sâmbătă, 11 august 2012

CURIOZITĂŢI ALIMENTARE


Ciocolata, ale cărei efecte pozitive cardiovasculare au fost deja demonstrate, este benefică şi pentru creier, pentru că îmbunătăţeşte circulaţia sangvină cerebrală, este rezultatul a două studii prezentate de medicii americani.
Substanţa antioxidantă conţinută de boabele de cacao a crescut semnificativ fluxul sangvin în creier, şi acest lucru este benefic în tratarea persoanelor în vârstă care au suferit mici atacuri cerebrale şi suferă de demenţă. Trei ceşti de cacao zilnic vă feresc de hipertensiune arterială şi pierderea memoriei.

 



Dieta alimentară bogată în fibre (30 de grame zilnic) reduce la jumătate riscul de apariţie a cancerului la sân, este concluzia unui studiu realizat de cercetătorii britanici şi publicat în „International Journal of Epidemiology”. Fibrele alimentare, prezente în pâine, cereale integrale, dar şi în legume şi fructe, protejează femeile tinere împotriva cancerului la sân, dar nu are efect în cazul celor aflate la menopauză. Printre posibilele explicaţii se numără faptul că alimentele cu conţinut mare de fibre sunt bogate în vitamine, zinc şi antioxidanţi. O a doua explicaţie este faptul că acestea controlează glicemia, variaţiile de nivel de zahăr în sânge putând provoca apariţia cancerului. Cea de-a treia explicaţie este că fibrele reduc nivelul hormonilor la femeile tinere.

 


Dacă sunteţi adepţii consumului de pește de trei ori pe săptămână, aveţi mari şanse să nu vă îmbolnăviţi de cancer. Un studiu publicat în „Internaţional Journal of Cancer” confirmă efectele preventive ale peştelui gras, bogat în omega-3, asupra cancerului de prostată. Două mii de persoane atinse de această teribilă maladie au fost întrebate despre obiceiurile lor alimentare, răspunsurile lor fiind comparate cu cele ale unui grup etalon. Studiul a demonstrat că omega-3 micşorează riscul apariţiei acestui tip de cancer cu 43%. Dar nu doar peştele este responsabil de această diferenţă. Există şi un aspect genetic  deoarece purtătorii genei COX-2 beneficiază, în totalitate, de efectele protectoare ale peştelui gras.

 


Adăugarea de lapte în ceai poate distruge calitatea acestuia de a ne proteja împotriva bolilor cardiovasculare. Acesta este rezultatul unui studiu german care a demonstrat că ceaiul negru, băut frecvent, păstrează pereţii arterelor sănătoşi şi menţine tensiunea constantă . Însă caseina, o proteină din lapte, anulează efectul benefic al oxidului nitric, substanţa din ceai care ameliorează dilaterea vaselor de sânge, sunt concluziile cercetătorilor, publicate în European Heart Journal.

 


Cafeaua reduce cu 60 % riscul de apariţie a diabetului de tip 2, mai ales la persoanele care au în familie suferinzi de această boală. Acest lucru a fost demonstrat în urma unui studiu californian asupra a 200.000 persoane. Chiar şi persoanele care au băut cafea, dar s-au oprit, au risc scăzut faţă de cele care nu au băut niciodată. Diabetul de tip 2 sau diabetul vârstei adulte, cum mai este numit, nu se vindecă fără modificarea stilului de alimentaţie. Nu se ştie exact care din substanţele componente ale cafelei are acest efect, dar se pare că nu cofeina. Cercetătorii susţin că este prea devreme să recomande diabeticilor să bea cafea în chip de medicament, mai ales că mai mult de două ceşti de cafea pe zi provoacă insomnii şi aritmii cardiace.

Niciun comentariu: