joi, 31 iulie 2008

Nu-i asa ca iti taie respiratia?

Lara Fabian (nume real -Lara Crokaert) s-a nascut la Etterbeek (Bruxelles) pe 9 ianuarie 1970. Tatal sau, de nationalitate belgiana, este chitaristul solistei Petula Clark. Mama sa este de origine italiana, ea tragandu-se din Sicilia. De altfel, Lara chiar si-a petrecut primii cinci ani de viata in Sicilia, la poalele vulcanului Etna.

Intoarsa in Belgia in 1975, Lara se dedica invataturii si in acelasi timp ia si primele lectii de muzica.

Un prim declic are loc pe 6 decembrie 1978 – in ziua de Sfantul Nicolae, cand parintii ii daruiesc un pian. Pentru tanara artista, acesta era primul vis care se implinea... Un pian... Acesta a ajut-o sa compuna primele sale melodii.

Tatal sau a incurajat-o si i-a aranjat la inceput mici spectacole in salile de concerte din Bruxelles si din regiune, iar mai apoi a inscris-o la concursuri de amatori. Cea mai cunoscuta dintre aceste competitii este Le Tremplin din Bruxelles. Aici, in 1986, Lara a fost desemnata castigatoare, victoria ducand la inregistrarea primului sau single. Cantecul se numeste `L'Aziza est en pleurs` si este un omagiu adus lui Daniel Balavoine (prolific autor, compozitor si interpret francez decedat intr-un accident de elicopter).

Albumul a fost scos in 500 de exemplare. Producatorul Hubert Terheggen a ascultat cele doua piese si a decis sa mearga sa o vada pe tanara artista, care canta intr-un bar - Black Bottom. El i-a propus sa participe la urmatorul concurs Eurovision (1988), care avea loc la Dublin. Aici urma sa reprezinte Luxemburgul cu o melodie intitulata Croire.

Locul 4 obtinut la acest concurs a marcat adevaratul inceput al carierei muzicale pentru Lara Fabian si mai ales lansarea in plan international pentru ca Croire a fost tradus in engleza (Trust) si in germana (Glaub).

La scurt timp dupa succesul de la Eurovision, Lara a inregistrat cel de-al doilea single - `Je sais` si pleaca pentru prima data in Quebec cu scopul de a-l promova.

Reintoarsa la Bruxelles, o idee nu-i dadea pace: sa treaca Atlanticul cat mai repede posibil si sa seduca Canada francofona, asa cum aceasta tara o cucerise pe ea.

Intalnirea cu Rick Allison s-a dovedit una determnanta pentru cariera Larei. Intr-o seara, cu o prietena, solista a mers intr-un piano-bar din Bruxelles, botezat Crescendo.

Rick Allison este un pianist care canta extraordinar. Lara s-a apropiat de el in timp ce Rick interpreta la pian primele acorduri din Summertime si a inceput si ea sa cante.

Cei doi au decis sa-si incerce impreuna norocul in Quebec.

`Asa am invatat aceasta meserie si m-am indragostit de acesti oameni (locuitorii din Quebec, n.t.). In trei saptamani, am parcurs 10 000 de km, am dat 75 de interviuri si am cantat 250 de cantece`, isi aminteste Lara referitor la acea perioada.

Primul sau disc a iesit pe piata in august 1991 si a fost primit cu multa caldura de marele public, fiind promovat de single-urile `Le Jour ou tu partiras` si `Qui pense a l'amour`.

Incepand din acest moment, evenimentele se precipita si pana in anul 2006, Lara Fabian lanseaza 10 albume: Carpe Diem (1994), Pure (1996), Live (1999), Lara Fabian (1999), Nue (2001), Live (2002), En toute intimite (2003), A Wonderful life (2004), 9 (2005), Un regard 9 Live (2006).

Niciun comentariu: