sâmbătă, 2 iulie 2011

Numele adevarate ale unor mari staruri de la Hollywood

Actorul Michael J. Fox, care a împlinit 50 de ani în 9 iunie 2011 se numește de fapt Michael Andrew Fox, iar inițiala J. a numelui din mijloc și-a inventat-o singur. Fox a luat această decizie când a trebuit să se înscrie în Breasla Actorilor de Film (SAG) din SUA și a vrut să se diferențieze de un alt actor listat drept Michael Fox. Actorul premiat cu patru Globuri de Aur e cunoscut pentru serialelel “Family Ties” şi “Spin City” şi pentru franciza “Back to the Future“. În anii 1990, Michael J. Fox a fost diagnosticat cu simptome timpurii de Parkinson, când filma “Doc Hollywood” şi ca urmare a început să bea peste măsură. După o perioadă a căutat ajutor, s-a lăsat de alcool, iar în 1998 şi-a făcut public diagnosticul şi a înfiinţat o fundaţie ce îi poartă numele pentru a promova finanţarea cercetărilor medicale în domeniul Parkinsonului, pentru a găsi tratament. La începutul anilor 2000 el a lucrat mai cu seamă ca actor care dă voce personajelor, iar cel mai cunoscut proiect al său e “Stuart Little“. Cel mai recent, el a apărut anul acesta în trei episoade din serialul “The Good Wife“, în rolul personajului Louis Canning.

Schimbarea pe care a făcut-o vedeta din “Back To The Future” este însă minoră, față de modificările de nume ce se obișnuiesc la Hollywood, căci actorii vor să-și facă numele să sune mai simplu, mai puțin etnic sau pur și simplu să aibă o rezonanță frumoasă. Unii dintre oamenii celebri se numeau de fapt Archibald, Ilynea, Betty Joan sau Krishna.

Numele adevărat al actriței Rita Hayworth e Margarita Carmen Cansino. Hayworth a fost una dintre cele mai mari celebrităţi din SUA anilor 1940, menţionată pe lista realizată de American Film Institute. Ea a jucat în peste 60 de filme pe parcursul a 37 de ani, dintre care cel mai fermecător e filmul noir “Gilda”, din 1946, în care se spune că sex-appeal-ul actriţei e cel mai puternic.

Actriţa spunea că singurele filme dintre ale ei pe care le poate vedea fără să râdă sunt musicalurile alături de Fred Astaire. Margarita Carmen Cansino era fiica unui dansator spaniol de flamenco şi a unei fete din Corul Ziegfrid din Paris, cu descendenţi englezi şi irlandezi. Dansul i-a adus o carieră şi în cele din urmă a purtat-o la Hollywood, unde a primit mulţi ani roluri stereotipe pentru hispanici. Apoi, actriţa a început să facă tratamente dureroase cu electroliză pentru a-şi lăţi fruntea şi a-şi accentua linia părului, iar după ce s-a vopsit roşcată şi şi-a schimbat numele în Rita Hayworth, a devenit un mega-star.

Rita Hayworth in 1948

Părinții l-au botezat la naștere Archibald Alec Leach pe Cary Grant. Actorul britanic a răspuns cândva unui intervievator care a spus “Oricine ar vrea să fie Cary Grant” cu replica “La fel şi eu”. El e cunoscut pentru “North by Northwest“, “Charade”, “His Girl Friday” şi “Notorious” de Alfred Hitchcock, cu Ingrid Bergman. După succes pe Broadway, ca actor de comedie, Archibald Leach a ajuns în 1931 la Hollywood, unde şefii de la Paramount i-au impus să-şi schimbe numele. Actorul jucase deja un personaj pe nume Cary şi a ales “Cary Grant” fiindcă avea aceleaşi iniţiale cu ale altor doi mari actori – Clark Gable şi Gary Cooper. Grant a refuzat rolul lui James Bond din “Dr. No“, fiindcă s-a simţit prea bătrân pentru acea partitură – avea 58 de ani. În 1995, revista Empire l-a încadrat pe locul 22 în topul celor mai sexi celebrităţi din istoria filmului.

Cary Grant

Gerardo Antonio Estevez e numele adevărat al lui Martin Sheen, iar fiul său, Charlie Sheen, se numește în buletin Carlos Irwin Estevez. Martin Sheen s-a născut în statul american Ohio, ambii părinţi fiind imigranţi. Tatăl, un muncitor de la fabrică ce se ocupa cu inspecţia utilajelor, era venit în America din Parderrubias, Spania, iar mama sa venise din Borrisokane, Irlanda. Martin mai are opt fraţi şi o soră. El şi-a creat numele de scenă dintr-o combinaţie între un regizor de la CBS, Robert Dale Martin şi un arhiepiscop care apărea la televizor, Fulton J. Sheen.

“Oridecâte ori eram sunat pentru un interviu, fie că era vorba de un job sau doar de o întâlnire, după ce le spuneam numele meu, apărea o ezitare, iar după ce ajungeam acolo, oferta nu mai exista. M-am gândit că mi-e oricum destul de greu să primesc roluri, aşa că l-am inventat pe Martin Sheen. Oficial, sunt tot Estevez. Nu îl voi schimba niciodată în acte. Am început să folosesc numele Sheen, gândindu-mă să încerc, dar până să mă dezmeticesc bine deja făceam bani din asta şi era cunoscut. De fapt, unul dintre marile mele regrete e că nu am păstrat numele ce mi-a fost dat. Ştiu că l-a deranjat pe tata”, a spus Martin Sheen într-un interviu din 2003 pentru Inside the Actors Studio.

Martin Sheen si fiul sau, Charlie Sheen

Demi Moore, una dintre actrițele cu cele mai frumoase nume se numește de fapt Demi Gene Guynes. Ea şi-a folosit numai primul prenume, iar de numele de familie, care îi amintea de o copilărie grea şi plină de probleme, a scăpat la 17 ani, când s-a căsătorit cu solistul Freddy Moore, de care a divorţat mai apoi, dar i-a păstrat numele. În acte, actriţa a preluat numele de familie a lui Ashton Kutcher, cu care s-a căsătorit în 2005, dar continuă să folosească numele Demi Moore în viaţa ei profesională. Anul acesta, Demi are lansate trei proiecte “Another Happy Day” în regia lui Sam Levinson, thrillerul “Margin Call” de J.D. Chandor şi comedia “LOL” despre felul în care oamenii se conectează prin internet.

Demi Moore

Celebrul actor din filme cu acțiunea în Vestul Sălbatic, John Wayne, avea un prenume care nu i s-ar fi potrivit rolurilor de dur – Marion; Marion Robert Morrison fiind numele lui întreg. Actor, regizor şi producător, el a devenit simbolul masculinităţii necizelate şi a rămas în istoria filmului cu timbrul său vocal, mersul distinctiv şi statura. În 1999, Institutul American de Film (AFI) l-a numit pe Wayne pe locul nouă între cele mai mari staruri din toate timpurile. Actorul a rămas la scurt timp după naştere fără prenumele Robert fiindcă părinţii au decis să îl dea următorului fiu. În adolescenţă avea porecla Duke, iar în primul său film, “Words and Music”, din 1929, apare menţionat ca Duke Morrison. Când i-a fost dat numele de scenă, actorul nici nu a fost prezent la discuţie. Regizorul Raoul Walsh, care îl distribuise pe actor în “The Big Trail” a propus numele Anthony Wayne, după generalul de război Anthony “Cel Nebun” Wayne, dar şeful studiourilor Fox a protestat că numele are o rezonanţă “prea italiană” aşa că a doua propunere a fost clasicul “John”. Ca urmare a schimbării numelui, John Wayne a primit o mărire de salariu, la 105 dolari pe săptămână.

John Wayne

Cântăreața Tina Turner s-a numit, înainte de cariera ei fulminantă, Mae Bullock. Deși Sandra Bullock și-a făcut numele de familie celebru, Tina Turner a preferat să renunțe la el, în favoarea numelui de după căsătorie. Sugestia de a-şi schimba numele a venit de la Ike Turner, cântăreţul şi soţul abuziv al artistei, de care ea a divorţat în cele din urmă, iar după divorţ, de la 40 de ani, s-a reinventat şi a devenit un mega-star. Tina Turner are o carieră ce se întinde peste cinci decenii, ce se axează în mare parte pe concerte şi discuri înregistrate, dar, într-o bună măsură şi pe apariţii în televiziune şi film.

Tina Turner

Dame Helen Mirren are un nume real cât se poate de ne-hoolywoodian. Ilynea Lydia Vasilievna Mironoff e numele adevărat al celebrei actrițe, considerată cea mai frumoasă dintre celebritățile de vârsta a treia. E simplu de constatat, după pronunție, că numele ei de scenă e o simplificare a numelui real – Ilynea Mironoff. Cel de-al treilea prenume al actriţei i-a fost dat după bunicul patern, colonelul rus Pyotr Vasilievich Mironov, un fost diplomat ce a ajuns şofer de taxi la Londra. Tatăl acriţei a fost cel ce a schimbat numele de familie cu unul de rezonanţă scoţiană – Mirren. Mama actriţei premiată cu Oscar pentru “The Queen” era o englezoaică, cea de-a 13-a născută din cei 14 copii ai măcelarului Reginei Victoria a Angliei. Cu toate acestea, educaţia lui Elen Mirren a fost anti-monarhistă.

Helen Mirren

Kirk Douglas, una dintre legendele vii ale Hollywoodului, are un nume care nu le-ar fi convenit deloc studiourilor de film acum câteva decenii. În acte actorul se numește Issur Danielovitch, căci e fiul unor imigranţi evrei veniţi în America din Belarus. În copilărie, legendarul actor se numea Izzy Demsky, dar şi-a schimbat numele în Kirk Douglas când s-a înrolat în armata americană în timpul celui de-al doilea Război Mondial. În 1944 a fost lăsat la vatră din cauza rănilor. După război, Douglas şi-a făcut întâi numele sonor lucrând la radio, apoi la teatru şi pentru reclame. El vroia să rămână actor de teatru, dar Lauren Bacall l-a ajutat să obţină primul rol pe marele ecran în “The Strange Love of Martha Ivers”, iar de acolo a devenit legendă.

Kirk Douglas

Margaret Mary Emily Anne Hyra e adevăratul și super-lungul nume al actriței Meg Ryan. Cu părinți atât de nehotărâți să-i dea un prenume, nu e de mirare că actrița a apelat la un pseudonim. Tatăl ei era profesor de matematică, dar atracţia pentru actorie i-a venit de la mamă, o profesoară de engleză care apăruse într-o reclamă de televiziune. Meg Ryan, crescută în religia romano-catolică, şi-a ales numele Anne când a fost confirmată în Biserica Catolică. Dar numele ei de scenă a devenit Meg – o prescurtare a primului prenume şi Ryan – aproape o anagramă a numelui de familie.

Meg Ryan

O altă actriță al cărei nume adevărat nu ar fi reușit să fie reținut de nimeni de pe genericul filmelor e Joyce Penelope Wilhelmina Frankerberg. Numele după care o știm e Jane Seymour și probabil că rolul cu care ne-o amintim cei mai mulți e cel din serialul “Dr. Quinn, Medicine Woman“. Jane Seymour e numele pe care l-a avut cea de-a treia soţie a Regelui Henry al VIII-lea al Angliei, cea care a urmat decapitatei Anne Bolyen şi care a murit după ce l-a născut pe singurul fiu al regelui. Actriţa Jane Seymour, născută în 1951, a devenit cunoscută internaţional ca fată Bond în filmul “Live and Let Die” din 1973. Tatăl actriţei era un evreu britanic, a cărei familie era originară din Polonia, iar mama o daneză de religie protestantă care fusese prizonier de război în al doilea Război Mondial. Actriţa, care vorbeşte daneză fluent, şi-a luat numele de scenă la 17 ani, după ce a jucat un rol într-un serial BBC Tv chiar despre regele englez – “Henry 8th”.

Jane Seymour

Trăsăturile indiene de pe chipul lui Ben Kingsley sunt uşor de observat, deşi numele lui are rezonanţă anglo-saxonă. Adevăratul său nume e Krishna Pandit Bhanji. Actorul britanic născut în North Yorkshire, a câştigat Oscarul şi trofeele BAFTA, Globul de Aur şi SAG (din partea breslei actorilor de film). Cel mai cunoscut rol al său e al înţeleptului Mohandas Ghandi din filmul ”Ghandi” din 1982. Alte roluri memorabile sunt cele din “Schindler’s List” şi “House of Sand and Fog”. Tatăl actorului, e un medic născut în Kenya, din descendenţi indieni, iar mama lui – născută din flori – avea un tată despre care se crede că a fost evreu din Germania ori Rusia. Kingsley a studiat la Pendleton College, acum cunoscut drept Ben Kingsley Theatre. El a jucat întâi pe scenă, meserie la care nu a renunţat nici după ce a devenit faimos datorită filmelor. Numele şi l-a schimbat pe la sfârşitul anilor 1970, când era déjà cunoscut în Anglia pentru rolul din piesa “Visul unei nopţi de vară” de Shakespeare. Ben e o anglicizare pentru Bhanji, iar numele e de la porecla bunicului patern – King Clove. Actorul a făcut schimbarea din dorinţa de a-şi îmbunătăţi perspectivele în carieră.

Ben Kingsley

Caryn Elaine Johnson și-a dorit să aibă un nume aurit (gold=aur) așa că și-a spus Whoopi Goldberg. Ea a debutat în cinema cu rolul principal al lui Celie din adaptarea romanului “The Color Purple”, o poveste despre viaţa chinuită a unei tinere afro-americane în Sudul Americii de la începutul secolului trecut. Filmul a avut un mare succes în Box Office şi a fost nominalizat la 11 premii Oscar. Următorul ei rol a fost în “Ghost”, alături de Patrick Swayze şi Demi Moore. Filmul i-a adus Oscarul şi al doilea Glob de Aur. Whoopi, care e şi comediantă, cant-autoare, gazdă de talk-show şi activistă, a fost nominalizată la 13 premii Emmy pentru munca ei în televiziune.

Whoopi s-a născut la New York şi a fost crescută doar de mamă, după ce tatăl le-a părăsit. Originile ei, pe care şi le-a testat folosind ADN în 2006, sunt din Guinea-Bissau şi din Sahara africană, dar are şi puţin sânge caucazian. Numele ei vine de la o glumă, fiind poreclită după “Whoopee cushion” – acele pernuţe umplute cu aer care se strecoară pe scaun înainte să se aşeze cineva şi scot un sunet asemănător flatulenţei. “Când te balonezi un pic, trebuie să te eliberezi. Aşa că îmi spuneau oamenii că sunt ca o “whoopee cushion”. Şi aşa mi-a rămas numele”, a spus actriţa în 2008 pentru The New York Times. Numele de familie, Goldberg, un nume de evreu-german, l-a adoptat ca nume de scenă fiindcă mama ei simţea că numele Johnson nu e “destul de evreiesc” să o facă vedetă.

Whoopi Goldberg


Niciun comentariu: