miercuri, 2 noiembrie 2011

FENOMENELE OPTICE ŞI ACUSTICE DIN ATMOSFERĂ


Aceste fenomene se numesc meteori.

Din grupa fotometeorilor fac parte : mirajul, curcubeul, haloul, coroanele şi fenomenul Gloria.

Din grupa electrometeorilor fac parte : fulgerele, tunetele, aurorele şi focul Sf. Elm.

Mirajul – este un fenomen optic prin care datorită refracţiei luminii prin straturi cu densităţi diferite, imaginile unor obiecte îndepărtate apar mai apropiate, în partea inferioară sau superioară, multiple sau răsturnate. Este caracteristic zonelor de deşerturi sau zonelor polare.

Curcubeul – se produce atunci când picăturile de ploaie sunt aproximativ egale ca dimensiune şi sunt foarte dense. Se observă numai dacă se stă cu spatele la Soare.

Haloul – se produce atunci când razele Soarelui sau ale Lunii se refractă şi se reflectă în cristalele de gheaţă ce formează norii cirrostratus. Are aceleaşi culori ca şi curcubeul, dar dispuse invers (roşu la interior şi violet la exterior).

Coroanele – pot fi solare sau lunare. Sunt curcubee cu rază mică în jurul Soarelui sau a Lunii; iau naştere datorită reflexiei, refracţiei şi dispersiei luminii, când între observator şi astru este un nor de apă sau gheaţă, cu picături mici şi egale.

Fenomenul Gloria (spectrul Brocken) – în acest fenomen, umbra unor obiecte sau persoane este proiectată pe un nor sau o zonă cu ceaţă, astfel că umbra apare mărită şi se poate observa când obiectul (fiinţa respectivă) se găseşte între astru (Soare) la apus sau la răsărit şi un nor sau o zonă cu ceaţă. Apare foarte rar.

Fulgerul – reprezintă o descărcare electrică între un nor şi Pământ, între doi nori sau între două părţi ale aceluiaşi nor. El poate fi :

- liniar – o descărcare de-a lungul unui canal ce poate avea diametrul de 500÷600 cm şi lungimea de la 3 la 20 km. Durata descărcării este de 0,2 s. temperatura din canalul de descărcare este de 18000˚C, iar tensiunea dezvoltată atinge 109V;

- sub formă de boabe – descărcarea are formă de mărgele;

- globular – apare după un fulger liniar, are un diametru în jur de 15 cm, o durată de câteva minute şi se deplasează cam cu 2 m/s. Poate pătrunde prin orice orificii.

Tunetul – este zgomotul produs de dilatarea şi contractarea bruscă a aerului din canalul de descărcare al fulgerului.

Aurorele – sunt fenomene luminoase determinate de particulele provenite de la Soare, care lovesc moleculele de aer rarefiat.

Focul Sfântului Elm – apare în orele premergătoare orajelor (descărcărilor electrice) pe vârfurile ascuţite. În condiţiile în care câmpul electric al atmosferei are valori mari, se produce un flux de electroni ce dau o numita luminozitate.


Niciun comentariu: