vineri, 20 decembrie 2013

Sfaturi in bucatarie



PATRUNJELUL
- ca sa ramana proaspat si aromat, patrunjelul verde nu trebuie tinut intr-un borcan cu apa, ci intre doua farfurii adanci;
- inainte de a toca patrunjelul, inmuiati-l scurt in apa fierbinte, se toaca mai usor si gustul i se accentueaza;
- patrunjelul verde, tocat marunt, amestecat cu ulei, sare si cateva picaturi de lamaie, se pune intr-un borcan mic, legat la gura pentru ca aromele sa nu se evapore, un sandvici cu unt, garnisit cu o lingurita din acest amestec, are gust placut si va asigura toate vitaminele de care aveti nevoie peste zi.





PAINEA
- se pastreaza foarte bine daca imediat dupa ce o cumparam, o taiem felii, o punem intr-o punga de plastic si o bagam in frigider, scoateti-o cu cateva minute inainte de a o pune pe masa si veti manca paine proaspata;
- un mar pus in cutia de paine impiedica uscarea acesteia;
- painea proaspata trebuie taiata cu un cutit incalzit in foc, atunci nu se mai sfarama atat de rau;
- painea veche devine iar proaspata daca o ungem cu putina apa si o bagam cateva minute la cuptor.





PIUREUL DE CARTOFI
- dobandeste un gust excelent daca atunci cand e gata, adaugati in el 2-3 linguri de frisca;
- daca alaturi de cartofii pe care ii puneti la fier adaugati si bucatele de ceapa, nu doar capiureul va deveni mai gustos, dar va deveni mai pufos, iar daca vreti sa dati lovitura, adaugati la urma o lingura de branza rasa;
- pentru ca piureul de cartofi sa fie alb si pufos, ii adaugam la sfarsit un albus de ou batut spuma;
- cartofii vechi dobandesc un gust deosebit cand ii faceti piure, daca ii fierbeti cu7 1-2 foi de dafin sau telina.





PRAJITURILE
- sunt mult mai gustoase daca tava in care le coacem se unge cu unt;
- pentru a-si pastra aroma si fragezimea, prajiturile uscate de casa se pastreaza cel mai bine in cutii din carton, asternute pe fund cu hartie curata;
- puneti prajiturile intarite intr-o cutie de plastic, impreuna cu un mar, peste cateva zile vor fi ca proaspete;
- nu se ard deasupra atunci cand sunt in cuptor daca, pe la jumatatea coptului, se aseaza peste ele o hartie alba, groasa, unsa cu unt sau ulei;
- cand puneti rahat sau stafide in prajituri, dati-le mai intai prin faina, se vor incorpora uniform in aluat.






ROSIILE
- se intaresc daca se tin 2-3 ore in apa sarata (un pumn de sare la un litru de apa);
- rosiile moi devin iarasi tari daca sunt lasate vreme de 15 minute in apa rece, de la frigider;
- rosiile se curata mai usor de coaja daca sunt scufundate in apa care clocoteste.

Niciun comentariu: