Ingrediente
1/4 carne , 50 g franzela, 50 g ceapa, 3 catei usturoi, 250 ml suc de rosii, o
foaie de dafin, faina, untdelemn,marar, piper, ienibahar, sare.
Mod de preparare
Carnea slaba de porc sau, daca este mai grasa amestecata cu carne de vitel
sau piept de pui, se trece de 2 ori prin masina de tocat, impreuna cu franzela,
inmuiata numai o secunda in apa rece si bine stoarsa in pumni, cu ceapa taiata
marunt si calita, un minut, cu 2 linguri de untdelemn si usturoiul taiat marunt.
La tocatura se adauga oul crud, 1/2 lingurita cu sare fina, un virf ascutit cu
piper, o lingurita cu virf de marar sau patrunjel taiat marunt sii se amesteca
bine.Se ia cite o lingurita cu virf din compozitie, se pune pe o foaie de
nailon, presarata cu o lingurita cu virf de faina, se trece bine prin faina si i
se da forma rotunda de bila.Se asaza una linga alta, pe foaia de nailon;vor
rezulta 14-15 bucati.Se unge bine cu 2 linguri de untdelemn, o cratita de 1 1/2
l, se asaza in ea chiftele (bilele) neinghesuite, una linga alta care, apoi, se
stropesc bine cu 3 linguri de untdelem si se dau la cuptor descoperite, 30-40
minute , la foc moderat ca sa nu se friga si sa se rumeneasca putin la
suprafata.Dupa aceea, sucul de rosii se dilueaza ca sa fie potrivit de acru si
se toarna peste chiftele, cit sa le cuprinda.Chiftelele se ridica putin cu
virful cutitului ca sa se desprinda de cratita si ca sosul sa intre si sub
ele.In sos se adauga o foaie de dafin, un virf de cutit cu ienibahar, marar sau
patrunjel atiat marunt si sare, dupa gust.Se lasa la cuptor 15 minute, ca sa se
formeze sosul si sa se ridice untdelemnul.Se servesc calde cu piure de
cartofi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu