marți, 23 septembrie 2008

Descoperiri care au schimbat lumea (6)

1951 - 1960

Anii '50 incep cu o serie de descoperiri ce au revolutionat lumea. Apare pilula contraceptiva, ce va schimba esential nu doar viata femeilor, ci si moravurile unei intregi lumi.

In acelasi an, cunoscutul dr. Jonas Salk pune la punct un vaccin impotriva poliomielitei, maladie ce facea ravagii in toate paturile sociale dupa cel de-al doilea razboi mondial.

Tot in 1950, americanul Peter Carl Goldmank initiaza televiziunea in culori, fara de care nu am fi putut admira unicii ochi violeti ai actritei Liz Taylor.

Si in domeniul inarmarii apar amenintari tot mai complexe.
In 1952 un grup de oameni de stiinta aflati in serviciul guvernului american pune la punct prima bomba cu hidrogen.

Nici anul 1953 nu a fost lipsit de evenimente. Francezul Marcel Bich pune la punct procedeul de fabricare industriala a stiloului cu bila, in timp ce britanicul Francis Harry Compton Crick si americanul James Dewey Watson descifreaza pentru prima data structura ADN-ului.

In 1954 vede lumina zilei o alta descoperire ce nu poate fi ignorata, bateria solara, creata de oamenii de stiinta de la Bell Telephone Laboratory.

In 1955 cercetatorii de la General Electric reusesc sa creeze primul diamant sintetic, in timp ce Willard Frank Libby va revolutiona lumea stiintei prin fundamentarea metodei de datare cu carbon 14.

Si anii urmatori i-au gasit pe oamenii de stiinta la lucru. In 1956 se naste primul prototip de masina rotativa, dar abia in 1957 omenirea va fi uimita sa constate ca primul satelit artificial si-a inceput plimbarea in jurul orbitei terestre. Bineinteles, este vorba de celebrul Sputnik, fabricat de un grup de cercetatori sovietici.

Si cum nu se puteau lasa nici ei mai prejos, in acelasi an americanii inaugureaza primul reactor nuclear racit cu sodiu.

In timp ce americanii si rusii se "bat" in realizari spatiale, francezul Jacques-Yves Cousteau, ce inventase deja scafandrul autonom, perfectioneaza o capsula de scufundari ce-i va permite sa exploreze mai in profunzime strafundurile oceanelor.

In 1958, o descoperire importanta va atrage atentia opinei publice, satelitul de comunicatii creat de un grup de oameni de stiinta americani.

Acesta va fi urmat, in 1959, de o alta inventie ce va revolutiona lumea, circuitul integrat, descoperit de americanii Jack Killby si Robert Noyce.

Niciun comentariu: