duminică, 7 aprilie 2013

Einstein avea dreptate! Timpul se scurge diferit la altitudini diferite





A durat un secol, dar oamenii de stiinta au confirmat, in sfarsit, teoriile lui Einstein: timpul trece, intr-adevar, mai repede la altitudini mai mari.
In cadrul unui experiment inedit, realizat cu ajutorul celor mai precise ceasuri atomice inventate vreodata, cercetatorii au demonstrat ca dispozitivele de masurare a timpului isi accelereaza ritmul atunci cand sunt ridicate fie si la numai 30 de centimetri de sol.

Desigur, fluctuatia este insesizabila la nivelul perceptiei umane. Cei care isi inchipuie ca, petrecandu-si viata intr-un beci, vor trai mai mult, ar trebui sa stie ca efectul este atat de marunt, incat diferenta de nivel ar adauga doar 90 de miliardimi de secunda unei durate de viata de 79 de ani.

Totusi, extraordinarul experiment valideaza una dintre cele mai bizare consecinte ale teoriilor emise de Albert Einstein, cel care a afirmat ca timpul este relativ. Conform Teoriei Generale a Relativitatii, aparuta in 1907, ceasurile functioneaza mai repede la altitudini mai mari, deoarece
intampina o forta gravitationala redusa comparativ cu cea exercitata la suprafata Pamantului.

Fenomenul, denumit dilatare gravitationala a timpului, a fost demonstrat prin plasarea unor ceasuri atomice in avioane cu reactie, ridicate la mari altitudini. Conform predictiei lui Einstein, aceste ceasuri au mers mai repede decat cele lasate la sol. Aparatele folosite in experiment sunt atat de exacte incat capata o eroare de sub o secunda, in plus sau in minus, o data la 3,7 milioane de ani.

Sursa: Dailymail

Niciun comentariu: