luni, 16 aprilie 2012

Insarmarea ramelor - montarea fagurilor artificiali


Aparitia stupului cu rame mobile si implicit a fagurilor artificiali,au insemnat pentru apicultura o dezvoltare accelerata.Cu timpul s-a constatat ca rezistenta fagurilor artificiali montati in rame si claditi de albine lasa de dorit.In scopul eliminarii acestor neajunsuri,apare necesitatea insarmarii ramelor,operatiune care inseamna teserea unei retele de sarma pe cadrul ramei.In acest fel,atat fagurele artificial ca atare,cat si cel rezultat dupa cladire,au o rezistenta marita,putand face fata tensiunilor aparute din diferite motive.

Sa vedem cand se intampla ruperea,deformarea sau deteriorarea fagurilor :
1)In timpul executarii lucrarilor curente de intretinere,cand la manevrarea ramelor,fagurii plini cu miere,pastura ori puiet si acoperiti de albine,cedeaza mecanic desprinzandu-se de pe sarme se rup sau se indoaie.
2)In timpul cladirii de catre albine a fagurelui artificial,cand apar defecte de cladire,deformari,ruperi si indoituri.
3)In timpul extragerii mierii cu ajutorul centrifugii manuale sau electrice,cand forta centrifugala exercitata asupra ramelor cu faguri este mare.Se intampla deseori ca fagurii sa cedeze in apropierea spetezei superioare,deoarece acolo nu a fost crescut puiet,fiind in permanenta prezenta o coroana de miere.Practic fagurele este mai rezistent (datorita camasilor de nimfa ramase in celule) pe suprafetele unde se face cresterea puietului.
4)In timpul transportului stupilor spre locurile de pastoral.Factorii favorizanti degradarii fagurilor sunt temperatura marita din timpul transportului si balansul mijlocului de transport.
Analizand cauzele deteriorarii fagurilor,se poate trage concluzia ca o insarmare cat mai corecta si atenta a ramelor inseamna mai putina bataie de cap pentru apicultor.

Intrebarea care se naste automat este legata
de tehnica si modul de insarmare al ramelor.Ce conditii trebuie indeplinite pentru a reusi o insarmare eficace?
1)Modul de distribuire al sarmelor sa fie in corelatie cu scopul urmarit si cat mai uniform.
2)Fagurele artificial sa fie foarte bine fixat de sarme,avand grija sa nu apara gauri in foaie,cu sarma ingropata in ceara pe toata lungimea ei.
3)O atentie deosebita trebuie data marginilor fagurelui,care trebuie protejate de rupere sau alt tip de deteriorare.
Fixarea fagurelui sub speteaza superioara cu un numar marit de sarme,care maresc rezistenta la centrifugare.
5)Montajul foii de ceara sa se faca asigurand tolerantele necesare,stiind ca intervine o anume dilatare termica.

In ceea ce priveste tehnicile insarmarii exista o mare diversitate.Indiferent de cate randuri de sarma sunt montate pe rama,putem spune ca sunt trei mari categorii :
insarmarea orizontala ; insarmarea orizontal-oblica ; insarmarea orizontal-verticala (vezi fig.) Toate acestea au avantajele si dezavantajele lor,scopul urmarit in final fiind acelasi : sa rezulte o insarmare de calitate.

Insarmare orizontala : Este cel mai cunoscut si uzitat tip de insarmare.Rezultate bune se obtin atunci cand ramele de orizontal sunt prevazute cu 5 sarme,de multietajat cu 4 sarme,iar cele de magazin cu 3 sarme.Este foarte important ca sarma de sus sa fie pozitionata la 10-15 mm de leatul superior,restul sarmelor fiind distribuite in mod simetric,una fata de alta.
Pentru asigurarea unei trainicii sporite,prima sarma se ancoreaza pe mijloc,de acelasi leat superior,cu ajutorul unei bucatele de sarma si a unui cuisor.La montarea fagurelui se are in vedere lasarea unui spatiu liber astfel : fata de leatul superior 3-4 mm,fata de laterale 5 mm,iar fata de leatul inferior 5-10 mm.

Insarmarea orizontal - oblica : Principial,se vor respecta aceleasi norme, ca in cazul insarmarii orizontale.Noutatea consta in adaugarea altor 2 sarme dispuse oblic pe verticala(vezi fig.),care vor asigura o trainicie sporita.Pentru montarea fagurelui artificial se au in vedere aceleasi deziderate,expuse mai sus.

Insarmarea orizontal - verticala : Este tipul de insarmare care asigura trainicia cea mai mare unui fagure.Bineinteles,reteaua de sarme fiind mai deasa,presupune ca si manopera operatiunii sa fie un pic mai complicata. Dar care este scopul pe care il urmarim,daca nu acela de a face o treaba buna?Deoarece intentionam sa promovam acest tip de insarmare,vom dezbate mai pe larg subiectul,asta neinsemnand ca dorim sa impunem metoda.La urma urmei,totul se rezuma la optiunea personala a fiecarui apicultor.
Principalele operatiuni executate sunt :

Gaurirea ramelor - Pozitia gaurilor se marcheaza cu un sablon si un creion.Se va folosi o masina de gaurit electrica(mica),fixand in mandrina un burghiu de lemn,de 3 mm.In scopul situarii gaurilor in acelasi plan,dupa marcarea initiala,gaurirea se va face pe partea interioara a elementelor ramelor,astfel fiind asigurata planeitatea sarmelor.Daca sarmele nu sunt montate corect,atunci si cladirea ulterioara a fagurelui de catre albine va fi defectuoasa. Atentie : este foarte important ca gaurile sa fie date in asa fel incat ca sarmele marginale,orizontale sau verticale, sa se afle pozitionate la 2,5 cm de toate stinghiile ramei (vezi fig.).

Tipul sarmei si taierea ei - Sarma folosita este o sarma subtire,de 0,4 mm,zincata,lucioasa si maleabila.Pentru asigurarea a 3 orizontale si 5 verticale se taie bucati de 3,5 m,pentru rama de orizontal si 3,2 m,pentru rama de multietajat.Recomandam in prealabil sa se faca o proba si sa se stabileasca lungimea necesara.

Montarea si fixarea sarmelor - Sarma taiata la dimensiune, se introduce lateral jos,si se trag cele 3 randuri orizontale.Practic vor rezulta 2 lungimi : una de 1,6 m pentru traseul orizontal si 1,9 m pentru traseul vertical.(rama de orizontal).Pentru rama de multietajat cele doua lungimi sunt egale,adica 1,6 m.
Asezarea sarmelor in rama se face cu atentie,cele orizontale de o parte,iar cele verticale de alta.Intre cele doua retele se formeaza un buzunar,unde se aseaza fagurele artificial.Fixarea sarmei se face cu ajutorul cuisoarelor.Acestea trebuie sa fie subtiri si scurte(1 mm grosime,10 mm lungime).Dupa ce fixam un capat al sarmei,aceasta se intinde cu grija pentru a evita curbarea ramei si se fixeaza cu cel de-al doilea cuisor.Fixarea sarmei pe cuisor se face rasucind de 2-3 ori,apoi capul cuiului se ingroapa in rama,batand cu ciocanul.

Fixarea fagurelui artificial - Foaia de fagure se introduce intre sarmele orizontale si cele verticale,dinspre speteaza inferioara,spre cea superioara,Se aseaza rama cu fagurele montat pe calapodul apicol umezit si se corecteaza pozitia.Pozitia corecta a fagurelui este cea in care se asigura urmatoarele distante : la speteaza inferioara,fagurele aproape lipit,pe laterale si speteaza superioara 2-3 mm. distanta.Pentru lipire se pot folosi pintenul apicol,randalina apicola,un ciocan de electronist cu ciocul modificat sau mai modern transformatoare de c.a cu o tensiune mica.In toate aceste cazuri se are in vedere ca lipirea sa se faca fara a gauri fagurele si pe toata lungimea sarmelor.Unde din neatentie fagurele a fost gaurit se procedeaza la astuparea gaurii cu ceara topita.

Cladirea si pastrarea fagurilor - Pentru a avea si faguri bine claditi,se recomanda ca in timpul infloririi pomilor fructiferi,sa fie dati familiilor de albine pentru ai cladi partial.Dupa 1-2 zile se scot, se trec la rezerva ,urmand a fi utilizati la nevoie.Depozitarea se face in corpuri de stup,dulapuri speciale,obligatoriu in pozitie verticala pentru a preintampina deformarea lor.

Niciun comentariu: