sâmbătă, 29 decembrie 2012

Mari descoperiri ale omenirii - calculatorul


1.Computerul

Termenul computer este un sinonim pentru calculator electronic, preluat identic ca forma si ca sens din limba engleza. El a intrat în limba româna mai târziu decât ordinator, un alt sinonim pentru calculator electronic preluat din limba franceza.
 
Computerul este o masina electronica programabila compusa dintr-un numar variabil de dispozitive (interconectate între ele) si de programe (stocate intern), proiectata sa poata functiona si autonom, fara interventia umana si sa manipuleze simboluri în format binar pentru a executa urmatoarele operatii: sa primeasca si sa manipuleze un volum mare de informatii în format digital sau analog; sa stocheze (temporar sau permanent) sub forma de date informatiile primite sau achizitionate precum si programele necesare functionarii si realizarii sarcinilor ce i se dau; sa prelucreze automat datele (stocate, achizitionate, primite sau salvate), sau sa realizeze sarcini complexe (cum ar fi comunicatiile electronice) conform unor programe stocate intern sau a unor secvente de instructiuni introduse de utilizator, care arata în ce fel trebuie procesate datele pentru a obtine rezultatul dorit; sa furnizeze rezultatele prelucrarilor utilizatorului sau altor dispozitive; sa poata salva rezultatele prelucrarilor (procesarilor).
 
Note
 

Trebuie facuta distinctie între computer (asa cum este definit mai sus) si alte masini sau dispozitive (cum ar fi calculatoarele electronice de buzunar sau unele dispozitive de control) care pot executa numai unele din operatiile enumerate în definitie.
În acceptiunea actuala, denumirea ce mai adecvata, care nu da nastere la ambiguitati, în concordanta cu ceea ce face azi un computer si cum si din ce este alcatuit el, este sistem electronic de prelucrare a informatiilor (information processing system).
Un computer este alcatuit din doua tipuri distincte de componente, una materiala, vizibila si tangibila (hardware-ul) si alta, logica, invizibila si intangibila (software-ul), a carei prezenta poate fi sesizata numai prin efectele pe care le produce în timpul functionarii computerului.
Hardware-ul cuprinde totalitatea componentelor fizice (mecanice, electrice, electromagnetice si electronice) a tuturor dispozitivelor ce compun un computer si care în esenta sunt circuite electrice ce leaga între ele tranzistoare. Hardware-ul se poate clasifica în unitatea centrala (UC),dispozitive de intrare (tastatura, mouse, scanner), dispozitive de iesire (monitor, imprimanta), dispozitive de stocare (Iomega zip) si dispozitive de comunicatie cu exteriorul (modem).
Software-ul cuprinde totalitatea instructiunilor, programelor si datelor utilizate de catre computer: (BIOS-ul, sistemul de operare (SO), [programe utilitare], programe de aplicatii).
Un computer este caracterizat de o configuratie si o arhitectura care-i determina performanta (viteza si puterea sa de calcul).
Configuratia unui computer reprezinta totalitatea dispozitivelor hardware ce sunt asamblate si conectate pentru a realiza computerul respectiv.
Configuratia de baza a unui computer reprezinta numarul minim de componente hardware (unitatea centrala, monitor, tastatura, mouse) si software (BIOS, SO) pentru ca acesta sa fie operational. Dispozitivele ce constituie configuratia de baza sunt cunoscute si sub numele de consola sau dispozitive de interactiune a utilizatorului cu
computerul.
Adaugarea unor componente suplimentare, denumite si dispozitive periferice (imprimanta, modem, CDWR, plotter, joystick, etc.) este posibila oricând pâna la o limita maxima admisa de sistem care determina si numarul si tipul constructiv al acestora.
Configuratia de baza a unui computer tipic pentru in anul 2003 cuprinde urmatoarele componente hardware: unitatea centrala (UC), în care sunt amplasate: sursa de alimentare hard diskul (HDD) unitatea floppy (FDD) unitate CD-ROM unitatea DVD-ROM placa de baza ce include: procesorul, chipset-ul, memoria interna (RAM)
placile de extensie (placa video, placa audio, modem-ul.), etc.; dispozitive de intrare: tastatura, mouse]; dispozitive de iesire: imprimanta, monitor.
Arhitectura unui computer se refera la descrierea dispozitivelor sale functionale si a interconexiunilor dintre acestea. Ansamblul (hardware si software) este referit ca un tot unitar, realizat în scopul de a executa anumite activitati, proprii computerului respectiv, la un anumit nivel de performanta si la un pret cât mai scazut.
Performanta unui computer se evalueaza prin câteva metode, cea mai utilizata fiind metoda MFLOP prin care se stabileste (printr-un test benchmark) numarul de operatii executate pe secunda de catre un computer utilizat pentru a efectua calcule în virgula mobila. De regula viteza de calcul se exprima în MFLOP (ori megaflop/s) - milioane de operatii în virgula mobila executate pe secunda. MFLOP este acronimul în limba engleza pentru mega floating-point operations per second. Performantele supercomputerelor se masoara în GFLOP (ori gigaflop/s) - miliarde de operatii in virgula mobila pe secunda sau TFLOP/s (ori teraflop/s) - mii de miliarde de operatii in virgula mobila pe secunda. Alte metode de evaluare a performantei unui computer: MIPS (metoda mai veche si inexacta, depasita azi, prin care se evalueaza numarul de instructiuni - masina executate într-o secunda de un computer) si MTOPS (metoda teoretica, prin care se foloseste o formula pentru a calcula numarul teoretic de instructiuni executate pe secunda).
 

Clasificarea computerelor
 

Clasificarea computerelor se face dupa mai multe criterii, cel mai general fiind cel ce tine cont de natura datelor prelucrate (computere digitale,analogice si hibride}. O alta clasificare, des întâlnita dar inexacta (atât timp cât nu se specifica si perioada la care se refera), tine cont de marimea fizica a unui computer conjugata cu puterea de calcul a acestuia (microcomputer, minicomputer, mainframe si supercomputer). Clasificarile dupa acest criteriu sunt valabile pentru perioade scurte de timp, ele iesind relativ repede din actualitate datorita aparitiei unor tehnologii noi si a procesului de miniaturizare care, împreuna, ofera posibilitatea de a mari puterea unor computere de dimensiuni mici.
Nota: Microcomputerele de azi sunt mai puternice si mai flexibile decât minicomputerele si mainframe-urile de acum câtiva ani.
Referinte pentru termenul computer în limba româna
Termenul computer apare pentru prima oara la pag. 215 din „Micul Dictionar enciclopedic – Ed. enciclopedica Româna, Bucuresti, 1972”, unde este definit ca sinonim pentru termenul calculator electronic si ordinator, însa el a intrat în circulatie în limba vorbita si scrisa înainte de aceasta data prin cursurile de la facultatile de profil, revistele si cartile de specialitate (Stiinta si tehnica s.a.) si literatura fantastica (Colectia Povestiri Stiintifico - Fantastice).
Etimologia termenului computer în limba engleza
În engleza, substantivul computer s-a format din verbul englez to compute preluat în 1631 din franceza (verbul computer) , preluat la rândul sau din latina (verbul computare) care are întelesul a calcula, a socoti. Prima consemnare a folosirii în limba engleza a verbului to compute este datata 1631.
Modificarea în timp a semnificatiei termenului computer în limba engleza
Conform Barnhart Concise Dictionary of Etymology substantivul computer a intrat în uz în limba engleza în 1646 cu întelesul de „person who does mathematical calculations” (persoana care face calcule matematice). Din 1897 el capata si sensul de „mechanical calculating machine” (masina de calcul mecanica).
The Oxford English Dictionary, Second Edition (OED2) dateaza folosirea în limba engleza a substantivului computer cu sensul de mechanical calculating device (dispozitiv mecanic de calcul) cu începere din 1897 (termenul a aparut în jurnalul Engineering din data de 22.01.1897)
În Webster's 1913 Dictionary termenul este consemnat ca „one who computes” (cineva care calculeaza).
Începând cu 1946, (posibil chiar din 1941) substantivul computer capata sensul unic de electronic calculating machine (masina electronica de calcul).
Cea mai veche referinta consemnata în OED2 privind termenul electronic computer (computer electronic) este anul 1946, dar din contextul unor note, citate, informatii tehnice si stiintifice este evident ca acest termen a fost folosit anterior acestui an.
Sinonime
SPAD (Sistem de Procesare Automata a Datelor), calculator electronic, ordinator, sistem electronic de calcul, sistem informatic de calcul; sistem automat de calcul

Niciun comentariu: