sâmbătă, 1 februarie 2014

Bilirubina




Ce este bilirubina (de unde apare) ?
- Celulele rosii din sange dupa ce ies din maduva oaselor, circula in sange si dupa 120 zile se distrug (mor si este normal asa).
- Cand mor aceste celule, din ele iese o substanta care dupa mai multe transformari ajunge la ficat sub forma unei alte substante, care se numeste Bilirubina Indirecta (sau Bilirubina NeConjugata).
- Aceasta bilirubina indirecta intra in ficat, unde se combina cu alte substante (adica se conjuga) si iese apoi din ficat si se numeste acum Bilirubina Directa (sau Bilirubina Conjugata).
- Aceasta ultima bilirubina - Bilirubina Directa (sau Bilirubina Conjugata), impreuna cu alte substante este depozitata de ficat in vezica biliara.
Deci - vezica biliara este un depozit al ficatului, in care se depoziteaza produsul ficatului.
Daca bilirubina este mai multa in sange si depaseste o anumita valoare maxima, apare o culoare galbena a pielii si ochilor care se numeste icter.
Este important de stut care este bilirubina mai mare, bilirubina indirecta sau cea directa., pentru a se aprecia daca este o boala de sange, de ficat, sau ambele (boala de sange si ficat impreuna).
1. Bilirubina indirecta mare (bilirubina care vine la ficat):
- Daca numai bilirubina asta este mare se poate ca:
a) - se distrug mai multe celule rosii si apare mai multa bilirubina idirecta (cea care inca nu a intrat in ficat) si ficatul este depasit (are si ficatul o limita de prelucrare a bilirubinei, pe care nu o poate depasii);
- asta nu inseamna ca ficatul este bolnav, inseamna ca la ficat vine prea multa bilirubina si este mai mult decat poate el sa prelucreze in mod normal.
b) - ficatul "are o problema" cu prelucrarea bilirubinei care intra si care trebuie prelucrata pentru a fi eliminata din organism;
- inseamna ca celulele din care este facut ficatul nu functioneaza bine si nu prelucreaza bilirubina care "vine in cantitate normla";
- Adica ficatul este bolnav.
2. Bilirubina directa mare (bilirubina care pleaca din ficat);
- Daca numai bilirubina asta este mare, se poate sa existe o piedica in eliminarea bilirubinei care a fost bine prelucrata de ficat si care trebuie sa fie eliminata din organism.
- Asta se intampla cel mai usor de inteles cand canalul prin care billa se elimina din vezica biliara (canalul coledoc) este obstruat cu un calcul biliar (piatra la "fiere")
3. Ambele bilirubine mari este lesne de inteles ca sunt combinatii ale celor doua situatii descrise mai sus

Daca la analize "ti-a iest" ca ai bilirubina mare (indiferent de care ), este mai bine sa nu te sperii si sa tragi tu concluzia ca ai "boala aia sau aia", mai bine du-te si intreaba-l pedr de familie.

Niciun comentariu: