sâmbătă, 6 august 2011

GINSENG


Una dintre numeroasele profetii sumbre facute la cumpana dintre milenii este aceea ca secolul care va urma va fi bantuit de epidemii. Nici nu s-a sfarsit bine primul an al acestui nou veac si afirmatia pare sa se adevereasca. Miliardele de locuitori ai Terrei, indiferent de varsta, incep sa dea semne de oboseala, gripele sunt tot mai frecvente si cu tot mai multe complicatii, la fel si bronsitele, precum si temuta tuberculoza, care da semne de revenire in forta. De curand, a aparut amenintarea armei biologice, a temutului antrax si a altor cateva zeci de boli fatale. Adaugam la toate acestea cumplita explozie de cancere si leucemii si obtinem un tablou care trebuie sa ne dea serios de gandit. Farmaciile sunt pline de reclame optimiste, care ne asigura ca raceala si, in general, toate bolile pot fi invinse cu medicamentul X, produs de un celebru concern, dar oamenii isi dau tot mai mult seama ca nu este chiar asa. Campionul luptei cu aceste boli necrutatore nu sunt drogurile chimice, ci enigmaticul sistem imunitar al fiecaruia dintre noi. Orice om are in fiecare moment intre 100 si 1000 de celule canceroase in organism, precum si diferiti microbi care ar fi fatali, daca nu ar fi “tinuti la respect” de catre sistemul imunitar. Acest sistem, format din “armate” de milioane de celule specializate, are practic solutii pentru orice agresiune din exterior si din interior, cu conditia sa nu fie perturbat. Or, in conditiile unei poluari fara precedent, a schimbarilor climatice, a alimentatiei chimizate mult peste limitele admisibile, precum si a stresului psihic tot mai puternic, capacitatea de lupta a sistemului imunitar scade dramatic. Refacerea mijloacelor noastre naturale de aparare este de fapt cheia sanatatii, si nu uciderea microbilor si biciuirea organismului cu medicamente si vitamine sintetice.
Poate parea greu de crezut, dar problema aceasta a imunitatii nu este deloc noua. Medicinile extrem-orientale intuiau existenta sistemului imunitar inca de acum cateva mii de ani. Chiar mai mult, exista remedii de stimulare a imunitatii, cunoscute si folosite de mii de ani. Odinioara, aceste remedii erau apanajul aristocratiei si al varfurilor religioase si culturale din tarile de origine, adica India si China. In prezent, ele au inceput sa fie dezvaluite, fiind absorbite cu o adevarata lacomie de pietele occidentale, satule de droguri chimice. Va prezentam, in continuare, cateva din cele mai importante metode de intarire a imunitatii, practicate de medicina naturista din Orient.

MEDICINA CHINEZA

Mai in gluma, mai in serios, se spune ca medicina chineza da in ultimii ani adevarate cosmaruri celor care s-au imbogatit cu medicamentele si terapiile alopate. De ce? Pentru ca are un arsenal de sute de remedii, testate nu de zeci, ci de mii de ani, remedii la preturi accesibile, care fac furori in lumea civilizata. Depresia, apatia, stresul, caderile imunitare, toate isi au leacul in meticuloasele retetare chineze. La noi in tara se folosesc inca foarte putine plante din “arsenalul chinez”, care abia a inceput sa patrunda pe pietele est-europene. Asa ca va vom prezenta doar doua remedii mai cunoscute, care se gasesc acum in farmaciile noastre:

O planta-mister - GINSENG

Mic istoric

Inca in urma cu 2000 de ani, in China se credea ca ginsengul are forta spirituala de a imblanzi animalele, de a linisti sufletul, de a impulsiona gandirea si de a domoli spaimele. Totodata, el intarea sistemul imunitar si impiedica instalarea depresiilor. Si in China de astazi, virtutile ginsengului sunt pretuite si laudate, planta fiind folosita ca un medicament bun la toate si, mai ales, ca afrodisiac.
Dupa cum spuneam inainte, Occidentul a facut si el din ginseng un mijloc de vindecare extrem de pretuit si de raspandit. Este una din cele mai folosite plante din lume (anual, sunt vandute in lume sute de tone, produse in peste 50 de tari), desi, paradoxal, si unul din cel mai putin cunoscute. Se presupune ca el prelungeste viata, ca stimuleaza virilitatea, energia si capacitatea de lupta cu boala, desi principiul actiunilor sale ramane un secret.
Ginsengul este un mic arbust, cu aroma dulceaga, care creste in Nordul Americii si in Asia. Planta are nevoie intre 5-7 ani, pentru ca radacinile ei (cu forme bizare, aproape omenesti) sa devina suficient de puternice. Dupa recoltare, radacina e macinata sau rasa, fiind transformata in pulbere, ceaiuri, tablete, extracte si preparate cosmetice.
Ginsengul din Asia, (Pana schinseng) apartine familiei Araliaceae. Ginsengul american se numeste in limba latina Panax quinquefolius. “Panax” vine din limba greaca, de la zeita Panacea, despre care se spunea ca vindeca toate bolile. Astazi, ginsengul e cultivat pe suprafete intinse, fiind campionul produselor de export din China si din Coreea. Se spune, de altfel, ca ginsengul american (ambalat la Hong Kong) nu se compara ca efect cu ginsengul chinezesc.
In afara celor doua soiuri, pe piata circula si un ginseng numit Radacina de taiga (Eleutherococcus senticosus), extrem de folosit in Rusia, unde li se prescrie pacientilor aflati in convalescenta, bolnavilor de stres si de anemie. In functie de preferintele dvs., atunci cand cumparati preparate farmaceutice din ginseng, cititi cu atentie notita pe care este de obicei indicata tara de origine a produsului.
Ginsengul in Romania
Sa revenim la tema articolului de astazi: sistemul imunitar. Sub actiunea ginsengului, capacitatea de aparare a organismului creste rapid, infectiile dau inapoi de la sine, convalescenta este mai scurta, sensibilitatea la stres se reduce, in timp ce puterea de munca sporeste. La venirea anotimpului rece, o cura de 10-20 de zile cu aceasta planta tine la distanta suparatorul guturai si temuta gripa. Dar cu toate acestea, pana astazi nu s-a descoperit nici un principiu activ, nici o substanta care sa-i explice minunatele insusiri. Doar electrografiile (fotografii care pun in evidenta misterioasa aura a organismelor vii) au aratat ceva semnificativ: adevarate explozii de energie, in jurul fiecarei radacini de ginseng. Sa actioneze ginsengul asupra corpului energetic, corp studiat in amanunt de medicii acupunctori chinezi, care, in viziunea lor, este principalul responsabil de starea de sanatate sau de boala? Deocamdata, alta explicatie plauzibila a actiunii sale nu se cunoaste. Cert este ca ginsengul este extrem de eficient.
In farmaciile si magazinele naturiste din Romania, ginsengul se gaseste in mai mult de 20 de forme. Iata in continuare cateva din cele mai eficiente produse pe baza de ginseng:
- Ceaiuri si capsule VITAGINS si GINSENG C, produse de Laboratoarele Medica - o ingenioasa combinatie de fructe de padure vitaminizante si ginseng, special facuta pentru intarirea imunitatii si adaptarea la vicisitudinile anotimpului rece.
- Fiole GINSENG si GINSENG ROYAL JELLY - extracte de ginseng, respectiv de ginseng si laptisor de matca, produse in China, recomandate mai ales convalescentilor si persoanelor in etate.
- Pastile GINSENG, GINSAVIT si V2 PLUS - toate produse de “Pharco Pharmaceuticals” - sunt combinatii de ginseng, minerale si vitamine, destinate persoanelor convalescente, cu avitaminoza sau diferite carente de minerale.
Cura cu ginseng dureaza minimum 10 zile, timp in care se administreaza in jur de 1 g de radacina pe zi, pentru un adult. Este indicata atat pentru persoanele sanatoase, cu efect profilactic, cat si pentru persoanele care se confrunta deja cu boala. Persoanele cu deficit de imunitate datorat convalescentei, varstei inaintate, anumitor boli cronice, vor repeta cura de ginseng o data pe luna. In general, efectul ginsengului (tradus prin cresterea vitalitatii, a puterii de munca, eliminarea apatiei si indispozitiei) se resimte la 10 zile dupa inceperea unei cure.

Administrarea ginsengului

Nu depasiti niciodata 1 gram de ginseng pe zi! Planta contine substante care pot activa hormonii feminini. S-au semnalat cazuri in care femeilor de peste 70 de ani, care au abuzat de ginseng, le-a revenit ciclul menstrual. De asemenea, excesul de ginseng (peste 3 g/zi) produce insomnie, nervozitate, depresii, diaree si eruptii pe piele.
Trecute in categoria suplimentelor alimentare, diferitele forme de comercializare a plantei au indicatiile de folosire vag precizate, drept pentru care am considerat necesar sa va atragem atentia asupra limitei acceptate: 1 gram.

SCOARTA DE CHINA

Paradoxal, scoarta de China este originara din... Bolivia si Peru, chinezilor revenindu-le meritul de a o fi adoptat si de a-i fi pus in valoare extraordinarele proprietati. Inainte de a fi fost descoperite antibioticele, scoarta de China (celebra chinina) era singurul remediu capabil sa lupte cu succes impotriva ucigatoarelor boli infectioase din zona tropicala. Dupa trecerea perioadei de glorie a antibioticelor, oamenii de stiinta si-au dat seama ca aceasta scoarta este mult mai mult decat o “substanta de omorat microbi”. Ea este un stimulent imunitar extrem de complex: pe de o parte, activeaza anumite celule specializate in lupta contra infectiilor, pe de alta parte, ordoneaza aproape toate functiile vitale ale organismului. Ea normalizeaza activitatea nervoasa (de unde si un efect de combatere a stresului extrem de eficient), regleaza activitatea cardiaca, dilata vasele de sange, scade febra, invioreaza apetitul si reda tonusul. Este un remediu exceptional in racelile cu evolutie galopanta, in gripa, in bolile infectioase recidivante, care apar pe fondul suprasolicitarii sau al depresiei.
Deocamdata, aceasta scoarta miraculoasa o gasiti la noi in tara “ascunsa” intr-un singur remediu: ALFA TONIC CU GINSENG, produs de clujenii de la “Plantextrakt”, care contine alaturi de ginseng si alfa-alfa (o planta antistres extrem de eficienta) si aceasta scoarta de China (Chinchona succiriba). O cura cu acest preparat, pentru a fi eficienta, dureaza minimum patru saptamani, fiind recomandata deopotriva copiilor si adultilor.

Niciun comentariu: