luni, 24 iunie 2013

O slujba proasta iti afecteaza sanatatea mintala




Un loc de munca dezagreabil ne face nefericiti; dar, stati: asta nu e totul! E mai daunator pentru sanatatea mintii sa ai un job care nu-ti convine decat sa nu ai slujba deloc, arata un studiu realizat in Australia.

Oamenii care nu au un loc de munca sunt, paradoxal, ceva mai echilibrati la minte decat cei care se lupta cu o slujba neplacuta, au descoperit cercetatorii de la Universitatea Nationala a Australiei.
Prea putina siguranta, o norma de munca exagerat de mare, prea putin control asupra gestionarii volumului de munca, lipsa de perspective - toate acestea definesc o slujba proasta.

Cercetari anterioare aratasera ca, in general, sanatatea mintala a persoanelor care lucreaza e mai buna decat a celor fara loc de munca, astfel incat eforturile de a imbunatati sanatatea psihica si integrarea sociala s-au concentrat asupra gasirii de locuri de munca pentru oameni - orice fel de slujbe, cat mai repede.

Insa noul studiu arata ca lucrurile nu sunt atat de simple. Cei care trec de la situatia de somer la cea de angajat cu o slujba buna prezinta o imbunatatire semnficativa echilibrului psihic; in schimb, o slujba nesatisfacatoare face mai mult rau decat bine.
In consecinta. cercetatorii au recomandat organizatiilor implicate in gasirea de locuri de munca sa evalueze atent profilul candidatului si caracteristicile slujbei care ii este propusa.

Sursa: ABC

Niciun comentariu: