sâmbătă, 3 septembrie 2011

De ce tinerii devin mitocani?


Expertii americani se vad nevoiti sa gaseasca un raspuns cat mai cuprinzator intrebarii de mai sus, dupa ce o tanara imigranta irlandeza si-a pus capat zilelor acuzand ca era batjocorita si agresata zilnic la scoala.

Povestea lui Phoebe Prince, o tanara irlandeza in varsta de 15 ani care, conform procurorilor americani, s-a sinucis deoarece nu mai putea suporta batjocura noilor colegi de scoala, a readus in atentia opiniei publice cruzimea si rautatea noilor generatii de tineri. Incidentul nu este deloc unul singular, in decursul lunii ianuarie a anului curent, pe teritoriul american inregistrandu-se nu mai putin de 9 cazuri in care tineri adolescenti au fost panditi dupa ore, urmariti, batuti la scoala, batjocoriti in public de colegi, doua fete fiind chiar violate in incinta liceului. Mai multi psiho-sociolologi, etologi si cercetatori de prestigiu au incercat sa explice noul val de violenta si cruzime din randul adolescentilor americani.

"Se pare ca
violenta exercitata asupra celor mai slabi sau a fetelor, ofera tinerilor o senzatie de putere asemanatoare betiei, care da, in timp, dependenta. In acelasi timp, cruzimea asigura un statut superior in cadrul gastii de care apartine tanarul golan", este de parere John Hopkins din cadrul Universitatii Bloomberg din Baltimore.

"Simplul motiv pentru care unii tineri isi bat si terorizeaza colegii, este acela ca au putere asupra celor slabi, iar ei simt instinctiv asta si abuzeaza de ceilalti cu prima ocazie. Motivul pentru care golanasii acestia persevereaza in ticalosii, este acela ca deseori scapa fara prea mari probleme ulterioare - nici scoala , nici parintii sau societatea nu se straduiesc sa-i pedepseasca pe masura faptelor lor. De fapt, nimeni nu le atrage atentia ca se comporta gresit, iar cand tinerii nu primesc o lectie pe masura, ei cred in sinea lor ca totul este OK, ca asa este normal sa decurga lucrurile", afirma Marlene Snyder, Director de Dezvoltare in cadrul Programului Olweus de Prevenire a Delicventei Juvenile.


"Cea mai mare greseala pe care societatea americana a acceptat-o zeci de ani, este prejudecata conform careia tinerii derbedei devin violenti cu cei din jur deoarece ar fi chipurile complexati sau se urasc pe sine din diferite motive. Total gresit! Toate studiile de ultima ora dovedesc ca golanii se simt foarte bine in pielea lor si au un auto-respect mai mare decat cel al oamenilor obisnuiti. In plus, tinerii violenti sunt constienti ca au o charisma in jurul lor, charisma de care se folosesc pentru a-si atrage cat mai multi admiratori" afirma la randul ei, Dorothy Espelage, psiholog in cadrul Universitatii din Illinois.


Sursa:
DiscoveryNews


Niciun comentariu: