miercuri, 29 aprilie 2009

Ciorba rapida de pui

Ingrediente: 900 ml apa fiarta, 2 cuburi bulion de pui faramitate, 1 ardei gras rosu fara seminte si taiat in fasii subtiri, 125 g porumb dulce congelat, 225 g piept de pui dezosat fara piele, taiat in fasii de 1 cm, 125 g broccoli violet taiat in bucati mici sau varza de frunze taiata subtire, 2 linguri vin de Xeres mediu, 3 linguri chives proaspete tocate, 3 linguri tarhon proaspat tocat, sare si piper.

Preparare: Se toarna apa intr-o cratita mare. Se adauga cuburile de bulion si se amesteca la foc mare pana fierbe bulionul. Se adauga fasiile de ardei rosu si porumbul dulce. Se pun la fiert. Cand clocotesc se adauga fasiile de pui si imediat se face focul mic. Se acopera si se fierb incet 5 minute.

Se ia capacul de pe cratita si se pun din nou la fiert. Cand clocotesc se presara boccoli sau varza de frunze peste ciorba, dar nu se amesteca. Se lasa sa fiarba la suprafata ciorbei, fara capac, 3-4 minute sau pana cand sunt fragede.

Se ia cratita de pe foc. Se adauga vinul de Xeres, chives, tarhonul si se pun sare si piper dupa gust. Se serveste imediat.

Timp de preparare: 10 minute

Timp de gatit: circa 15 minute

Se obtin 4 portii.

Fiecare portie contine 140 kcal; 16 g proteine; 4 g grasimi (din care 1 g grasimi saturate); 10 g carbohidrati (din care 5 g zahar); 2 g fibre.

Cateva idei:

- O cantitate generoasa de tarhon proaspat ii da ciorbei o aroma puternica. Pentru un rezultat delicat se reduce cantitatea de tarhon la 1 lingura sau se foloseste hasmatuchi.

- In loc de varza de frunze se foloseste varza alba creata sau varza creata. Inainte de a toca varza se scot si se arunca toate nervurile tari.

- Pentru a-i da ciorbei o aroma chinezeasca, fasiile de pui se marineaza timp de 10 minute, cat se prepara legumele, intr-un amestec de 2 linguri de sos de soia, 2 linguri vin de orez sau vin de Xeres sec si 2 lingurite de radacina proaspata de ghimbir rasa. In loc de broccoli violet sau varza de frunze se foloseste varza chinezeasca. Se taie pe lungime nervurile albe groase, apoi in fasii. Varfurile verzi se taie transversal in fasii. Fasiile albe se adauga in ciorba la pasul 2 si se fierb 1 minut inainte de a pune varfurile verzi. Impreuna cu varfurile de varza chinezeasca se adauga 2 fire de ceapa verde tocata. Se fierb 2-3 minute.

- In loc de pui se pot utiliza fasii subtiri de carne slaba de porc fara os.

- Pentru a face supa mai consistenta se adauga 75 g taitei cu ou, uscati. Se sfarama taiteii si se amesteca in ciorba la pasul 2 si se dau in clocot inainte de a adauga varza de frunze.

Avantaje:

- Porumbul furnizeaza carbohidrati si fibre dietetice. Legumele verzi sunt si ele o sursa buna de fibre, despre care se crede ca reduc riscul de cancer de colon.

- In aceasta reteta rapida, broccoli si varza taiate in bucati mici fierb repede astfel ca retin cat mai multa vitamina C.

- Ardeiul gras rosu este o sursa excelenta de vitamina C, precum si de beta-caroten si bioflavonoide.

Niciun comentariu: