duminică, 19 iulie 2009

4 lucruri pe care nu le stiai despre luna

In 2009, se sarbatoreste cea de-a 40-a aniversare a aterizarii lui Apollo XI pe Luna. Cu aceasta ocazie, pentru a comemora evenimentul, au aparut ceausrile Omega, Romain, Jerome si Louis Vuitton, urmate de filmul SF Luna, al lui Duncan Jerome, fiul legendei muzicale David Bowie, care a scris si cantat Space Oddity.

Fiecare civilizatie a vazut Luna, universal vorbind, ca pe un simbol al schimbarii, cresterii si fertilitatii, dar au gasit metode proprii pentru a explora aceste teme, prin intermediul propriei viziuni culturale: in mitologie, ritualuri, traditii, expresii artistice si multe altele.

Pentru a saluta intr-un fel aselenizarea si aceasta minunata piatra si toate visurile pe care ni le-a creat, va vom spune 5 lucruri pe care nu le stiati despre luna.

Testoasele sunt primele care au orbitat Luna

Cu siguranta cunoasteti rolurile lui Armstrong si Aldrin, dar ceea ce nu stiati despre luna este rolul testoaselor de stepa.

In 1968, Uniunea Sovietica a lansat Zond 5, care a fost prima proba ce a revenit pe Pamant dupa o vizita a Lunii. Zond 5 a avut o incarcatura bilogica de testoase, viermi de carne, seminte si alte forme de viata. Animalele au revenit pe Pamant sanatoase, iar sovieticii le-au distins ca fiind primele forme de viata pamanteasca ce au orbitat Luna.

Umbra lunara se misca mai repede decat sunetul

In timpul eclipsei solare, luna arunca o umbra pe Pamant. Viteza de deplasare a umbrei este mai mica la Ecuator, unde umbra se misca cu 1,074 metri pe ora. Aproape de Polul Nord, viteza ajunge si la 5 000 de metri pe ora. Aceste viteze depasesc viteza sunetului, care se propaga cu 768 de metri pe ora. Daca umbrese ar putea face zgomot, atunci o eclipsa solara ar putea produce o explozie sonica pe Pamant.

Luna s-a format de catre Big Whack (Marea Lovitura)


Un alt lucru pe care nu il cunosteati despre Luna este Iadul din care a venit. Oamenii de stiinta, astronautii, au facut diverse ipoteze despre originile Lunii, de secole, dar ipoteza curenta, este ca Luna a luat nastere in urma Marii Lovituri.

Acum 4,6 miliarde de ani in urma, Pamantul si alte asemenea corpuri celesti, au fost implicate intr-o rutina galactica de „loveste si fugi”. Impactul a evaporat anumite roci de pe Pamant, trimitand norii de praf intr-o orbita in jurul planetei noastre. In timp, acel nor de praf s-a condensat sub forma de roci solide, mici, care au continuat procesul de condensare pana s-a ajuns la o singura roca: Luna.

Pe Luna sunt cutremure frecvent

Ceea ce nu stiati despre Luna este ca aici au loc cutremure. Astronautii Neil Amstrong si Buzz Aldrin au confirmat pentru NASA, in urma experimentului Seismic Pasiv, ca Luna are un invelis, o mata si un miez si ca, la fel pe Pamant, cutremurele sunt frecvente

Niciun comentariu: