vineri, 20 septembrie 2013

10 drumuri si strazi unice in lume





Cea mai scurta strada din lume - Ebenezer Place, Scotia

Ebenezer Place, din Wick, Caithness, Scotia, este acreditata ca fiind cea mai scurta strada din lume, detinand un loc in Cartea Guinness a Recordurilor, pentru o lungime de 2,06 metri. Aceasta strada gazduieste o singura adresa: usa de intrare a localului No.1 Bistro, care este o parte a Hotelului Mackays, construit in 1883. Proprietarul cladirii, hotel la acea vreme, a fost sfatuit sa imprime un nume pe cea mai scurta latura a hotelului. Ulterior, bucata de drum din dreptul acestei inscriptii a fost oficial declarata strada in anul 1887. Pana in anul 2006, fosta detinatoare a recordului pentru cea mai scurta strada din lume a fost strada Elgin, din Bacup, Lancashire, Marea Britanie, lunga de 5,2 metri.


Cea mai ingusta strada din lume - Spreuerhofstraße, Germania

Spreuerhofstraße este cea mai ingusta strada din lume, amplasata in orasul Reutlingen, din regiunea Baden Württemberg, Germania. Latimea acestei strazi variaza de la 31 de centimetri, in cel mai ingust punct al sau, pana la maximum 50 de centimetri, in cel mai lat. Aleea a fost construita in 1727, in timpul eforturilor de reconstruire, dupa ce zona a fost complet distrusa calamitata de incendiul urias care cuprinsese intreg orasul cu un an in urma, in 1726. Spreuerhofstraße este oficial listata in arhivele Biroului de Inregistrare a Teritoriului sub denumirea de Strada Oraseneasca Numarul 77.


Cea mai inclinata strada din lume - Strada Baldwin, Noua Zeelanda

Aflata intr-o zona suburbana linistita a orasului Dunedin, din sudul Noii Zeelande, strada Baldwin detine reputatia de a fi cea mai abrupta strada din lume. Este amplasata in suburbia numita North East Valley, la 3,5 kilometri de centrul orasului Dunedin. Scurta si dreapta, lunga de aproximativ 350 de metri, strada Baldwin porneste dinspre Linsday Creek, in sus, spre Signal Hill. Portiunile mai joase ale strazii prezinta o inclinare moderata, avand suprafata asfaltata, insa portiunile inalte ale acestei alei sunt cu mult mai abrupte si acoperite cu beton, pentru a se asigura o intretinere mai facila - smoala si asfaltul s-ar putea scurge la vale intr-o zi mai fierbinte - dar si pentru siguranta in trafic pe timp de iarna. In punctul sau de maxima inclinare, strada Baldwin ajunge la aproximativ 1:2,86, adica 19 grade sau 35%. Altfel spus, pentru fiecare 2,86 metri avansati orizontal, drumul se ridica cu un metru. Acest caracter abrupt al strazii nu a fost intentionat. La fel ca in multe alte parti din Dunedin si, in general, din Noua Zeelanda, strazile de aici au fost turnate intr-un tipar de retea, fara a lua in considerare terenul, indeosebi de catre drumari din Londra.


Cel mai sinuos drum din lume - Lombard Street, San Francisco

Strada Lombard este considerata, de catre multi, cel mai intortocheat drum din lume, din cauza unei portiuni extrem de sinuoase ce se afla pe Dealul Rus, intre strazile Hyde si Leavenworth. Bucata de drum masoara numai 400 de metri in lungime, intre aceste doua puncte, iar limita de viteza impusa este de numai 8 km/h, strada avand sens unic, in aval. Pe fiecare dintre lateralele strazii se afla cele mai scumpe case si vile din San Francisco, dispuse si ele cam dupa tiparul strazii. Drumul a fost construit, initial, deoarece vehiculele nu se puteau adapta gradului de inclinare de 27%; s-a considerat ca un numar repetat de curbe de tipul "agrafa de par" ar face atat urcarea, cat si coborarea, mai usoare.
(Nota: Conform altor opinii, campioana este o alta strada din acelasi oras. Majoritatea celor nefamiliarizati cu San Francisco considera ca Strada Lombard este cea mai curbata, dar de fapt nu este asa. Aceasta este doar mai cunoscuta, mai frumoasa si mai bine pozitionata decat adevarata detinatoare a recordului - strada Vermont. Situata intre Strazile 20 si 22 din distructual Portrero Hill, din San Francisco, Vermont ar merita, de fapt, titlul de cea mai intortocheata strada.



Cea mai complicata transbordare rutiera din lume - Intersectia Judge Harry Pregerson, Los Angeles

Punctul de transbordare rutiera Judge Harry Pregerson este situat in Los Angeles, California, si reprezinta una dintre cele mai complexe intersectii supraetajate din SUA si din lume. Permite intrari si iesiri dinspre si inspre toate directiile dispunand de "straturi" de drumuri si poduri care alcatuiesc o retea foarte complicata, desi au ca menire fluidizarea traficului intre si de-a lungul autostrazilor interstatale I-105 si I-110. Aceasta "impletitura" de drumuri a fost deschisa in anul 1993, fiind o transbordare rutiera de nivel 4, care dispune si de un tronson cu accesul restrictionat, care poate fi folosit doar de vehiculele cu gabarit si anvergura depasite.


Cea mai lunga autostrada nationala - Autrostrada 1, Australia

Autostrada 1 a Australiei reprezinta o retea de drumuri care circumnavigheaza continentul australian, unind toate capitalele statale din teritoriul inconjurat de ape oceanice. Cu o lungime totala de 14.500 kilometri, A1 din Autostralia este cea mai lunga autostrada nationala din lume, urmata de Autostrada Trans-Siberiana, lunga de 11.000 kilometri, si de Autostrada Trans-Canadiana, cu o lungime totala de 8.030 km. Zilnic, peste un milion de oameni calatoresc pe cate o portiune sau alta a Autostrazii 1 australiene. Fiind vorba despre o suprafata atat de vasta si incomparabila, conditiile de drum variaza mult de-a lungul acestei autostrazi, de la sosele cu multiple benzi in zonele urbane si rurale foarte populate, pana la drumuri cu o singura banda pe sens in regiunile slab populate. Unele portiuni din autostrada sunt foarte izolate, cum ar fi regiunea de autostrada Eyre, care traverseaza Campia Nullarbor, si Marea Autostrada Nordica, ce se apropie de linia de coasta nord-vestica.



Cel mai mare sens giratoriu al lumii - Putrajaya, Malaezia

Nu multi oameni isi dau seama de acest lucru atunci cand sofeaza in jurul Putrajayei, mai ales atunci cand trec pe langa biroul Primului Ministru. Totusi, daca isi limpezeste mintea si este complet concentrat la drum, fiecare sofer ar trebui sa observe ca se afla, de fapt, in interiorul unui sens giratoriu enorm - cel mai mare din lume. Principalul motiv pentru care oamenii nu constientizeaza acest lucru il constituie dimensiunea uriasa a "rondului", cu o circumferinta de aproximativ 3,4 kilometri. Drumul oval care inconjoara "rondul" (acesta e, de fapt, o colina, pe care se gasesc mai multe cladiri) se numeste Persiaran Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah.


Cea mai larga strada din lume - 9 de Julio - Buenos Aires, Argentina

9 iulie 1816 - ziua de nastere a Argentinei. In aceasta zi capitala, Argentina si-a cucerit independenta si, pentru a pastra amintirea marelui eveniment, cetatenii argentinieni liberi au botezat bulevardul principal din centrul capitalei Buenos Aires 9 de Julio, adica 9 Iulie. Dar nu este vorba despre un bulevard oarecare si trebuie sa-l vezi ca sa-ti crezi ochilor. Avand o latime de noua benzi de mers, cu gradini amenajate intre sensurile de mers, 9 Iulie este cel mai larg bulevard din lume. Cei iuti la pas si cu picioare lungi se vor putea considera norocosi daca vor reusi sa ajunga de pe o parte pe cealalta a strazii la o singura culoare verde a semaforului pentru pietoni, in intersectii. In general, o traversare necesita mai multe minute si mai multe "inverziri" ale luminii semaforului. Oricum, "halta" de la jumatatea traseului ofera o perspectiva unica asupra grandorii bulevardului, dar si a intregului oras. Drumul urban merge pana departe in ambele directii, unind sectiunile importante ale maretei metropole. Unele dintre monumentele emblematice ale orasului Buenos Aires pot fi admirate de-a lungul bulevardului 9 iulie; intre ele, cel mai notabil, Obeliscul.


Cea mai lunga strada din lume - Yonge, Ontario, Canada

Aceasta distinctie apartine Strazii Yonge, o artera majora, care uneste Lacul Ontario si Lacul Simcoe, ambele aflate in provincia canadiana Ontario. Strada Yongese intinde pe distanta uluitoare de 1.896 kilometri - mai mare decat distanta dintre Bucuresti si Paris. Strada porneste de pe malul din Toronto al lacului Ontario si se avanta spre nord-vest, de-a lungul Autostrazii 11, inspre Raul Rainy, din Ontario, la granita cu statul american Minnesota.
Exista si surse - chiar Cartea Recordurilor Guinnes este una - care nu mai aseaza Yonge in postura celei mai lungi strazi din lume, inlocuind-o cu Autostrada Pan-Americana, careia ii acorda titlul de cel mai lung "drum rutier".



Cel mai ametitor sens giratoriu din lume - Rondul Magic, Swindon, Marea Britanie

Sensul giratoriu Magic din Swindon, Anglia, nu este de factura recenta, ci a fost construit in 1972. Rondul consta dintr-un ansamblu de cinci mini-sensuri giratorii dispuse circular, iar numele sau provine de la un popular serial de televiziune pentru copii, denumit Rondul Magic. Locul a fost votat drept cea mai inspaimantatoare intersectie britanica.

Niciun comentariu: