duminică, 21 august 2011

Misterele Graalului. Unde este ascuns Potirul Sfant?

De la bun inceput, trebuie mentionat faptul ca incitantul corpus de legende si credinte care inconjoara obiectul Graalului este cu desavarsire necunoscut si nerecunoscut atat in credintele si obiceiurile romanesti, cat si in traditiile Bisericii Ortodoxe, in general. Fascinatia pentru Graal, presupusul potir sau vas de care s-ar fi servit Mantuitorul in decursul celebrei Cine cea de Taina, este strict legata de ciclurile epice ale cavalerilor din Europa Apuseana, precum si de cateva traditii si texte ale catehismului catolic. Legendele afirma ca Potirul Sfant are puteri miraculoase, iar cel care il poseda devine puternic si ocrotit de orice rau. Teoriile conspiratiei abunda in localizarea Graalului in diferite puncte de pe glob. Lista urmatoare va ofera cele mai probabile locatii ale mult ravnitului obiect.

10. Accokeek, statul Maryland, S.U.A.



Una dintre legendele localnicilor din Accokeek povesteste ca, pe meleagurile acestora, ar fi acostat, candva, corabia celebrului capitan John Smith, care naviga in susul raului Potomac, undeva intre anii 1606 - 1607. La bordul corabiei se afla si
un preot iezuit care detinea o parte a mostenirii material-spirituale aduse de Cavalerii Templieri din Ierusalim in Europa. Povestea sustine ca preotul respectiv era in posesia Graalului pe care il adusese din Anglia, de unde potirul sacru disparuse in momentul in care hotii de comori jefuisera mormantul legendarului rege Arthur. Nu se stie nici pana astazi cum ar fi ajuns Graalul in mainile misteriosului preot, care dorea sa-l ascunda de urmaritori in Lumea Noua, acolo unde nu se stia inca de puterile miraculoase ale obiectului. Localizarea Graalului in Accokeek este necunoscuta, insa inclusiv astazi destui entuziasti colinda imprejurimile asezarii, inarmati cu detectoare de metale.


9. Insula Oak, Nova Scotia, Canada



"Vagauna cu Bani" este o formatiune carstica, descoperita de trei pusti care se jucau pe insula, in anul 1795. Legendele care o invaluie se intind, insa, peste secole si au in prim plan
6 barbati care au murit in incercarile lor de a excava presupusele comori din pestera. Cu cat sapau si scormoneau mai mult dupa comoara, pe atat imaginatia le juca feste si incepeau sa-si piarda simtul realitatii, ca si cum ar fi intrat sub valurile unui greu blestem. Faima vagaunii a crescut odata cu trecerea timpului, astfel incat, in zilele noastre, oamenii au uitat cu totul de comoara, convinsi fiind ca in adancurile pamantului se odihneste insasi Graalul. Localnicii pun tentata teorie pe seama unei stranii constructii care domina insula. Este vorba despre o cruce imensa, realizata din bolovani masivi, care are lungimea de 250 metri si latimea de 100 metri, pe bratele orizontale. "Vagauna cu Bani" isi are intrarea in capatul sudic al crucii, ca si cum simbolul sacru ar indica ca in grota este ascuns ceva. Curiosii care au investigat grota inarmati cu detectoare de metale afirma ca aparatele indica mari depozite de metale, ascunse in pamant. Insa, nimeni nu se avanta sa le caute, deoarece legenda locala spune ca mai trebuie sa moara un singur om in vagauna, pana cand Graalul va fi descoperit.


8. Capela Rosslyn, Roslin, Scotia



Conform unei legende de care s-a folosit si scriitorul Dan Brown in controversatul roman "Codul lui Da Vinci", capela Rosslyn ascunde un sistem de camere si tuneluri care fac legatura cu dealul Rosslyn din apropiere
. Incaperile si tunelurile ar fi impodobite cu scrieri si simboluri foarte stranii: spre exemplu, capela este decorata cu gravuri care reprezinta porumbul, o planta necunoscuta in Europa la data la care a fost terminata constructia lacasului. Inca si mai bizar, capela crestina este impodobita cu elfi si spiridusi verzi, omniprezenti in traditiile celtice pagane. Spiridusii erau entitati ale Naturii care simbolizau venirea primaverii si a verii in credintele pre-crestine. Capela Rosslyn a fost construita in anul 1456 de catre William Sinclair, cavaler de vita nobila despre care se crede ca era un descendent al Templierilor. Terminarea sculpturilor care impodobesc capela a durat peste 40 de ani, cavalerul Sinclair murind cu putin timp inainte de ultimele finisari. Legenda afirma ca Sfantul Graal este ingropat fie la baza celui mai mare stalp din capela, fie in cripta familiei Sinclair. Cripta este sigilata, iar urmasii lui William Sinclair, care detin capela, refuza accesul oricui incerca sa cerceteze misterioasa cripta.


7. Glastonbury Tor, Anglia



Tor-ul este termenul prin care vechii celti denumeau dealurile cu forma conica care aveau un rol important in cadrul festivitatilor si ritualurilor magice.
Se crede ca in tor-ul din Glastonbury s-a odihnit insusi regele Arthur, retras aici sa-si vindece ranile provocate de Mordred, cavalerul tradator pe care regele il ucisese intr-o lupta epica. Locul se mai numea si Ynys yr Avalon, in engleza veche, deoarece, in anul 1191, in varful colinei s-ar fi descoperit sicriul in care odihneau Arthur si Guinevere. Istoric si arheologic vorbind, nu exista nicio dovada care sa sustina acest lucru, dar colina a servit drept fortificatie incepand cu anul 600 d.Hr. Legendele arthuriene si templiere sunt deseori inseparabile, iar traditia cavalereasca sustine ca templierii care s-au intors din Prima Cruciada cu relicvele biblice sacre, s-au indreptat spre insulele britanice unde au ascuns pretioasele artefacte. Graalul ar fi fost ingropat undeva in tor-ul Glastonbury.


6. Domul Stancii, Ierusalim, Israel/Palestina



Legendele din aceste locuri sustin ca
Graalul ar fi fost inhumat undeva in apropierea locului unde Mantuitorul a fost crucificat. Se crede ca locul s-ar afla undeva intre doua stanci, dintre care una s-a erodat si a fost ditrusa, iar celalta este inca vizibila. Intregul ansamblu se afla in varful dealului pe care astazi este celebrul Dom al Stancii. Locul in sine este unul problematic deorece cele trei mari religii monoteiste il considera deopotriva sacru si fiecare si-l revendica in egala masura. In acest loc, Iudaismul afirma ca Abraham era gata sa-si jerfeasca propriul fiu, in numele Domnului, pana in momentul in care un inger l-a oprit si i-a oferit, in schimb, un berbec pentru jertfa. In exact acelasi loc ar fi fost fixata, intre cele doua stanci, crucea pe care a fost rastignit Fiul lui Dumnezeu. Islamul sustine, la randul sau, ca din exact acelasi loc s-a ridicat la ceruri profetul Muhammad calare pe iapa sa Burak. Sfantul Graal nu este pretuit doar pentru ca a fost vasul din care s-a ospatat Mantuitorul. Graalul a fost vasul, cupa, tipsia sau potirul aflat la baza crucii, vas in care a picurat sangele lui Iisus Christos. Se crede ca a fost dus in Sfantul Mormant de catre unul dintre apostoli, Maica Domnului sau Iosif din Arimatea.


5. Catedrala di San Lorenzo, Genova, Italia



Urmand firul altor legende, se para ca Graalul nu ar fi fost ratacit, ci a fost descoperit si expus multimii credinciosilor.
Ramasitele graalul se afla, astfel, expuse si in zielele noastre, in mijlocul Catedralei Sfantului Laurentiu din Genova. Artefactul este un vas faurit din sticla verde, despre care se credea ca este smarald pana in momentul in care Napoleon Bonaparte l-a spart din greseala... Nimeni nu cunoaste cu exactitate originea si provenienta vasului, dar William of Tyre scria, in anul 1170, ca vasul a fost luat in anul 1101 dintr-o moschee din Cezareea. Presupusul Graal nu a fost inca datat cu carbon, pentru a i se afla vechimea.


4. Catedrala Sfintei Maria, Valencia, Spania



O alta pretendenta la locul de ascunzatoare pentru Graal este Catedrala Santa Maria din Valencia. Conform exegetilor specializati in fenomenologia din jurul potirului sacru, aceasta locatie din Spania ar avea cele mai multe sanse sa gazduiasca mult ravnitul artefact.
Vasul de aici a fost datat cu carbon-14 in anul 1960: s-a stabilit ca a fost realizat intre anii 300 i.Hr. si 100 d.Hr. si ca materialul din care este alcatuit ar proveni din Orientul Mijlociu. Graalul spaniol este alcatuit din agat rosu-intunecat si fixat intr-un cadru din aur. Vasul are un postament din calcedonie si serveste drept potirul oficial de impartasanie al Bisericii Romano-Catolice.


3. Santa Maria de Montserrat, Catalunia, Spania



Locatia cataloneza se afla in stransa legatura cu legendele germane despre Munsalvaesche, un alt nume pentru Corberic,
castelul unde a trait Regele Pescar si s-a nascut Sir Galahad, cel care in traditia arthuriana a descoperit Graalul. Munsalvaesche este termenul german pentru expresia latineasca "mons salvationis" - Muntele Salvarii. Montserrat semnifica, in limba catalana, "muntii zimtati". Manastirea si abatia sunt construire intre piscurile dintate ale muntilor, iar Graalul ar fi ascuns undeva sub podeaua de piatra a bisericii sau intr-o ascunzatoare secreta, in muntii din imediata apropiere. Daca este asa, e posibil sa nu fie descoperit niciodata, deoarece terenul este foarte accidentat, iar stancile sunt absolut imense. Varful cel mai inalt se numeste Sant Jeroni si este situat in preajma unui drum medieval care a fost folosit frecvent de templieri.


2. Subteranele Ierusalimului, Israel/Palestina



Exista numeroase traditii si surse medievale conform carora
Cavalerii Templieri nu ar fi descoperit niciodata Graalul sau Chivotul Legii, pe motiv ca reteaua subterana de sub Orasul Sfant era extrem de vasta si de intortocheata - acesta fiind cel mai potrivit loc pentru a ascunde un artefact atat de valoros. Un loc in care templierii nu au patruns niciodata. In decursul istoriei sale, Ierusalimul a fost atacat de nenumarate ori si se crede ca evreii care traiau in perioada disparitiei Chivotului Legii, au ascuns artefactul in subteranele capitalei lor, pentru a-l feri astfel de regele Nabucodonosor, care a cautat comoara, in timpul invaziei din anul 286 d.Hr. Legenda mai spune ca apostolii lui Iisus cunosteau locatia Chivotului Legii si au ascuns Graalul in acelasi loc misterios din subterane. In prezent, guvernul israelian interzice orice fel de sapaturi, cu exceptia celor efectuate de arheologi specializati de la marile universitati ale lumii.


1.Tezaurul National al S.U.A., Fort Knox, statul Kentuky



Daca pana in prezent toate presupunerile au avut la baza legende, mituri si traditii, trebuie luata in consideratie si
cea mai populara teorie dintre teoriile conspiratiei. Si anume aceea care sustine ca Graalul este detinut de americani, care-l ascund in, probabil, cel mai sigur loc de pe planeta, Fort Knox din Kentuky. Acest loc ar fi situat in apropierea autostrazii 31, la circa 200 de metri de cladirea propriu-zisa. Sistemul de securitate al Fortului consta in mai multe randuri de garduri electrificate, alarme de toate tipurile, supraveghere video si prin satelit, plus paznici inarmati pana-n dinti. Cati anume? Ei bine Fort Knox-ul este baza a nu mai putin de 30.000 de soldati care au la dispozitie de la elicoptere Apache si tancuri M-1 Abrams, pana la toata gama de arme de foc de ultima generatie. Daca cineva, prin absurd, reuseste cumva sa intre in perimetrul Fortului, are parte de teren minat si lunetisti de elita. Combinatia seifului central al Tezaurului se spune ca este compusa, de fapt, din 10 combinatii diferite detinute de 10 angajati ai institutiei. Conspirationistii cred ca Fortul are parte de suspect de multa paza si protectie pentru niste simple lingouri de aur din care se gasesc in majoritatea bancilor americane. De fapt, alta ar fi comoara pazita de o intreaga armata. Si un element important al acesteia ar fi chiar Graalul. Conform zvonurilor, exista o camera speciala , undeva sub seiful imens realizat din otel, o camera care nu contine nici sume astronomice de bani, nici piramide de lingouri, ci Graalul, care se odihneste alaturi de Chivotul Legii din Vechiul Testament.

Niciun comentariu: