vineri, 5 decembrie 2008

Dureri pe care nu trebuie sa le ignori

Barbatii au o mindrie a lor, care le spune sa suporte durerea, sa stringa din dinti si sa mearga mai departe.Asta e un lucru bun, in majoritatea situatiilor, pentru ca altfel n-am mai duce nimic la bun sfirsit. Dar exista cazuri in care mindria asta iti poate aduce chiar tie sfirsitul. Asta a patit reporterul NBC, David Bloom.

In timp ce se afla intr-un vehicul blindat si transmitea stiri despre razboiul din Irak, a simtit o durere in spatele genunchiului. Se pare ca a cerut asistenta medicala prin telefon, dar a decis sa nu urmeze sfatul primit (adica "Mergi la un doctor"). A luat citeva aspirine si a continuat sa munceasca. Trei zile mai tirziu, Bloom a murit de embolie pulmonara cauzata de o tromboza venoasa profunda. Avea 39 de ani. Durerea ignorata de Bloom e una dintre cele 7 pe care nici un barbat n-ar trebui sa le treaca cu vederea. Nu exista loc de negociere.

Durere subita in vintre

Nu e la fel de cumplita ca o lovitura in testicule, dar nici departe nu e. Uneori e insotita de umflaturi.

Afectiunea

Poate fi o torsiune testiculara. in mod normal, testiculele sint legate de corp prin intermediul conductelor spermatice (care intra in abdomen) si prin legaturile de tesut atate linga scrot. Legaturi care lipsesc in situatia in care ai un defect congenital destul de intilnit. Asta duce la rasucirea unei conducte spermatice, situatie in care singele nu mai ajunge la testicul. "Daca detectezi torsiunea in 4-6 ore, poti salva testiculul", spune dr. Jon Pryor, urolog la Universitatea din Minnesota. "Dar daca trece o zi, exista mari sanse sa-l pierzi." O alta cauza a durerii din pantaloni poate fi infectia epididimului, locul unde se pastreaza sperma.

Diagnosticul

O examinare medicala, urmata de investigarea cu ultrasunete. Antibioticele pot ingenunchea o infectie. Iar daca testiculele tale danseaza twist, chirurgul poate indrepta coarda. Apoi va construi legaturi artificiale cu citeva cusaturi linga scrot.

Durere cumplita de spate

La fel cu cea pe care o poti simti atunci cind incerci sa muti din loc un sifonier. Dar de data asta, remediile traditionale (caldura, odihna, analgezice) nu mai functioneaza.

Afectiunea

"Daca nu e cauzata de efortul fizic, durerea de spate care apare subit poate indica existenta unui anevrism", spune dr. Sigfried Kra, profesor asociat la Facultatea de Medicina a Universitatii Yale. Cel mai periculos e anevrismul aortic abdominal, adica slabirea aortei deasupra rinichilor. Nu-ti face griji, durerea va scadea imediat ce principala artera din corpul tau va exploda. O ipoteza mai putin infricosatoare este piatra la rinichi. Durerea tine mai mult, dar iti doresti sa fi murit.

Diagnosticul

O tomografie intravenoasa cu substanta de contrast radioopaca va dezvalui marimea si forma anevrismului. Dupa ce i se cunosc dimensiunile, poate fi tratat cu medicamente pentru tensiune sau printr-o grefa sintetica implantata chirurgical.

Durere persistenta in picior

O durere siciitoare in partea superioara a piciorului sau in zona tibiei, care se agraveaza in timpul exercitiului fizic si care nu reactioneaza la ibuprofen si paracetamol.

Afectiunea

Probabil e vorba de o fractura de stres. Oasele, la fel ca si celelalte tesuturi din corpul tau, se regenereaza continuu. "Dar daca te antrenezi foarte tare si osul n-are timp sa se vindece, poate aparea o fractura de stres", explica dr. Andrew Feldman, medicul echipei de hochei New York Rangers. Osul poate ramine slabit pentru tot restul vietii.

Diagnosticul

Substanta de contrast detecteaza fracturile la radiografie. Vei fi sfatuit sa nu mai alergi pina cind se vindeca osul. in cel mai rau caz, vei sta in ghips pentru citeva saptamini.

Durere ascutita in abdomen

Simti ca te inteapa stomacul, ca te chinuie burta, ca-ti bolborosesc intestinele... dar nu stii cine a declansat atacul.

Afectiunea

Prin urmare, trebuie sa gasesti vinovatul. Zona dintre coaste si solduri e plina de organe, asa ca durerea poate fi un simptom al apendicitei, al pancreatitei sau al intamarii vezicii biliare. Cauza e aceeasi in toate cele trei cazuri: ceva a blocat organul respectiv, putind cauza o infectie fatala. Explozia unui organ te poate omori. Du-te la doctor inainte ca asta sa se intimple.

Diagnosticul

Daca durerea e in dreapta jos, iar numarul globulelor albe e in crestere, probabil e vorba de apendicita (asta presupune sa faci operatie pentru indepartarea apendicelui). O durere in partea superioara a abdomenului insotita de aceeasi crestere a numarului de leucocite ar putea semnifica o intamatie a vezicii biliare (poti sa-ti iei adio de la ea). Iar daca te doare sub stern si ai un nivel ridicat al unor enzime, vinovatul poate purta numele de pancreatita. Pancreasul ramine pe loc, dar calculii biliari care blocheaza functionarea sa corecta trebuie eliminati. si e posibil sa fie necesara si indepartarea vezicii biliare.

Niciun comentariu: