duminică, 14 iulie 2013

Sexualitatea pe parcursul vietii




Cercetarile recente au confirmat ceea ce Freud a spus cu mult timp in urma, ca pana la un punct, noi suntem fiinte sexuale inca de la inceputul existentei noastre.
Unii cercetatorii americani au afirmat chiar in ultimii cativa ani, ajutandu-se de razele X, ca fetii-baieti pot fi observati cum isi atingeau penisul chiar din perioada cand erau in uter. Cu toate acestea, nu oricine a fost de acord cu interpretarea acestor imagini.
Totusi, in prezent majoritatea expertilor sunt de parere ca sexualitatea a inceput deja de cand erai copil.
Psihologii afirma ca si cei mai mici copilasi simt caldura, apropierea, contactul corporal si senzatiile placute cand se cuibaresc la pieptul mamei si cand sug la san. Sigmund Freud afirma ca invatarea sexualitatii incepe la sanul mamei.

Personalul medical a descoperit prin observarea atenta a copiilor mici, ca baietii mici au frecvent erectii, mai ales dupa varsta de sapte ani. Dar sexualitatea nu exista numai la nivelul organelor genitale. Implica tot ceea ce te inconjoara si este parte din ceea ce esti. De aceea persoanele tinere pot deveni obsedate, pasionate de un star de cinema, de un cantaret de pop sau de un profesor.
Deci copiii sunt fiinte sexuale in acelasi mod cum sunt si adolescentii, adultii si persoanele in varsta. Sexualitatea doar se manifesta diferit la diverse varste. Dar numai la pubertate, uneori chiar si mai tarziu, sexul devine o adevarata forta.
Din nefericire, datorita faptului ca sexualitatea este inerenta, copiii devin vulnerabili anumitor persoane. Parintii ar trebui sa cunoasca acest lucru si sa fie alerti impotriva celor ce vor sa exploateze curiozitatea sexuala a copiilor.

Cand ne putem masturba si cand nu mai este indicat sa o facem?

Foarte multi baieti incep sa-si mangaie organele sexuale inca de la varsta de sapte ani, iar in momentul cand au ajuns la pubertate, mai mult de jumatate dintre baieti au practicat masturbarea, fie singuri, fie in cadrul jocurilor cu prietenii.
Fetele incep sa se masturbeze mai tarziu, desi foarte multe fetite sunt foarte curioase in ceea ce priveste organele sexuale. Fetele incep sa se masturbeze in perioada pubertatii, dar foarte multe incep chiar mai tarziu, chiar in jurul varstei de 20 de ani.

In timp ce 80% dintre baieti s-au masturbat in mod regulat in jurul varstei de 16 ani, numai 50% dintre fete au facut-o in jurul acestei varste. Dar unele studii sugereaza ca aproximativ 80% dintre fete au incercat masturbarea, in momentul atingerii varstei de 20 de ani.
Este important de notat ca printre femei circula ideea cum ca daca nu au inceput inca autostimularea, probabil ca este ceva in neregula cu ele. Cu toate acestea, o femeie care nu se masturbeaza nu este anormala. Doar ca suntem toate diferite, avem dorinte sexuale diferite si modalitati diverse de a ne exprima sexualitatea.

Cum se intampla la varstele inaintate? In general, persoanele tind sa se masturbeze din ce in ce mai rar dupa ce se casatoresc sau dupa ce au o relatie stabila. (Cu toate acestea, s-a demonstrat ca in secolul 21, foarte multe persoane practica autostimularea ca si parte a jocurilor erotice, jucandu-se cu partenerul.)
Masturbarea devine mai putin frecventa la varstele medii, dar este mai probabil sa apara cand cineva este departe de partener, de exemplu intr-o delegatie. Incepe sa devina mai frecvent dupa un divort sau dupa o despartire de partener, cand persoana devine din nou singura.
Este clar ca foarte multe persoane varstnice simt nevoia sa se masturbeze, mai ales dupa ce au ramas vaduvi mai mult timp. De obicei se simt foarte vinovati in legatura cu acest lucru, avand nevoie de asigurari, cum ca nu e nimic ciudat in asta.
Se presupune ca aproximativ 25% dintre persoanele de 70 de ani se masturbeaza, desi nu s-au efectuat suficiente studii in acest sens.

La ce varsta isi incep oamenii viata sexuala?

In momentul atingerii varstei de 25 de ani, marea majoritate a persoanelor si-au inceput viata sexuala, homosexuala sau heterosexuala. Numai un mic procent dintre barbati si femei raman virgini de-a lungul vietii.
Varsta la care oamenii isi incep viata sexuala a scazut foarte mult in ultimii ani. Desi exista variatii de la tara la tara, se cunoaste ca in Regatul Unit fetele isi incep viata sexuala mai devreme decat baietii. Aproximativ o treime dintre baieti si fete au facut sex pentru prima data in jurul varstei de 16 ani. Inca o treime, au facut-o in jurul varstei de 18 ani, iar restul in urmatorii trei-patru ani.
Din nefericire, varsta primului contact sexual continua sa scada. Desi studiile variaza, majoritatea sugereaza ca in Marea Britanie varsta medie la care baietii sau fetele isi pierd virginitatea este de aproximativ 16 ani.
Din pacate, mare parte dintre acesti adolescenti, nu folosesc metode contraceptive si unii nu au nici macar idee despre riscurile contactarii bolilor cu transmitere sexuala.
Foarte multi tineri nu cunosc faptul ca potrivit legii, inceperea vietii sexuale prea devreme este considerata ilegala. In Marea Britanie si Wales, varsta respectiva este de 16 ani. Legea este usor diferita in alte parti ale Marii Britanii.

Cat de frecvent fac oamenii sex si cati parteneri au?

Foarte multe persoane se lauda si exagereaza in legatura cu viata sexuala. Prin urmare, foarte multi tineri se simt total pierduti deoarece cred ca ceilalti au o viata sexuala salbatica si intensa, in fiecare seara, cu diferiti parteneri.
Desi unii sunt preocupati in privinta numarului partenerilor, adevarul este ca oamenii au numai cateva legaturi pe parcursul vietii - posibil cinci sau chiar 10, desi studiile recente au aratat ca media partenerilor este in continua crestere. Unele persoane nu au nici macar atat, dar un mic grup de femei si barbati intens sexuali, au chiar mai mult decat atat.
Adolescentii baieti au aproximativ trei sau chiar patru orgasme pe saptamana. Adultii tineri fac sex de cel putin trei ori pe saptamana, daca este posibil. Studiile recente (2004) sugereaza ca in cazul cuplurilor de 30 si 40 de ani, media contactelor sexuale saptamanale este de doua. Dupa 50 de ani, persoanele fac sex numai o data pe saptamana sau chiar mai putin.

Cand esti prea invarsta pentru a mai face sex?

Niciodata. Foarte multi barbati si femei continua sa aiba o viata sexuala satisfacatoare chiar si cand imbatranesc. Daca o persoana simte asta, nu exista nici un motiv pentru care nu ar continua chiar si intre 70 sau 80 de ani. Nu exista nici o limita, implinirea dorintelor este posibila pentru ambii parteneri.
Exista cazuri de pacienti de aproximativ 90 de ani care se bucura de o viata sexuala fericita. Si le dorim succes!

Niciun comentariu: