joi, 19 iunie 2014

SIROPUL DE PATLAGINÃ




- de 2 ori câte 2 mâini de frunze de plantã, spãlate, se trec prin masina de tocat carne. La acest terci se adaugã putinã apã, iar pentru a se întãri, se adaugã 300 gr de zahãr nerafinat si 250 gr miere. Se pune totul la fiert la foc mic, amestecând continuu, pânã se formeazã un lichid vâscos, care se toarnã fierbinte în borcane si se pãstreazã la frigider.
Altã retetã se praparã astfel: frunzele spãlate se pun în straturi cu zahãr nerafinat într-un borcan, se apasã ca sã se îndese, iar în zilele urmãtoare se mai adaugã straturi pânã se umple bine borcanul. Se acoperã cu 3 straturi de celofan (sau se acoperã cu un capac prin însurubare), se aseazã deasupra o scândurã si se pune o piatrã pe ea, apoi borcanul se îngroapã în pãmânt astfel încât scândura si piatra sã rãmânã vizibile si se lasã la macerat timp de 3 luni. Apoi se scoate borcanul din pãmânt, se stroarce sucul prin strecurãtor de fructe (nu prin tifon), se pune sã dea câteva clocote, se trage în borcane care se acoperã bine.
Se utilizeazã la curãtirea sângelui de impuritãti, toxine si virusi. Se ia câte o lingurã (copii câte o linguritã) înaintea fiecãrei mese, are efect în bronsite, astm, tuse alte boli ale cãilor respiratorii.

Niciun comentariu: