miercuri, 28 iulie 2010

Cele mai bune filme de animatie CGI

Spre deosebire de filmele normale, filmele de animatie au un aer mult mai inocent si cu toate ca mai au presarat cate un moment dramatic, ies mereu din incurcatura cu un personaj pe care nu ai cum sa nu-l indragesti. Nu este exclus insa ca un film de animatie sa te faca sa-i indragesti toate personajele, inclusiv pe cele negative, iar odata ce a reusit acest lucru, succesul filmului este garantat.

Inainte de a va prezenta o selectie a celor mai bune filme de animatie CGi, propun o scurta introducere in semnificatia termenului CGI. CGI vine de la Computer-generated imagery si este o aplicatie din domeniul graficii computerizate, folosita pentru a crea efecte vizuale. Aceasta aplicatie a fost folosita prima oara in 1973, in filmul SF Westworld si pana in anii 80 a fost testata de studenti in incercarea de a face primul film CGI. Mai apoi in Star Trek II: The Wrath of the Khan, Forrest Gump, Tron si The Last Starfighter au fost create scene cu ajutorul acestei tehnologii, insa abia in 1993 cu Jurassic Park CGI-ul a fost integrat cu succes printre scenele reale, revolutionand industria filmului. Doi ani mai tarziu, dupa familiarizarea si evolutia acestei noi tehnici, a fost creat primul film generat in totalitate de calculator – animatia Disney-Pixar Toy Story-care nu numai ca a fost un succes comercial, dar s-a dovedit a fi o animatie foarte originala.

Toy Story


Incepem lista astfel cu primul film creat in totalitate folosind aceasta aplicatie. Toy Story nu numai ca a revolutionat CGI-ul, dar se mentine si acum in topul celor mai bune animatii facute vreodata. Cu sau fara eticheta lui de a fi primul film generat in totalitate pe calculator, povestea jucariilor care au o viata proprie nu si-a pierdut valoarea odata cu trecerea timpului iar seriful Woody si astronautul Buzz Lightyear ne fac sa ne dorim ca jucariile sa fie insufletite.

Finding Nemo


Cine ar fi crezut ca povestea unui peste arlechin rapit din ocean si plasat in biroul unui medic stomatolog ar putea fi transpusa intr-un film de animatie atat de original si frumos? Incununat numai de critici pozitive,filmul s-a dovedit a fi un adevarat hit in box-office, devenind in 2003 animatia cu cele mai mari incasari din istorie cu 339,7 milioane de $ incasati. Cu toate acestea, nu a apucat sa se bucure prea mult de pozitia de lider, fiind depasit un an mai tarziu de o alta animatie CGI – Shrek 2. Personaje ca Marlin si Dory dar si cei 3 rechini – Bruce, Anchor si Chum iti vor ramane cu siguranta intiparite in minte.

Shrek

shrek

Shrek este un alt film CGI care, pe langa succesul critic s-a bucurat si de o primire foarte calduroasa din partea cinefililor iubitori de animatii. Povestea capcaunului verde, singuratic si urat preia structura unei povesti clasice care nu se deruleaza dupa tiparele uzuale. Daca in mod normal printesa ramane cu printul, dragonul este si va fi personaj negativ, iar capcaunii apar in peisaj pe post de sperietori, in Shrek totul e vicecersa: printesa ramane cu capcaunul, printul e personaj negativ, dragonul e defapt o dragonita indragostita, iar capcaunul Shrek iese cel mai fericit din aceasta poveste: cu o iubita si cu doi prieteni noi: Donkey -de departe cel mai amuzant personaj al animatiei si Motanul Incaltat – a carui privire face imposibil un refuz.

Madagascar


Madagascar este o fabula frumos imbracata in hainele unei animatii de succes, care te cucereste prin felul in care personajele reprezinta defecte si fobii umane. Incepand cu leul Alex care la suprafata pare fioros, dar in interior este foarte bland si fricos, continuand cu hipopotamita Gloria, masculul girafa Melman – care este foarte timid, masculul zebra Marty – speriat ca a ajuns la o varsta inaintata (in anii zebrelor) si finalizand cu cei 4 pinguini sociopati, Madagascar propune o poveste plina de umor in care animalele dintr-o gradina zoologica puternic umanizate pornesc in aventura vietii lor. Ramane sa aflam unde e mai bine: in captivitate sau in salbaticie?

Ice Age

ice_age_3

Ice Age ne duce cu gandul departe in trecut, in urma cu mii de ani, pe cand a inceput epoca de gheata si mamutii inca mai existau. Cu toate acestea, filmul nu se centreaza pe detalii legate de acea perioada care a determinat animalele sa migreze spre “tarile calde”, ci vrea sa ne dea o adevarata lectie de viata si prietenie facandu-ne cunostinta cu mamutul Manfred, lenesul Sid si tigrul Diego. Animatia prezinta peripetiile prin care acestia trec in timpul migrarii si respingerea dintre ei care ajunge treptat sa se transforme intr-o prietenie stransa.

WALL-E

f

Castigator pe buna dreptate al premiului Oscar de anul trecut, WALL-E este un film care transmite un puternic mesaj ecologic, folosindu-se de o poveste de dragoste dintre doi robotei: WALL-E (Waste allocator load lifter Earth class si Eve – Extraterrestrial Vegetation Examiner). Filmul vrea sa traga un semnal de atentie asupra consecintelor pe care le poate avea consumul imens si necontrolat al oamenilor asupra Pamantului. Datoria lui WALL-E este sa faca curat intr-o lume in care domneste gunoiul pe cand oamenii traiesc nepasatori si orbiti de comoditate la bordul unei croaziere spatiale de lux.

Up


Up a devenit anul acesta a doua animatie care a fost nominalizata la categoria cel mai bun film la premiile Oscar. Cu toate ca a pierdut in fata filmului The Hurt Locker, Up nu a mers acasa cu mana goala, castigand Oscarul pentru cel mai bun film de animatie. Povestea exloratorului in varsta de 78 de ani – Carl Fredricksen, care alaturi de un baietel de 8 ani porneste intr-o aventura la bordul casei sale zburatoare resuseste sa transmita ceea ce nu multe animatii reusesc: emotie.

Ratatouille


Animatia Ratatouille este un film apetisant in care imposibilul devine posibil. Cine s-ar fi gandit ca un sobolan – unul dintre animalele pe care nu ti le doresti sub nicio forma sa se plimbe prin bucatarie ta – poate sa castige simpatia cinefililor? Evident, cei de la Disney Pixar. Filmul il are in centru pe Remy, un rozator care viseaza sa ajunga bucatar celebru. Facand o intelegere cu unul dintre baietii care fac curatenie la un restaurant din Paris, Remy ajunge sa gateasca, insa prezenta unui sobolan in bucatarie nu are cum sa treaca neobservata. O animatie amuzanta care, chiar daca nu va vindeca de fobia vederii unui sobolan in bucatarie, macar va castiga simpatia pentru un sobolan generat de calculator.

Monsters Inc.


Monsters Inc. merita fara drept de apel un loc printre cele mai bune filme de animatie CGI pentru ideea originala pe care o propune. Presarata cu poante inteligente si personaje comice, filmul expune mitul copilariei: cel conform caruia exista monstri fie in dulap, fie sub pat. Ce este si mai interesant este ca toata povestea cu mitul este transformata intr-o afacere, iar orasul in care acestia locuiesc isi preia energia din tipetele de frica ale copiilor. Cand o fetita trece insa pragul celor doua lumi socotelile monstrilor Mike si Sulley sunt date peste cap.

Demne de mentionat ar mai fi si Over the Hedge, A Bug’s life, celelalte filme din francizele Shrek, Managascar si Ice Age, Bee Movie, Shark Tale, Cars sau Kung Fu Panda.

Niciun comentariu: