sâmbătă, 1 februarie 2014

ELECTROFOREZA



ELECTROFOREZA
Ficatul curata sangele de unele deseuri rezultate din activitatea organismului si face, din alimentele mancate, substante necesare pentru functionarea normala a organismului.
Electroforeza este o analiza prin care se determina daca ficatul face (sau nu face) suficiente substante de un anumit fel necesare organismului sa functioneze normal (PROTEINE).
Daca electroforeza este normala inseamna ca ficatul functioneaza in limite normale.
Unele proteine, fabricate de ficat, sunt soldati pe care organismul ii face pentru a se apara in timpul bolilor cu virusi sau microbi.
In timpul bolilor infectioase se poate ca electroforeza sa arate ca ficatul face mai multe astfel de proteine (soldati de aparare al organismului (GAMA GLOBULINE).
Daca mor celule din ficat mai mult decat este normal (mai mult decat regenerarea normala a ficatului), atunci, in ficat, sunt mai putine celule care fac proteine.
La electroforeza se vede cand ficatul fabrica mai putine proteine.
MICROBI SI VIRUSI
AGENTI INFECTIOSI = organisme din mediul inconjurator capabile sa patrunda in corp (organismul uman), unde se multiplica si produc boala. Acestia se mai numesc si antigene.
- Agentii infectiosi sunt: bacterii, virusi, ciuperci…
- Virusi = cei mai mici agenti infectiosi. Se pot multiplica doar daca intra intr-o celula care ii ajuta sa se multiplice. De aici virusii rezultati intra in alta celula unde se multiplica in continuare si tot asa.
- Bacterii = agenti infectiosi care se pot multiplica in afara corpului sau in corp fara a fi nevoie sa intre intr-o celula. Cand intra in corp se devolta si se inmulteste in tesuturile acestuia.
- Tesut = mai multe celule legate intre ele prin fibre diferite si care participa in acelasi timp la aceeasi munca in organism - tesut muscular, tesut osos, tesut renal, tesut hepatic (tesutul ficatului)
- Agentul infectios produce boala in functie de cit de agresiv (puternic) este si cit de rezistent este corpul in care intra.
Organismul il descopera si vrea sa-l elimine prin mai multe mijloace de aparare:
1. Inflamatia = forma prin care organismul (corpul) se apara la orice fel de agresiune: lovitura, arsura, contact cu unele substante chimice, agenti infectiosi, etc.
2. Imunitate = apararea organismului impotriva agentului infectios prin formarea de celule (soldati impotriva agentului infectios) care se numesc anticorpi.
- Infectie = patrunderea si multiplicarea agentului infectios in corp.
- Daca corpul este mult mai puternic decit agentul infectios (bacterie, virus), acesta nu reuseste sa faca destule stricaciuni in corp si infectia poate sa nu fie observata de bolnav, asta se numeste INFECTIE INAPARENTA. Acesti bolnavi la care se gaseste la analiza agentul infectios, dar care nu simt boala se numesc PURTATORI SANATOSI. La acesti bolnavi chiar daca nu simt ca sint bolnavi agentul infectois exista in corp.
- Daca corpul reuseste cu greu sau reuseste doar cu medicamente sa se apere impotriva agentului infectios, atunci pacientul simte ca este bolnav. Asta se numeste STARE DE BOALA . 




Inflamatia
Atentie !!!
Daca ai ajuns aici adus de un link de la programul MIT - Medicina pe Intelesul Tuturor fi sigur ca este foarte bine sa citesti atent ce inseamna inflamatia.
Daca ai inteles ce inseamna inflamatia, atunci ai castigat foarte mult, deoarece, inflamatia este o etapa extrem de importanta in producerea majoritatii bolilor.
Evolutia majoritatii bolilor este influentata de inflamatie.
Definitie
Inflamatia este o reactie nespecifica de aparare a organismului.
Se spune despre inflamatie ca este o reactie nespecifica deoarece in toate cazurile in care organismul este agresionat, initial acesta se apara prin inflamatie.
In etapa urmatoare, la inflamatie se adauga si alte forme de aparare, specificE pentru agentul care a agresionat organismul.
Asta inseamna ca daca intr-o anume parte a organismului (sau in tot organismul) gasesti semene ale inflamatiei, nu poti spune decat ca organismul se apara la ceva care l-a deranjat, dar nu poti spune cu precizie ce anume l-a deranjat, decat daca bolnavul iti da mai multe informatii in timpul anamnezei (anamneza = totalitatea datelor despre suferinta pacientului obtinute de medic la consultatie) sau daca faci si unele analize.
Inflamatia este prima etapa de aparare a organismului la o agresiune
Agresiunea poate sa fie din afara sau din interiorul organismului.

Care poate sa fie aceasta agresiune asupra organismului:
1. Din afara organismului:
- Microb - infectie bacteriana;
- Virus - infectie virala;
- Lovitura - agresiune mecanica;
- Agent chimic - agresiune chimica;
- Arsuri - agresiune termica.
2. din interiorul organismului:
- substante care normal participa la constituirea organismului, dar pe care organismul nu le mai recunoaste si le "vede" ca fiind substante straine. In aceasta situatie organismul, incearcand sa elimine propriile substante, lupta impotriva sa. Aceasta lupta se numeste autoimunitate;
- Unele componente ale organismului care sufera modificari in cursul unor boli.
Impotriva acestor ultime doua tipuri de substante (din interiorul organismului), se dezvolta unele celule de lupta ca impotriva unor microbi.
Aceste celule de aparare se numesc anticorpi (Atc) si tot la autoimunitate ajungem.
Deoarece organismul "vede" unele substante din care este format ca fiind dusmani, celule pe care organismul le face impotriva acestora se numesc autoanticorpi.
Ce se intampla in inflamatie
Cand organismul "gaseste - vede", un corp strain sau este agresionat fizic prin: agent chimic, prin arsura sau prin lovitura, acesta incepe sa se apere.
Prima aparare a organismului este sa cheme la locul unde este atacat unele celule.
Din aceste celule, incep sa se descarce anumite substante care incearca sa repare stricaciunile facute de agresiunea care a "deranjat" organismul.
Initial vasele de sange de la locul cu pricina (locul agresionat) se contracta, apoi se dilata pentru a permite un flux mai mare de celule pentru vindecare.
Iata deci ce inseamna inflamatia
Ce urmeaza dupa inflamatie
Chiar dIn timpul inflamatiei organismul isi da seama ce fel de agresiune i-a tulburat linistea.
In functie de natura agentului agresionant, organismul cheama, in afara de celulele chemate in inflamatie si alte celule si substante, in functie de agentul care-l agresioneaza.
Acesta etapa de raspuns a organismului este un raspuns specific, adica :
- La microbi sau virusi - organismul se apara prin inflamatie+ anumite celule (anticorpi) in functie de microbul sau virusul intrat in organism;
- La lovitura, la actiunea unui agent chimic, la arsuri etc - organismul se apara prin inflamatie+ anumite substante care incearca sa limiteze si sa repare stricaciunile.
Este foarte important de inteles ca:
Inflamatia nu inseamna neaparat infectie.
In cazul unei infectii, inflamatia este determinata de un microb sau un virus dar in cazul in care te-ai ars, te-ai lovit, te-ai iritat la contactul cu o substanta chimica sau organismul nu recunoaste niste celule ale sale si lupta impotriva lor, in aceasta situatie inflamatia nu inseamna infectie.
Inflamatia face si bine, face si rau organismului
Ce face bine:
- Prin inflamatie organismul incearca sa limiteze actiunea unor factori care agresioneaza organismul (microbi, virusi, ciuperci, paraziti, arsuri, etc.)
Ce face rau:
- Cand numarul de celule, pe care organismul "le chema" la locul agresionat, se face o aglomeratie de celule in zona si cantitatea de substante pe care acestea le descarca este prea mare. Aceste substante incep sa strice tesuturile unde sunt descarcate.
Iata de ce in multe boli se dau medicamente antiinflamatorii.
Aceste medicamente limiteaza inflamatia, adica franeaza raspunsul exagerat al organismului la acele agresiuni care au determinat inflamatia, tocmai pentru a nu aglomera locul cu celule si a nu se descarca multe substante care pana la urma fac mai mult rau decat bine.

Niciun comentariu: