sâmbătă, 14 decembrie 2013

Sfaturi in bucatarie



MASLINE
- dupa ce scoateti maslinele din ulei, tineti-le un sfert de ora in apa clocotita, se vor fragezi si gustul lor se va accentua;
- maslinele din borcan rezista mai mult daca in lichidul care le acopera se pune o felie subtire de lamaie.




MIEREA DE ALBINE
- nu se mai lipeste de lingura daca inainte de folosire o inmuiati repede in ulei;
- daca vreti sa faceti prajituri cu miere de albine si ea s-a cristalizat in borcan, puneti-l intr-un vas cu apa, pe soba, la circa 40 de grade, mierea se inmoaie in borcan, la fel se procedeaza si cu dulceata zaharisita;
- calitatea mierii de albine se verifica cu ajutorul unui varf de creion chimic, daca acesta se dizolva si coloreaza mierea, inseamna ca ea este falsificata.




MIRODENII
- Anasonul vine din Egipt, Mexic sau Spania si este extras din fructele de anason stelat, anasonul da un gust mai fin mancarurilor pe baza de ciperci si peste;
- Coriandrul provine din India si Sri Lanka, se foloseste la fripturi si vanat;
- Cuisoarele provin din estul Indiei si Madagascar, se folosesc la sosuri si prajituri;
- Chimbirul este importat din Asia si America de Sud, fragezeste mancarurile din carne;
- Kardamomul este importat de obicei din India, face parte din aceeasi familie cu ghimbirul, se foloseste la condimentarea preparatelor pe baza de carne;
- Nucusoara este fructul nucului tamaios si provine din Indonezia si Sri Lanka, se pune in salate si mancaruri cu carne, nu folositi nucusoara mai veche de un an, pot aparea tot felul de micoze periculoase;
- Scortisoara vine mai ales din Sri Lanka, se foloseste la sosuri si prajituri, batoanele de scortisoara sunt mult mai aromate decat praful;
- Sofranul se cultiva in zona Marii Mediterane si in special in Spania, se pune in orez si in cozonac pentru a le da o culoare galbena-aurie.





MORCOVII
- se curata mai usor daca inainte de operatie sunt bagati vreme de 5 minute in apa clocotita, iar apoi sunt clatiti cu apa rece;
- cumparati morcovii fara frunzele verzi, ele absorb umezeala din radacina carotelor, iar acestia devin seci.




Niciun comentariu: