sâmbătă, 4 octombrie 2008

Stiu sa comand un vin (I)

Unul din semnele ca ti-ai depasit cu succes perioada pubertatii si te-ai facut baiat mare este competenta intr-ale vinurilor. Desigur, sunt putini oameni la noi in tara care se pot lauda cu o reala cultura a vinului, iar aceia au sarit de regula de prima tinerete si nu mai au loc de vize in pasaport.

Acest lucru nu e la indemana oricui, dar oricine poate sa aiba cat de cat habar sa aleaga un vin intr-un restaurant fara sa starneasca zambetul condescendent al chelnerului, sau, mai rau, al domnisoarei din fata lui (pentru ca sunt si fete care se pricep… cine a vazut filmul Sideways stie ce vreau sa spun). La fel, la o cina de afaceri, mai ales daca ai de-a face cu persoane mai in varsta, e important sa arati ca ai trecut de romanticele vremuri din camin, cand vinul bun era ala mult si ieftin.

Chiar daca nu ti-ai delectat pana acum palatinul cu soiuri alese, sunt cateva reguli foarte usor de retinut cand comanzi un vin la restaurant:
- La servirea supelor, cremelor si ciorbelor nu se recomanda bauturi, exceptie facand unele ciorbe concentrate din peste si crustacee, la care se poate servi un vin alb sec, cu tarie alcoolica mai ridicata.
- La servirea felurilor din peste si crustacee: vinuri albe seci.
- Antreurile se servesc cu vinuri albe demiseci si vinuri rose.
- La felurile principale (mancaruri, fripturi) se recomanda, in general, vinuri rosii: la carnea alba, vinuri rosii cu buchet, usoare, iar la carnea rosie, vinuri rosii pline, tari.
- Vanatul se serveste cu vinuri rosii seci, vechi, de calitate superioara, mai fine pentru vanatul cu pene si mai tari pentru vanatul cu par.
- La servirea branzeturilor se continua cu vinul de la preparatul de baza, deci vin rosu.. la servirea unor sortimente de branzeturi foarte fine insa se pot comanda vinuri rose, sau albe, din aceeasi regiune geografica din care este adusa branza.
- La servirea dulciurilor de bucatarie si a unor produse de cofetarie-patiserie se recomanda vinuri dulci, licoroase si demidulci, parfumate.
- La desetrurile din ciocolata si la fructe nu se recomanda vinuri.

- Vinul cel mai usor se ofera inaintea vinului mai consistent.
- Vinul sec se ofera inaintea celui demisec si dulce.
- Vinurile noi se servesc inaintea celor vechi.
- Vinul folosit la pregatirea unui preparat se va recomanda si la preparatul respectiv.
- Vinul unei zone sau al unei tari se va servi cu preparatele specifice acelei zone sau tari.

Desigur, acestea sunt doar cateva reguli de baza, arta degustarii vinului are infinit mai multe subtilitati, care se invata in timp si cu multa practica.

Daca te simti pus in dificultate de o lista prea lunga si prea sofisticata de vinuri, nu e nici o problema daca rogi chelnerul sa-ti recomande ceva adecvat felului de mancare comandat. Decat sa faci o gafa, e de preferat sa ceri ajutorul personalului. In cazul in care calatoresti peste hotare in interes de afaceri, documenteaza-te un pic pe internet inainte despre vinurile si bucataria acelei tari.

Nu uita ca priceperea la vinuri si mancaruri este si o abilitate sociala care iti poate aduce multe aprecieri favorabile. Nu se asteapta nimeni ca un om tanar sa recite in ordine alfabetica toate podgoriile Frantei si Italiei, dar e necesara macar o pricepere minima la vinurile autohtone.

A… si nu uita: berea las-o pentru bar, fast-food si gratarele cu prietenii!

Niciun comentariu: