezeu. Atunci, omul trebuie sa-si puna repede o dorinta care i se va indeplini pe loc.

Tot in aceasta zi, fetele nemaritate isi puteau afla ursitul. Fata de maritat prepara o "Turtuca de Andrei", turtita subtire din faina de grau, foarte sarata, coapta pe plita sobei si o manca inainte de culcare. Baiatul care venea in vis sa-i aduca apa ca sa-si potoleasca setea urma sa o ceara de nevasta in cursul anului. in satele din Bucovina fetele ca sa-si vada ursitul isi puneau seara sub perna 41 de fire de grau, iar cand se culcau spuneau: „ Voi, 41 de fire de grau / Eu voi adormi / Si voi hodini / Dar eu ma rog lui Dumnezeu / Sa-mi trimita ingerul meu / Cel ce mi-e dat de Dumnezeu” ( T. Pamfile – Sarbatorile de toamna si Postul Craciunului )

,Prin ascunderea sub perna a unui fir de busuioc sfintit, se crede ca se obtine in vis imaginea "ursitului". Unii tineri, inca, mai incearca sa isi vada viitorul sot la miez de noapte. Asezate complet dezbracate intre doua oglinzi, in camera intunecoasa, cu cate o lumanare in fiecare mana, incearca sa priveasca in oglinda din fata pentru a vedea imagini reflectate din oglinda din spate. Se crede, si unele persoane chiar au avut aceasta iluzie, ca prin fata ochilor incep sa se perinde scene de viata, ca tanara (tanarul) isi vede viitorul sot sau, in unele cazuri, ca i se dezvaluie scene din viitor.

Tot in noaptea de Sfantul Andrei se poate afla cat de rodnic va fi anul care vine. De obicei, in podul casei sunt urcate 12 cepe sanatoase, la fel de mari, care sunt lasate acolo pana in seara de Craciun, cand se afla rezultatul. Fiecarei cepe ii este atribuit numele unei luni. Cepele care s-au stricat indica luni ploioase sau cu grindina, iar cele care au incoltit – luni favorabile recoltei. Daca noaptea de Sfantul Andrei este senin si cald, se crede ca iarna nu va fi geroasa. Daca este frig si ninsoare, se crede ca acestea sunt doar inceputul troienelor pe care le va aduce o iarna grea.

Se spune ca cei care poarta numele Andrei sunt inteligenti, judeca bine in afaceri, sunt stabili si responsabili. Familia inseamna mult pentru ei, dorindu-si un camin linistit si armonios, alaturi de cei dragi si de prieteni.

Niciun comentariu: