luni, 26 noiembrie 2012

Iți place să mergi la sală? Cinci pericole care te pândesc când faci sport




Oricine știe că puțină mișcare face minuni nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate, în general. Totuși, la sala de antrenament se pot ascunde pericole care pot produce efectul opus, dacă nu ești suficient de atent.

1. Vestiarele. Oricât de curat ar putea părea acesta, este foarte uşor ca microbii rezistenţi la substanţe antibacteriene să devină imuni la chimicalele folosite de obicei pentru curăţarea unor astfel de spaţii. O simplă tăietură poate fi de ajuns pentru ca bacteriile, precum Stafilococul Auriu, să ajungă în piele. De aceea, este foarte important să-ți dezinfectezi orice rană, cât de mică și să o menții acoperită în timpul antrenamentului.

2. Aparatele de ridicat greutăţi. Câteva aparate ar trebui evitate în totalitate, chiar dacă pare că ai putea să lucrezi în siguranţă la ele. Multe dintre acestea pot produce afecţiuni serioase: menţinerea gâtului într-o poziţie incomodă poate afecta coloana vertebrală, la fel cum şederea şi rotirea sub greutate pot deforma spatele în partea de jos, relatează publicația online „The Huffington Post", citată de Mediafax.

3. Cursurile pentru antrenament de înaltă intensitate. Acesta pot fi foarte periculoase dacă nu eşti deja într-o formă fizică superioară. Așa că este mai bine să începi cu un antrenament pe cont propriu sau o oră cu un antrenor personal înainte de a te aventura să combini exercițiile cardio cu ridicarea de greutăți.

4. Cursurlei de spinning. Multe dintre ele presupun un număr mare de genuflexiuni, planări, flotări, mişcări circulare, fandări de şold şi alte mişcări ridicole care nu sunt menite să fie făcute în timp ce pedalezi la bicicletă. Iar mişcările de acest tip pot reprezenta un risc ridicat de rănire pentru umeri şi genunchi. În ciuda faptului că nu există programe acreditate de exerciţii la bicicletă medicală, mulţi instructori le folosesc în timpul antrenamentului.

5. Băuturile și batoanele proteice. Acestea din urmă pot conţine multe ingrediente nesănătoase cum ar fi: sirop cu o cantitate mare de fructoză, ulei de palmier, îndulcitori artificiali, grâu, orez sau alte zaharuri rafinate. În plus, multe shake-uri preparate şi vândute în sălile de antrenament sunt făcute din concentrate din zahăr combinate cu proteine praf procesate şi uleiuri vegetale. Cu 600 - 1000 de calorii pe shake, după o oră de exerciţii la bandă, ar însemna să consumi o cantitate de calorii aproape dublă faţă de ceea ce tocmai ai eliminat prin efort.

Niciun comentariu: