sâmbătă, 14 decembrie 2013

Sfaturi culinare



NUCILE
- nucile uscate pot fi transformate in nuci proaspete daca le introduceti intr-un borcan cu apa, in care ati dizolvat o lingura de sare, dupa 5-6 zile se pot consuma, sunt ca atunci cand le culegeti din pom;
- daca nucile nu sunt bine pastrate, mucegaiesc, cel mai bine e sa le pastram intr-un ciur de faina sau intr-o plasa cu ochiuri stamte, asezate cat mai aproape de geam;
- nucile vor fi decorticate foarte usor, fara sa fi zdrobite, daca le lasam la inmuiat peste noapte in apa indulcita;
- nucile pentru creme, glazuri sau umpluturi nu se piseaza in piulite, pentru ca devin uleioase, ele trebuie date prin masina de tocat nuci sau prin masina de tocat carne.





OREZUL
- are un gust deosebit daca inainte de a-l fierbe il clatiti in putina grasime (unt);
- orezul nu mai este atacat d gargarite, daca in cutia in care este tinut se pun cativa catei de usturoi necuratati;
- cu cateva picaturi de lamaie adaugate in apa in care fierbe orezul, acesta devine alb ca zapada;
- orezul este delicios daca il amestecati, dupa ce a fiert, cu o jumatate de pahar de iaurt si mai picurati deasupra si putin suc de lamaie;
- o lingurita de suc de lamaie adaugat in apa in care se spala orezul, il face mai alb si impiedica boabele sa se lipeasca intre ele la fiert;
- budinca de orez va fi mai pufoasa daca in lapte veti adauga si doua linguri de gris.





OUALE
- ouale cu coaja crapata se pot fierbe, daca le inveliti in folie de aluminiu;
- ouale proaspete se aleg in urmatorul fel: oul proaspat e mai transparent la mijloc decat la capete, daca punem un ou intr-un vas cu apa si el cade la fund, e proaspat, daca pluteste e vechi;
- ouale fierbinti, fierte tari, nu se mai lipesc la taiat de lama cutitului, daca inainte de folosire, acesta se inmoaie in apa fierbinte;
- coaja oualor nu mai crapa la fiert daca in apa din vas puneti o lingura de otet, iar inainte de a baga ouale, le intepati la varf cu un ac;
- ouale se pot pastra timp indelungat in bune conditii daca li se unge coaja cu albus de ou;
- spalarea oualor murdare indeparteaza stratul protector care se depune pe ele inca de la formare, ouale curate se strica mai repede si iau usor mirosurile din frigider;
- ouale de rata nu se intrebuinteaza la prajituri, albusul lor e gras si nu se bate spuma.






PASTELE FAINOASE
- nu se pun in supe de la inceput, lasate in ele o vreme indelungata, le schimba gustul, se umfla prea tare si devin neplacute la gust, pastele se fierb separat, in apa sarata, se strecoara, se limpezesc cu apa rece, apoi se adauga la supa si se lasa sa mai dea intr-un clocot;
- puneti o lingurita de unt si sare in apa in care fierbeti pastele fainoase, nu se va mai forma spuma, iar pastele nu se vor lipi de vas;
- pastele fainoase primesc un gust foarte bun, daca prajiti in tigaie bucatele mici de paine, pe care apoi le amestecati cu macaroanele sau taieteii bine scursi de apa, dar cat sunt inca fierbinti.

Niciun comentariu: