joi, 10 octombrie 2013

VIATA PARINTELUI CLEOPA




ÎNMORMÂNTAREA
Timp de trei zile si trei nopti intreaga manastire si credinciosii mai apropiati s-au rugat pentru odihna sufletului Parintelui Cleopa.

Înmormantarea s-a stabilit pentru data de sambata, 5 decembrie. Ca o minune a lui Dumnezeu, ziua inmor-mantarii a fost o zi frumoasa cu soare, calduroasa si luminoasa, dupa ce zile in sir vremea fusese intunecata si friguroasa.

Sfanta Liturghie s-a savarsit de catre un sobor de ierarhi, alcatuit din Î. P. S. Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei; I.P.S. Bartolomeu, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului; P.S. Ioan, Episcopul Oradiei; P.S. Casian, Episcopul Dunarii de Jos; P.S. Ioachim, Episcopul Husilor; P.S. Calinic, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iasilor; P.S. Visarion, Episcop vicar al Mitropoliei Ardealului si P.S. Gherasim, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor.

Dupa savarsirea Sfintei Liturghii, in curtea manastirii a fost oficiata slujba prohodului de acelasi sobor de ierarhi. La slujba au participat numerosi stareti, ieromonahi si preoti inconjurati de peste zece mii de credinciosi din toata tara. Incinta manastirii, cerdacurile, drumul spre cimitir si locurile dimprejur devenisera neincapatoare.

Dupa slujba prohodului, majoritatea ierarhilor, in frunte cu Înalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldo-vei si Bucovinei, au rostit cuvantari.

Apoi s-a facut inconjurul bisericii cu racla purtata de un sobor de 12 preoti si s-a mers in procesiune pana la cimitirul manastirii. În sunetul clopotelor, al duioaselor cantari, al buciumelor din Bucovina, Parintele Cleopa a fost asezat de catre slujitori la locul pregatit pentru ingropare in mijlocul cimitirului, alaturi de iubitul sau duhovnic, Ieroschimonahul Paisie Olaru.

Multi oameni aveau lacrimi in ochi. Toti doreau sa se atinga pentru ultima oara de mana care impartise atatea binecuvantari in cei peste 50 de ani de preotie. Printre brazii din cimitir razele soarelui isi faceau loc si luminau mormantul proaspat sapat. Cantarea ''Hristos a Înviat'', repetata de mai multe ori, ca un imn de biruinta, a rasunat din pieptul tuturor.

Toti cei de fata traiau durerea despartirii vremelnice de un mare parinte, duhovnic si povatuitor sufletesc.

Asa s-a savarsit slujba inmormantarii celui mai mare duhovnic roman al secolului XX, Arhimandritul Cleopa Ilie, care a plecat de la noi in raiul lui Dumnezeu sa primeasca rasplata pentru multele sale nevointe.

Prin plecarea Parintelui Cleopa s-a incheiat un capitol bogat al isihasmului si monahismului romanesc de la sfarsitul mileniului al doilea, o pagina de aur din istoria Manastirii Sihastria si a Bisericii noastre strabune.

Speram ca in anii care vor urma, Parintele Cleopa va fi asezat alaturi de alti mari cuviosi ai tarii noastre ca: Sfantul Paisie de la Neamt, Cuviosul Vasile de la Poiana Marului, staretul Gheorghe de la Cernica, Sfantul Ioan Iacob de la Neamt, Ieroschimonahul Paisie de la Sihastria, si multi altii, ale caror nume sunt scrise de ingeri in Cartea Vietii, spre lauda Preasfintei Treimi.
 
PARASTAS LA 40 DE ZILE

În ziua de 9 ianuarie 1999, la 40 de zile de la mutarea la Domnul a Arhimandritului Cleopa, s-a savarsit Sfanta Liturghie si slujba parastasului dupa randuiala, in biserica de iarna a Manastirii Sihastria. Slujba a fost savarsit de catre Înalt Preasfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, impreuna cu un sobor de preoti din zona. Cuvantul de pomenire a Parintelui Cleopa a fost rostit de catre I.P.S. Daniel, Mitropolitul Moldovei. Apoi obstea manastirii in frunte cu Î. P. S. Mitropolit si Arhimandritul Victorin, staretul manastirii, inconjurata de un numar insemnat de credinciosi, au mers la cimitir, unde s-a cantat trisaghionul la mormantul bunului si neuitatului nostru parinte duhovnicesc, Arhimandritul Cleopa.

La urma Manastirea Sihastria a oferit la trapeza o masa comuna pentru toti cei prezenti: monahi, credinciosi si saraci, pentru odihna sufletului aceluia care a fost si va ramane in constiinta noastra - Parintele Cleopa.

Niciun comentariu: