duminică, 16 decembrie 2012

Creatina fosfat





Pentru a face fata efortului inevitabil antrenamentelor, o multime de procese celulare din corpul nostru au nevoie de energie. In acest sens, organismul apeleaza la resurse energetice cum ar fi zaharurile si grasimile, pe care le descompune in nutrienti. Aceste reactii de descompunere nu pot avea loc fara ajutorul moleculelor energetice, iar in compozitia celulelor musculare intra un numar mare de astfel de molecule. Dintre acestea cele mai importante sunt creatina fosfat si ATP-ul, care se constituie in adevarate surse de energie.

Creatina fosfat Celulele musculare folosesc creatina fosfat pentru a stoca si elibera energia. De ce? Pentru ca metabolismul normal al organismului nu poate produce energie cu rapiditatea cu care celulele musculare o folosesc. De aceea gruparile fosfat pot fi transformate mai usor in ADT pentru refacerea ATP-ului necesar contractiei musculare. Iar creatina fosfat este principalul supliment nutritiv pentru sustinerea ATP-ului.

ATP-ul (adenozintrifosfatul) este principala substanta furnizatoare de energie a muschilor. Ea determina contractiile musculare din timpul antrenamentelor. Fiecare efort depus in sala presupune o intindere si o contractie a muschiului pe care Il antrenati. Rezervele de ATP ale corpului sunt limitate si ajung doar pentru o scurta perioada de timp. Acestea trebuie refacute, proces la baza caruia se afla creatina. Cu cIt se refac mai rapid, cu atIt rezistenta voastra la efort si energia de care dispuneti sunt mai mari.

Niciun comentariu: