duminică, 18 mai 2014

Ritualuri bizare in jurul lumii




Se spune ca, la ora actuala, in lume, alaturi de atei, in numar de un miliard, exista 5 miliarde de persoane credincioase. Unii cred in Iisus Hristos, altii in Allah sau in Buddha, dar exista si cei care se inchina la spirite ale naturii, animale sau chiar … Maradona! Iata o selectie de ritualuri si festivitati bizare, surprinse de ochiul aparatului de fotografiat.

1. O fi ocazia cu care a fost facuta, sau efectul fotografiei cu expunere lunga, ceea ce face acest instantaneu al Vesak Day - festivitatea cea mai importanta a Budismului, care celebreaza nasterea si disparitia lui Buddha - atat de sugestiv. Dungile luminoase sunt date de flacara lumanarilor purtate in procesiune de credinciosi: pe parcursul acestei festivitati, care are loc intr-o zi cu luna plina din luna mai, ei duc la temple ofrande: lumanari, mancare si flori (in imagine este surprinsa festivitatea in provincia Nakhon Pathom, in apropiere de Bangkok, Thailanda). Apoi arunca apa pe umerii statuii lui Buddha-copil, rugandu-se pentru purificarea umanitatii de aviditate, ignoranta si ura.

2. Intreruperea ciclului reincarnarilor si fuziunea propriului suflet cu constiinta cosmica: pentru a atinge cat mai rapid aceste obiective aflate la baza hinduismului, asa-numitii "sadhu" (oameni ai binelului, oameni-sfinti, in sanscrita) renunta la orice bunuri materiale si pornesc la drum prin India si Nepal, traind din ofrandele primite de la credinciosi. Pentru a atinge comuniunea totala cu divinitatea, ei se abtin de la consumul de la alcool si carne, renunta la sex si practica anumite gesturi extreme: unii pot tine un membru ridicat si nemiscat ani in sir, pana cand li se atrofiaza, altii, precum membrii sectei Naga Baba, isi desensibilizeaza penisul folosindu-l pentru a cara bolovani.

3. De obicei, simbolizeaza o natiune, o echipa, un grup de apartenenta. In Tibet insa, steagurile vehiculeaza mesaje universale de pace, compasiune, forta interioara si speranta. Aceste "steaguri de rugaciune", inscriptionate cu mantre, sunt inaltate in aer liber, in fata templelor si locurilor sacre, pe acoperisuri, pe poduri si in varful muntilor. Culoarea fiecaruia corespunde unui element, galben pentru pamant, verde pentru apa, rosu pentru foc, alb pentru nori, albastru pentru aer si cer.

4. Mai multe ore petrecute "la machiaj", un strat gros de ceara intins pe piele, costume grele croite din nuci de cocos colorate si "constructii" voluminoase de acoperit capul, a caror inaltime poate ajunge chiar si la 6-7 metri; nu sunt putine "torturile" la care se supun "performerii" Theyyam-ului, un dans ritualic caracteristic statului indian Kerala. Dar la finalul laborioaselor lor pregatiri, eforturile le sunt recompensate: pe parcursul dansului, artistii intra intr-o comuniune profunda cu divinitatea (fenomen care variaza in functie de modalitatile si de regiunea in care se desfasoara ritualul), pana cand se identifica total cu aceasta. Dupa care, pana si o simpla atingere a dansatorilor este considerata miraculoasa.

5. In fata unui curcubeu ca acesta (fotografiat in apropierea stadionului din Soweto, in Africa de Sud) anticii observatori ceresti se lansau in interpretari cat se poate de fanteziste. Potrivit mitologiei grecesti, de exemplu, acest cerc colorat era drumul parcurs de Iris, mesagera zeilor, pentru a livra mesajele zeilor Olimpului in casele muritorilor. Pentru hinduisti, curcubeul este insa arcul lui Indra, regele tuturor zeilor, conducatorul Deva-silor, zeul razboiului, zeul fulgerului si al furtunii, cel mai mare dintre razboinici, aparatorul zeilor si al intregii omeniri impotriva fortelor raului. Dar la ora actuala stim ca zeii nu au nicio legatura cu acest fenomen optic, provocat de refractia luminii soarelui, care traverseaza micutele picaturi de apa suspendate in aer dupa o furtuna.

6. Aceasta tanara mireasa din India tocmai ce i s-a pus un inel pe degetul…de la picior. In Tamil Nadu, verigheta se poarta pe "aratatorul" piciorului. Conform traditiei, cele doua ineluse de argint, aplicate in timpul ceremoniei, de catre sot, pe degetele de la picioarele iubitei, au capacitatea de a-i favoriza o sarcina usoara. De evitat inelele de aur: pentru hindusi, metalul pretios este simbolul zeitei abundentei, Lakshmi, iar gestul de a-l pune la picioare, cea mai umila parte a corpului, este considerat o ofensa adusa divinitatii.

7. Experti in alpinism? Pasionati de trekking? Nu tocmai. Ceea ce vedeti este un grup de pelerini indreptandu-se catre o stalagmita, un bloc de gheata cu forma alungita, care, potrivit traditiei, l-ar infatisa pe Shiva Linga, falusul sacru al zeului Shiva, simbol al potentei si fertilitatii. Curioasa efigie, aflata in pesterile Amarnath, la o inaltime de 3.888 metri, in Kashmir, este vizitata in fiecare vara de mii de pelerini si cupluri care-si doresc copii.

8. Multi fotbalisti sunt idolatrizati de microbisti, dar unul singur se poate lauda cu un adevarat "cult" in onoarea lui! Doi fani ai lui Diego Armando Maradona au fondat in 1998, in orasul Rosario din Argentina, biserica lui Maradona, care la ora actuala numara mii de adepti din lumea intreaga. "Credinciosii" au si un set de porunci, precum "Iubeste fotbalul mai presus de orice!", si un calendar de festivitati si sarbatori liturgice. Din acesta nu lipseste Craciunul, care insa se sarbatoreste pe 30 octombrie (ziua de nastere a lui Maradona), prin proiectii publice de meciuri ale fotbalistului, pe ecrane gigantice.

9. Ce bine totusi ca in aceasta moderna interpretare a jocului cu balonul rotund, regulile s-au schimbat! Se stiu putine lucruri despre acest joc antic, practicat de Maya si de alte populatii mezoamericane in urma cu peste 3.000 de ani. Fiecare popor il juca in felul sau, si se crede ca mayasii l-ar fi practicat ca pe un un soi de hokey (in imagine o varianta cu mingea in flacari). Cu o singura deosebire: potrivit unor cronicari ai epocii, distractia s-ar fi sfarsit de multe ori dramatic, meciurile incheindu-se printr-un ritual de sacrificiu: decapitarea unuia sau a mai multor jucatori.

10. Potrivit mitului, aceasta stanca legendara din sudul Birmaniei (Myanmar) atarna de un fir de par: se spune ca la baza ei s-ar afla un fir de par al lui Buddha. Legenda s-a nascut cel mai probabil atunci cand primii oameni au vazut gigantica roca (20 metri inaltime) suspendata in gol, si-au gandit ca numai ceva miraculos ar fi putut s-o tina in echilibru. Ca atare, in urma cu circa 2.000 de ani, i-au construit deasupra o pagoda (Kyaiktiyo). An de an, mii de budisti vin aici in pelerinaj. Ei lipesc foite subtiri de aur de roca, denumita de-acum Golden Rock. Un gest cam costisitor, dar unul obisnuit in traditia budista, prin care pelerinii fac dovada devotiunii lor fata de Buddha, sperand sa primeasca in schimb putin noroc.

11. Cine stie daca Hua Chi, calugar tibetan trecut de 70 de ani, isi va lasa amprenta asupra istoriei. Pana una alta, a lasat doua (mai mici) pe podeaua unei manastiri din Tongren, China. Doua mii de rugaciuni pe zi, timp de 20 de ani, in acelasi loc, au sapat in pardoseala aceste urme adanci de 3 cm!

12. Aceasta pasare nu este ceea ce pare a fi, ci un soi de calugar buddist "undercover", aflat in transa. In cadrul acestei zile de sarbatoare (Tsechu), pasarea reprezinta incarnarea unei divinitati protectoare, sarcina ei fiind aceea de a dansa fara a comite nici cea mai mica greseala. In Buthan, acolo unde a fost facuta aceasta fotografie, dansul este considerat o manifestare religioasa, o forma de meditatie care urmeaza, de milenii, acelasi ritual. A comite chiar si o sigura eroare reprezinta un sacrilegiu.

13. Interzis sa te certi, sa minti si sa calomniezi. Pe parcursul lunii Ramadam, musulmanii practicanti trebuie sa se abtina nu numai de la mancare, ci si de la ganduri si actiuni rele, fumat si raporturi sexuale. Cel putin pana la asfintitul Soarelui. De-abia la apus, postul este intrerupt, iar inaintea cinei, musulmanii trebuie sa manance o curmala - deoarece asa facea profetul Mahomed -, sau sa bea un pahar cu apa. O metoda care, potrivit traditiei musulmane, i-ar obisnui pe credinciosi cu autocontrolul si disciplina. In imagine, un grup de musulmani adunati la o rugaciune in Mathura (India), pe parcursul Eid-al-Fitr, sarbatoarea inchiderii Ramadanului.

14. Labele impreunate in semn de rugaciune. Despre acest pios catel pe nume Conan - fotografiat aici in manastirea Zen "Shuri Kannondo" din Naha, Japonia -, se zice ca ar fi invatat sa se roage imitandu-si stapanul: calugarul Joei Yoshikuni. Religia budista prevede respectul maxim acordat tuturor animalelor. O legenda spune ca, la moartea lui Buddha, toate animalele indurerate s-au adunat in semn de respect; in afara de pisici si de serpi, singurele vietuitoare care n-ar fi varsat nicio lacrima, atragandu-si oprobiul budistilor.

15. Acest barbat s-a machiat in acest stil pentru o ocazie speciala: sarbatoarea lui Onam, o ceremonie foarte vivace si colorata, care cinsteste reincarnarea zeului Vishnu, si se desfasoara la Kermala, in India. Sarbatorile hinduiste sunt numeroase si foarte raspandite in intreaga Indie. Zeul unic Brahma are trei aspecte (Brahma, Vishnu si Shiva), fiecare avand diferite incarnari, numite si "avatar", care in sanscrita inseamna "descins".

16. Ne aflam in Indonezia, unde niste studenti deghizati in maimute isi asteapta randul pentru a incepe dansul: nu este vorba despre un spectacol de teatru, ci despre un dans hindu in onoarea maimutelor, animale considerate sacre deoarece - spune legenda - ar fi ajutat un zeu sa invinga un demon. Pe vremuri, acest ritual avea loc noaptea, in secret; o forma de exorcism practicat, mai ales, in timpul epidemiilor de ciuma. In prezent, turisti si fotografi din toata lumea stau la coada pentru a asista la acest ceremonial straniu.

Niciun comentariu: