duminică, 22 august 2010

Cele mai bune 10 filme ale lui Robert Downey Jr.

Robert Downey Jr. e unul dintre acei actori care, RobertDowneyJrdupa o lunga perioada de inactivitate, sau de activitate modesta si irelevanta, s-a relansat intr-un mod mai mult decat spectaculos. Stim cu totii adictia lui de narcotice, stim panta autodistructiva pe care a luat-o – arhivele publicatiilor de scandal sunt pline pana la refuz de incidente, fotografii si filmulete cu acest actor in ipostaze nu tocmai admirabile -, insa-i stim si recuperarea, si revenirea sa procesuala in lumea filmului. Totul a culminat cu 2008 Iron Man, rolul prin intermediul caruia Downey Jr. a redevenit star de cinema in toata regula.

Iata o lista cu cele mai bune 10 filme ale acestui actor:

Primul film notabil e Chaplin (1992), in regia lui Richard Attenborough, in care Downey Jr. interpreteaza cu o dexteritate surprinzatoare dificilul rol al maestrului cineast. Pelicula dramatizeaza intreaga viata a lui Chaplin, de la primii ani derutanti si “experimentalisti” din Marea Britanie si pana la succesul fulminant din SUA. Rolul a fost complex si nu tocmai usor de abordat, caci Chaplin, desi maestru al comediei, si-a petrecut viata purtand pe umeri un sentiment constant de inutilitate.

Chaplin

Putini stiu ca filmele ca Amores perros, 12 Grams sau Crash nu sunt tocmai inovatoare in ceea ce priveste structura narativa. In 1993 Robert Altman isi lanseaza exceptionalul Short Cuts, un film care spune povestea mai multor indivizi din Los Angeles ale caror vieti se intersecteaza in moduri neasteptate. De la simple activitati rutiniere la betii, batai si aventuri mai mult sau mai putin morale, Short Cuts da impresia ca radiografiaza o societate si spune tot ceea ce merita spus. Chiar si moartea e intotdeauna pe aproape.

short_cuts

Cu Richard III (1995) cineastul Richard Loncraine aduce tragedia shakespeareana in contextul fictional al Angliei anilor ‘30. Circumstantele socio-istorice sunt modificate, insa povestea e aceeasi: dorinta macabra de putere, crima, fratricid, si nebunie. Downey Jr. interpreteaza rolul lordului Rivers in acest film in care Ian McKellen e un Richard mai mult decat convingator. Sa nu va asteptati insa la o “piesa” vetusta de care va puteti distanta in liniste, convinsi ca aveti de-a face cu o poveste prafuita si incompatibila cu lumea noastra. Tragedia lui Richard e intotdeauna prezenta si proaspata, iar Loncraine a tinut sa ne demonstreza ca pulsiunile imaginate de Shakespeare ne pot “intoarce pe dos” si acum.

richard-iii

In anul 2000 Robert Downey Jr. avea sa fie distribuit alaturi de Michael Douglas si Tobey Maguire in Wonder Boys-ul lui Curtis Hanson. Aceasta comedie neagra despre un profesor universitar care intra de voie de nevoie intr-o serie de incurcaturi tragi-comice l-a relansat pe Downey Jr. si i-a reconfirmat abilitatile actoricesti.

Wonder Boys

Actorul avea sa reintre in atentia publicului 5 ani mai tarziu cu rolul din filmul lui Shane Black, Kiss Kiss Bang Bang, in care joaca alaturi de Val Kilmer. Cu toate ca nu reinventeaza cinematografia, pelicula e amuzanta, dinamica si foarte inteligent construita, iar Downey Jr. e perfect in pielea maruntului infractor Harry Lockhart.

kiss-kiss-bang-bang

In acelasi an George Clooney lanseaza Good Night and Good Luck, filmul care patrunde in paranoia generata de pericolul mai mult sau mai putin imaginat al comunistilor. E in primul rand vorba de o analiza personala si deloc documentarista a modului in care infamul senator Joseph McCarthy s-a folosit de spaimele create artificial pentru a-si construi cariera si pentru a pune mana pe putere.

good_night_and_good_luck

Dito Montiel si-a facut debutul in regia in anul 2006 cu foarte eficenta drama A Guide to Recognising Your Saints, in care Downey Jr. isi analizeaza viata foarte turbulenta si ajunge la concluzia ca a fost salvat de la moarte, adictie de narcotice, sau puscarie de niste ingeri. Nu e vorba de un film fantastic, iar ingerii cu pricina sunt cat se poate de umani. In film mai joaca Shia LaBeouf (tanarul Dito), Channing Tatum si Chazz Palminteri.

A Guide to Recognising Your Saints

Richard Linklater si-a asumat dificila misiune de a cinematografia unul dintre cele mai dificile romane al lui Phillip K. Dick…si a reusit. A Scanner Darkly, desi nu tocmai simplu si liniar, reuseste sa aduca un plus de coerenta sau de inteligibilitate acestei povesti in care un detectiv sub acoperire intra in lumea drogurilor si incepe sa-si piarda adevarata identitate. Downey Jr. e James Barris , un coleg interlop al alter-egoului “de acoperire” al protagonistului.

scanner_darkly

Filmul care l-a relansat pe Robert Downey Jr. si pentru care va fi tinut minte orice-ar fi sa se intample de-acum inainte este Iron Man. Tony Stark e Robert Downey Jr., sau Robert Downey Jr. e Tony Stark. Iata dilema de receptare: interpretarea acestui actor pare atat de personala si de viscerala incat ai uneori senzatia ca nu prea poti face distinctia dintre actorie si realitate, dintre ceea ce Downey Jr. inventeaza si ceea ce pune direct de la el.

iron-man

E mai mult decat clar ca acest actor are o afinitate speciala pentru filmele in care prevaleaza umorul. In Tropic Thunder-ul lui Ben Stiller, Downey Jr. se muleaza perfect pe rolul “sucit” al lui Kirk Lazarus. De altfel intregul film e sucit, cu toate ca uneori umorul negru devine de-a dreptul intunecat iar satira musca putin cam prea brutal. In orice caz interpretarea lui Downey Jr. e cu adevarat fascinanta.

tropic_thunder

Vor fi si cei care se vor intreba de ce lipseste din aceasta lista excelentul, exceptionalul, minunatul si genialul Sherlock Holmes. Filmul lipseste fiindca in umila mea parere e de o calitate indoielnica.

Niciun comentariu: