sâmbătă, 6 septembrie 2008

Cheile Sohodolului





























































Cheile Sohodolului sint situate in imediata apropiere a localitatii Runcu (Gorj), la 10 km de capitala judetului, pe o ramificatie a DN 67.
Aici, apa a sapat adanc in calcarele cretacice, care au favorizat procesul de carstifiere, dand peisajului o varietate de chei si doline, lapiezuri, pesteri si avene. Cheile se dezvolta pe o lungime de cca 10 km, la capatul drumului existand un complex turistic-POPASUL SOHODOL, unde calatorul poate innopta si manca o masa calda (vezi foto).
Pe alocuri, poti intalni granitul de Tismana, iar pe stancile abrupte sclipeste, in soare, mica alba (muscovitul).
Zona este cunoscuta si drept o rezervatie floristica, aici fiind identificate (de M.Paun si Gh.Popescu) peste 300 specii de plante vasculare: strutzisorul (Selaginella helvetica), ruginitza (Aspelenium viridis), samantza soarelui (Heliosperma quadrifidum), garofitza de stanca (Dianthus spiculifolius), spanzul purpuriu (Helleborus purpurescens) si multe altele. Locul ofera un bun prilej de studiu taxonomistilor si fitocenologilor.
Fiind atat de aproape de Tg.Jiu, dar si de locul natal al lui Brancusi (satul Hobita), Cheile Sohodolului trebuie sa figureze in itinerariul oricarui iubitor de natura, al tuturor orasenilor dornici de relaxare.

Niciun comentariu: