joi, 19 iunie 2014

Aroganta distruge sanatatea




Societatea modernă a devenit „de-o aroganţă fără măsură” în modul în care ignoră importanţa somnului; lipsa de somn ne expune la probleme grave de sănătate – cancer, boli cardiace, diabet tip 2, infecţii, obezitate - şi toţi oamenii, inclusiv autorităţile, trebuie să ia în serios problema, spun cercetătorii de la universităţile britanice din Oxford, Cambridge, Harvard, Manchester şi Surrey.

Modificarea ritmului natural de somn-veghe al organismului uman –  caracterizat prin activitate în timpul zilei şi somn în timpul nopţii – ne expune la boli grave. 

Viaţa modernă, cu modelul de activitate „24 de ore din 24”, face ca oamenii să trăiască într-un mod contrar ritmului lor biologic, cu consecinţe foarte nocive asupra stării de sănătate.

Oamenii dorm, la ora actuală, cu o oră-două mai puţin decât acum 60 de ani, spune prof. Russell Foster, de la Universitatea din Oxford.

„Suntem cea mai arogantă specie; credem că putem să dăm  la o parte 4 miliarde de ani de evoluţie şi să ignorăm faptul că am evoluat în cadrul unui anumit ciclu de lumină şi întuneric. ”
După opinia lui, această modificare a ritmului normal afectează toată societatea, nu doar pe cei care lucrează în schimbul de noapte. 

Unii adolescenţi au ajuns până la a adormi seara luând somnifere şi a se trezi dimineaţa bând trei doze de băuturi energizante. 

Studii tot mai numeroase arată că tehologia modernă are cel mai mare impact nociv asura somnului; lumina cu dominantă albastră emisă de ecranele computerelor, telefoanelor mobile, tabletelor tulbură ritmul circadian al organismului, alterând secreţia hormonului numit melatonină,  implicat în reglarea ritmului somn-veghe. 

Circa 10% din ADN-ul uman funcţionează pe baza ritmului de  24 de ore, iar tulburarea acestui ritm, prin scăderea duratei somnului sau prin munca în schimbul de noapte, poate duce, pe termen lung, la apariţia unor boli cronice grave, precum diabetul tip 2, cancerele, maladiile cardiovasculare.

Specialiştii recomandă să încercăm să trăim într-un ritm mai apropiat de cel natural, acordaţi la mediul înconjurător, fără a ne expune prea mult la lumina puternică înainte de culcare, deoarece aceasta ne dereglează ceasul intern al organismului.

Sursa: BBC News

Niciun comentariu: