duminică, 24 iunie 2012

Coenzima Q10




Oferta de sanatate de pe pietele romanesti s-a imbogatit in ultima vreme cu o serie de produse (majoritatea de provenienta americana) mai putin cunoscute la noi: suplimentele alimentare. Pornindu-se de la adevarul ca hrana poate fi, la fel de usor, sanatate sau boala, aceste produse - aflate la granita dintre aliment si medicament - au rolul de a ne sprijini sanatatea pe alta cale decat aceea a medicamentelor de sinteza: calea naturala.

Coenzima Q10 face parte din marea familie a suplimentelor alimentare. Este o substanta prezenta in toate celulele organismului, unde detine rolul major de "caraus" al energiei, indispensabila proceselor biochimice din organism. Lipsa ei provoaca dereglari in procesele de oxidoreducere ce se desfasoara la nivel celular, provocand tulburari majore in buna functionare a organismului: insuficienta cardiaca, hipertensiune si alte boli. Pana la 30 de ani, Coenzima Q10 este sintetizata in cantitate suficienta de organism, dar o data cu procesul de imbatranire ea scade, impunandu-se o completare a ei prin intermediul suplimentelor alimentare.

Coenzima Q10 este o substanta asemanatoare vitaminelor. Structura ei aminteste de vitamina E, dar efectul antioxidant este mult mai puternic. Este cunoscut faptul ca, in cazul diferitelor afectiuni ale inimii (cardiomiopatii), rata de supravietuire peste 5 ani este foarte mica, in absenta unui transplant de inima (foarte scump si foarte traumatizant pentru pacient). Din fericire, Coenzima Q10 reprezinta o alternativa fericita la aceste situatii dramatice. In SUA, produsul se gaseste in toate magazinele alimentare, in vreme ce-n Europa si-n Romania, cei care ii cunosc efectul terapeutic sunt foarte putini (intre ei aflandu-se si foarte multi medici).

Ce spun specialistii

Spre sfarsitul anilor '80, dr. Peer Langsjoen (Temple-Texas) a analizat datele a 806 pacienti grav bolnavi de inima si a ajuns la concluzia ca tratamentul cu Coenzima Q10 a produs ameliorari considerabile, avand efect benefic asupra tuturor formelor de cardiomiopatii. La randul lor, cercetatorii italieni au constatat ca, dupa administrarea Coenzimei Q10 la un numar de 1100 persoane bolnave de inima, 80% dintre ele au dat semne certe de ameliorare.

In Romania - ca de altfel peste tot in lume - exista foarte multi oameni care sufera de hipertensiune si care ar putea beneficia enorm de pe urma administrarii Coenzimei Q10 (pe langa medicamentele clasice, betablocante, ce au si multe efecte secundare nedorite), care previne aparitia oboselii, a apatiei, scaderea contractiilor miocardului.

Alte efecte benefice: in fortificarea sistemului imunitar, in vindecarea ulcerului duodenal, in boli psihice etc.

In Japonia, Coenzima Q10 este utilizata atat in tratamentul bolilor cardiovasculare, cat si in fortificarea sistemului imunitar, in vindecarea ulcerului duodenal, in afectiunile aparatului respirator, astm bronsic si diverse alergii, precum si in psihiatrie, cu precadere in tratarea schizofreniei si a bolii Alzheimer. Cu acelasi produs s-au obtinut rezultate benefice in incetinirea procesului de imbatranire, combaterea obezitatii si a infectiilor provocate de Candida Albicans, in tratamentul sclerozei multiple si al diabetului.

In Anglia, cercetarile au dovedit eficienta Coenzimei Q10 in reducerea mortalitatii prin cancer si leucemie, si in reducerea efectelor secundare provocate de chimioterapeuticele folosite in aceste boli. De asemenea, s-a evidentiat si potentialul rol al acestei substante in SIDA.

Niciun comentariu: