duminică, 3 aprilie 2011

Taurul - "Familia mea este inima mea!"

Sugarul Taur doreste chiar din prima clipă a sosirii sale pe Pământ să aibă permanent parte de calm, sigurantă si armonie. Fire comodă, învată să sadă, să se târască, apoi să meargă ceva mai târziu decât nativii din alte semne.

Viata afectivă a sugarului Taur necesită stabilitate si gingăsie: mesele, băile, plimbările să se deruleze mereu în aceeasi ordine, în acelasi ambient, cu mult calm, în liniste si cu aceleasi persoane. Orice tip de agitatie, schimbare bruscă (zgomot, atitudine), îl sperie foarte tare si nu-si revine din criza de plâns decât după mult timp. Ca să se simtă bine, are nevoie de multe mângâieri, hrană care-i face plăcere, îmbrăcăminte curată, moale si parfumată, jucării plăcut colorate si muzicale.

Copilul Taur este lent în miscare si vorbă. Ca orice copil, îi place să descopere lumea încojurătoare, dar în ritmul si felul său: încet si prudent. Analizează îndelung, iar dacă noile descoperiri i-au creat neplăceri, le va evita pe viitor. Părintii trebuie să stie că o nouă jucărie nu va fi primită cu mare entuziasm, ci cu suspiciune, iar aceasta va zace mult timp neatinsă într-un colt, acolo unde a fost asezată din prima clipă, până când va deveni destul de "veche" si "obisnuită" ca să fie luată de acolo si băgată în seamă, si fără să fie desfăcută bucăti.

Când se joacă cu ceilalti copii, micutul se simte mai bine în compania celor care se joacă cu nisipul si pământul argilos.
Dacă nu are această companie, nu-i nici o problemă. Este capabil să stea ore în sir, chiar si singur, fără companie, si să construiască castele si orase frumos ornate cu frunze, crengute si pietricele sau scoici. În caz de nevoie se multumeste si cu plastelină... în cantitate cât mai mare.

Prescolarul Taur, fie fată sau băiat, nu este un "vorbăret" si nu se împrieteneste repede cu cei de vârsta sa, preferă compania celor mai în vârstă, deseori numai a adultilor, si în mod activ: să dea o mână de ajutor fie în bucătărie, grădină sau atelier. Acestia însă trebuie să aibă grijă să fie consecventi: dacă astăzi îi permit sau îi interzic ceva, a doua zi să nu creeze alte reguli. De altfel, pentru echilibrul său, acest prescolar are nevoie de stabilitate, de un program de viată organizat, dar fără constrângere, duritate si violentă.

Ocaziile festive (diverse serbări, sărbători) devin mai putin stresante în compania persoanelor cunoscute si dacă se derulează într-o atmosferă calmă, fără izbucniri zgomotoase. Fie că aceste petreceri au loc acasă sau în afara ei, micutul se simte foarte bine într-un loc retras cu jucăria sa preferată, alături de mâncărurile preferate, care ar fi bine să nu fie în prea mare cantitate, chiar dacă sunt îmbietoare. Mai târziu, ca adult, acest nativ va deveni "centrul" întrunirilor periodice de familie, pregătite în prealabil, din timp.

Scolarul Taur. Studios si consecvent, se acomodează greu cu orice fel de schimbare din viata sa de scolar. Orice noutate este primită cu suspiciune, mai ales dacă nu are baze solide sau nu va rezulta ceva practic, palpabil. El este copilul care pune la grea încercare si îi exasperează pe educatori cu întrebarea "de ce...?", pentru că nu se lasă până când nu primeste răspunsuri clare si logice.

Acest scolar nu poate fi zorit în nici un fel si nici stimulat prin comparatii - "fă-ti repede lectiile", "eu la vârsta ta scriam mai frumos", "colegul tău stie mai multe poezii", "altii cum pot să aibă numai note bune si tu nu?", "tu esti mai talentat decât..." - pentru că această abordare îl va stimula gresit: se va încăpătâna si va deveni si mai lent, chiar până la abandonarea dorintei de a mai face ceva. În activitătile cotidiene specifice vârstei sale trebuie lăsat să-si dezvolte pasiunea sa pentru artă si estetică.

Pentru că are răbdarea si tenacitatea necesară, este scolarul care nu face nimic fără vreo motivatie exclusiv lăuntrică. Dacă este interesat de un domeniu anume si încurajat pe parcurs de rezultatele obtinute, el va continua să înainteze pas cu pas până la împlinire. Atentie însă de cum si cât îl încurajati, nu exagerati, pentru că simte foarte bine ce este adevăr si ce este fals.

Predispus comoditătii, gustul pentru miscare, (alături de gustul pentru mâncare), atât de necesară pentru echilibru, îl va căpăta mai întâi prin excursii în zone linistite în compania celor dragi, unde poate fi admirată pe-ndelete frumusetea naturii si savurată prin mersul descult în iarbă, fără grabă. Apoi, revizitarea acelor locuri unde a avut amintiri frumoase îl va face să-si dorească retrăirea stării de multumire interioară si îl va impulsiona pentru o nouă excursie, poate, în timp, si în alte locuri.

Camera sa, sau spatiul din încăperea în care locuieste împreună cu altii, va reflecta întocmai statornicia si armonia oferite de energia semnului al cărui nativ este: nu suportă ca altcineva să-i reamenajeze mereu camera sau locul din cameră, acea stabilitate conferită prin culori, forme, sunete si parfumuri, rezonanta vitală cu inima sa.

Adolescentul Taur apreciază prieteniile solide, el însusi fiind un prieten pe care te poti baza până la sfârsitul vietii. De obicei, prieteniile sale, putine ca număr de persoane, sunt cei de care se apropie si îi alege, fără grabă si în mod firesc, din motivatie lăuntrică, evitând prieteniile fortate sau impuse de altii.

Acest adolescent serios si profund, dar totodată gingas si vesel, niciodată nu-si va părăsi prietenii, indiferent de situatii si de ce părere au altii despre acestia.

Fiind vorba de un reprezentant al Pământului, îsi va parcurge drumul ales în ritmul său, lent, dar sustinut, dăruindu-se în întregime, chiar si prin profesia aleasă, vietii care-l tine în viată: familia.

Niciun comentariu: